Generalnie jestem fanem chleba żytniego🍞 na zakwasie. Nawet pizze🍕 najchętniej jadłbym zrobioną z mąki żytniej. Nie oznacza to, że nieraz Aga nie zrobi coś innego, a ja tego nie spróbuje...
Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji lub śniadania. Ten filmik zaciekawił niektórych do tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej.
Zasada 3M❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁
Link do filmu na YouTube: 026 - Bułeczki orkiszowe domowej roboty
Składniki:
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i powoli wlewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej (lub roztopione masło) i całość wyrabiać 5 do 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut aby podrosły i po tym czasie, smarujemy je wodą i jeśli lubimy to możemy posypać ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Ostatnio z piekarnika wyjechały bułeczki z mąki orkiszowej, a z bułeczek zrobione były kanapki. Oczywiście kanapki były zgodne z dietą rozdzielną i zaprezentowane na filmie jako przykład praktycznej kolacji lub śniadania. Ten filmik zaciekawił niektórych do tego stopnia, że poprosili o przepis na te właśnie bułeczki z mąki orkiszowej.
Zasada 3M❗ rodem z rozwoju osobistego mówi: Myślisz! Mówisz! Masz! Więc proszę bardzo MACIE... 😀 Dziś prezentujemy przepis na bułeczki orkiszowe... 😁
Link do filmu na YouTube: 026 - Bułeczki orkiszowe domowej roboty
Składniki:
- 250g mąki orkiszowej typ 700
- 250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 15g drożdży
- 310-320ml letniej wody
- 60g oleju lub masła
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miski i rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie wsypać obie mąki, dodać sól i powoli wlewając wodę zacząć wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej (lub roztopione masło) i całość wyrabiać 5 do 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części, z każdej formujemy okragłą bułeczkę. Układamy je w posmarowanej brytfance zachowując odstępy (bułeczki będą rosły i mogą się posklejać). Zostawiamy bułeczki na 15-20 minut aby podrosły i po tym czasie, smarujemy je wodą i jeśli lubimy to możemy posypać ziarnami: czarnuszki, sezamu, czy siemienia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia zależy od tego jak nam piecze piekarnik).
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA
https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗