poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Sałatka - Carpaccio z pieczonego buraka -#21

Czas na wiosenne porządki to najczęściej okres przed świętami... A po świętach trzeba pomyśleć o tych porządkach wewnętrznych. Czas posprzątać nasz organizm, a między innymi go odkwasić...
      Dla przypomnienia burak jest jednym z warzyw posiadających substancje odkwaszające...
     Pytanie: Po co odkwaszać organizm?💚 Tu można byłoby wymieniać wiele tematów, na które wpływa odkwaszanie! Pierwszym z nich to uniknięcie zawału serca - ale kto się tym przejmuje:
- przecież mnie to nie dotyczy..."- słychać,  a przecież dziś poniedziałek - światowy dzień zawałów💔. Jak podają statystyki w poniedziałki jest najwięcej zawałów... WOW! Ale "wszyscy" kochają swoją pracę... 😁
     Ok! Skoro nikt nie planuje zawału to może bardziej praktyczna MOTYWACJA! Odkwaszenie organizmu dodaje ENERGII🔋🔋🔋, mamy więcej 💥POWERU🔥! Sprawdziłem działa! Kilka lat temu pokombinowałem i dostałem takiej dawki energii, że to co robiłem przedtem przez 5 miesięcy zrobiłem w 5 dni... Najpierw tak mi się nie chciało, że 145 dni szukałem wymówek by nie ruszać tematu... 😀


Zapraszamy na film  na YouTube:
025 - Carpaccio z buraka - Danie wegetariańskie i białkowe np na kolacje


Składniki:
  • 3 pieczone buraki
  • garść sałaty (jaką lubimy)
  • garść słonecznika
  • 1/3 kostki sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:
Upieczone buraki pokroić w plastry i ułożyć na dużym talerzu. Na wierzchu rozłożyć sałatę, na nią pokruszyć lub pokroić w kostkę fetę, posypać słonecznikiem. Następnie polać całość oliwą, skropić sokiem z cytryny, a na końcu posypać pieprzem i gotowe.

Jak upiec buraki znajdziesz w linku poniżej:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 13 kwietnia 2018

Twarożek z pomidorami

      Białko to podstawowy budulec w naszym organizmie. Aby je dostarczyć można zaplanować śniadania z twarożkiem. Dodam tylko, że warto by był to chudy twarożek z jak najmniejszą zawartością tłuszczu, co sprzyja a nawet przyspiesza procesy trawienia.
      Kiedyś byłem fanem tłustego mleka, tłustego sera... itd... Dziś to się zmieniło, a zmieniło się dzięki wiedzy. Czyli, że tłuszcz nie sprzyja trawieniu białek, bo alkalizuje kwasy żołądkowe... Ja jestem uparty i lubię wszystko sprawdzić i nie wierzę na słowo... bez względu, czy to będzie naukowiec, lekarz, dietetyk, czy trener...
     Jakiś czas temu zrezygnowałem z sera żółtego, i półtłustych oraz tłustych serów białych - generalnie dla zasady. Natomiast pojawił się efekt uboczny, którego się nie spodziewałem. Dlatego warto eksperymentować na sobie i obserwować jak nasz organizm reaguje na to co jemy? Jak się po tym czujemy?
     Jaki był efekt? Okazało się, że staję się szybciej głodny! Czas potrzebny na strawienie chudego sera jest znacznie krótszy niż standardowy czas trawienia białek (3-4 godz.). Czas, po którym staję się głodny po takim twarożku 200-250g, jest zdecydowanie krótszy niż 3 godziny...
     Efekty nie zaobserwowałem od razu. Mój układ trawienny musiał przystosować się do systematycznego jedzenia chudszych potraw (w tym ograniczenia mięsa tylko do drobiowego). W pewnym momencie zadałem sobie pytanie: Co jest? Dlaczego jestem głodny? O której jadłem? Zaczęliśmy dyskutować z Agnieszką, o której było śniadanie i wniosek był jeden ok. 2 i pół godziny minęło od skończenia śniadania max... ! Na wszelki wypadek stwierdziłem, że poczekam do 3 godz. zanim zjem coś innego...

Składniki:
  • twarożek (z chudego sera i cebulki)
  • pomidory
  • czarnuszka
  • pieprz
  • sól
Przepis na twarożek ze szczypiorkiem: Kolacja: twarożek z rzodkiewką

Przygotowanie:
Układamy tak jak nam dziś finezja podpowiada.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 11 kwietnia 2018

Jajko sadzone i surówka💚

     Wegetariańskie podejście do obiadu. Nie jestem jeszcze wegetarianinem na 100%, ale pole do przejścia na dietę wegetariańską sobie już przygotowuje...

     Tradycyjnie w domach bywa kotlet schabowy lub z piersi kurczaka, surówka, ziemniaki... itp.
     Krok 1. To zgodnie z dietą rozdzielną💚 usuwamy z posiłku białkowego węglowodany. W ten sposób mamy już zdrowszy obiad. Zdrowszy zarówno dla zdrowia jak i dla oka, czyli to co ludzie widzą... Zaczynamy gubić zbędne kg i czujemy się coraz lepiej... 💗
     Krok 2. Zastępujemy kotleta jajkami sadzonymi... Uniwersalnym białkiem, nazywanym często wzorcowym... 😁

     Jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z dbaniem o zdrowie, czyli z dietą rozdzielną to nie namawiam do drastycznej zmiany tego co ląduje na talerzu.😀 Proponuje krok po kroku...🏃 Jeśli ktoś na obiad serwuje smażone kotlety z ziemniakami, to o wiele lepiej będzie jak zrobi 1 krok i zrezygnuje z porcji ziemniaków... Potem może podążać dalej i zrezygnować z panierki, potem zrezygnować ze smażenia... A w końcu nawet z mięsa... i zostać wegetarianinem... albo nie... 😁 Etap po etapie, krok po kroku... byle do celu, którym jest ZDROWIE❗

     Z własnego doświadczenia wiem, że dieta rozdzielna zbliża do wegetarianizmu, bo organizm lepiej radzi sobie z trawieniem oddzielnie mięsa i oddzielnie węglowodanów i co z tym się wiąże spada zapotrzebowanie na ILOŚĆ mięsa w diecie.


Składniki:
  • Jajko
  • Surówka
Przygotowanie:
Wybieramy którąś z surówek lub sałatek proponowaną na naszym blogu:


Następnie robimy jajka sadzone. Zwyczajnie lub według jakiegoś przepisu z bloga, czyli też może być według przepisu Agnieszki: Jajko sadzone w papryce


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 9 kwietnia 2018

Surówka💚 w wiosennych🌼 rytmach🎵 -#7

      Mamy początek wiosny🌼 i do świeżych warzyw💚 jeszcze daleko. Musimy korzystać z zapasów w słoikach, produkcji szklarniowej lub z dobrodziejstw transportu i logistyki🚛 międzynarodowej🌍, by kupić coś sprowadzonego z cieplejszych krajów.🌏
      Nie wszystko jest najwyższej klasy📈 i zawiera odpowiednią ilość składników odżywczych, a niektórych pewnie w ogóle się nie znajdzie📉. Jedni dojdą do wniosku, że po co w ogóle robić sałatki lub surówki, a inni podwoją ilości... ❗
     Dla tych co podejmą wyzwanie👊 i dla tych, którzy stosują dietę rozdzielną, i zamiast ziemniaków nakładają więcej surówki lub sałatki mamy dziś kolejny przepis na surówkę. Nowy przepis też pewnie zadowoli wegetarian i wegan...😊
     Tak samo jak zeszłej wiosny💚, surówka ta będzie oparta na kapuście pekińskiej... 😁


Składniki:
  • kapusta pekińska
  • marchewka
  • ogórek zielony
  • czerwona papryka
  • cebula czerwona
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • sok z cytryny lub ocet winny
Przygotowanie:

     Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, resztę warzyw dowolnie kroimy, oraz dodajemy drobno pokrojony koperek. Całość polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 6 kwietnia 2018

Pasztet gryczany z pieczarkami

     Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia...
     Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami, chociaż organizm ludzki nie jest przystosowany do trawienia tych dwóch grup produktów podczas jednego posiłku... chyba, że dokonamy kroku w przód w ewolucji i wyrośnie nam drugi żołądek... Jeden będzie trawił białka, drugi będzie trawił węglowodany...😁 Póki mamy jeden żołądek nadal będę twierdził, że:

Jesteśmy skazani na dietę rozdzielną... ❗

Ok! to teraz podzielę się z Wami tą informacją. Odpowiedzią na pytanie: Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że:
Ładniej wygląda to na talerzu... ❗

Składniki:
  • 250g kaszy gryczanej
  • 200g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 duże łyżki mąki gryczanej
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek

Przygotowanie:
     Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i gotujemy na parze lub w wodzie. Pieczarki obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do nich cebulkę pokrojoną w kostkę i podsmażamy.
     Gdy pieczarki i cebulka jest gotowa zestawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Ugotowane warzywa blendujemy, dodajemy do ugotowanej i wystudzonej kaszy, dokładamy pieczarki z cebulką, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawy (paprykę, oregano, sól, pieprz), mąkę, olej i wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą konsystencję.
      Masa jest dosyć luźna i taka ma być (gdyby się okazało, że jest bardzo rzadka to dodać jeszcze jedną łyżkę mąki). Gotową masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50-55 minut (góra-dół), aż skórka będzie mocno przypieczona.

      Praktyczna rada: Jeśli pieczemy pasztet w samej foremce to aby wyjąć należy zaczekać aby dobrze wystygł, wystarczy wtedy dookoła foremki objechać nożem i przełożyć na deskę. Pasztet ładnie się kroi jeśli będzie stał w lodówce.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


piątek, 30 marca 2018

Dodatki na święta

     Zbliżają się święta🐣, a  wraz z nimi i pytania do jakich grup zaliczamy, np: majonez, chrzan i musztardę?
     Zazwyczaj te dodatki są neutralne. Często są jednak dosładzane bo cukier to doskonały i tani wypełniacz. Aby kupić neutralny dodatek trzeba czytać etykietki i wybierać te, które są zrównoważane co do zawartości białka i węglowodanów💚, oraz zawierają jak najmniejsze ich ilości, a szczególnie najmniejsze ilości węglowodanów.

Musztarda

      Przykładowo nasza musztarda (Sarepska) ma 6g B i 9,4 g węglowodanów. Mogłem wybrać taką co ma 17 g węglowodanów... tylko po co mi 17% cukru. Oczywiście do mięsa/wędlin najlepsza byłaby musztarda, która ma 7 g B i 4,4 g węglowodanów - jak toś ją znajdzie to gratuluje, z kolei do kanapki węglowodanowej proporcje powinny być odwrotne. Zapomnijmy o musztardach słodkich, bo zawartość węglowodanów to 21, 27 a nawet 49%...

Ketchup

     Najgorzej jest z ketchupem...
     Ketchup jest neutralny, o ile zrobiony jest w domu, bez cukru jako wypełniacza - zagęszczacza. Te ze sklepu zazwyczaj są węglowodanowe, zawierają nawet 25 g cukru - a rekordowy, który znalazłem miał 35g /100g - czyli 35% cukru.


Majonez

      A z tego wszystkiego najmniej problemów jest z majonezem, który uważny jest za białkowy, a ma z reguły 3-4x mniej białka niż musztarda... Z reguły od 1,3 do 1,8g białka... trochę więcej węglowodanów, nieraz przekraczają zaledwie 10 g. Oczywiście też czytamy etykietki...
      I co ciekawe najmniej nadaje się do produktów mięsnych, czy też do jajek, ze względu na dużą zawartość tłuszczy, które alkalizują kwasy żołądkowe i utrudniają trawienie białek... i tu z pomocą przychodzi ogórek kiszony lub chrzan...

Chrzan

      To już nasi przodkowie wiedzieli, że chrzan nie tylko podkreśla smak wędliny jako ostra przyprawa, lecz także neutralizuje tłuszcze i dlatego od wieków gościł na stole wielkanocnym... Oby pieczona biała kiełbaska i boczek nie poszedł nam w boki... 😁


RANKING dodatków neutralnych, pod kątem świątecznego zdrowia: 
  1. Chrzan (1g B/ 11g W / 0,7g Tł)
  2. Buraczki z chrzanem (podobnie jw.)
  3. Musztarda (1-8g B/ 4-16g W/ 1-11g Tł)
  4. Ketchup - neutralny o ile zrobiony w domu... Sklepowy wypada z listy
  5. Majonez (0,5-2g B/ 2-12g W/ do 84g Tł)
Link do przepisu: Ketchup domowy


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Kanapki z ogórkiem 💚

     Ktoś, kiedyś powiedział mi, że chciałby zobaczyć😎 jak wyglądają posiłki zgodne z DIETĄ ROZDZIELNĄ💚 praktycznie na talerzu... 😀 Dziś wracamy do serii: "Praktycznie" 
     Mamy na blogu ponad 200 przepisów... Dzięki temu możemy komponować setki posiłków...🙌
     Dodatkowo mogą być setki kolejnych posiłków, które nie wymagają specjalnych przepisów bo wydają się oczywiste. Jednak często wylatują z głowy lub nigdy nie były w tradycji rodzinnej podawane. Ponadto dochodzi Dieta Rozdzielna i tu pojawia się problem jak zmienić menu...❓

    Dziś jedna z wielu wersji kanapek z zielonym ogórkiem... :)


Składniki:
  • chleb żytni
  • masło
  • ogórek świeży
  • cebula
  • majonez zwykły lub wegański
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Pokroić i ułożyć zgodnie ze zdjęciem... 😀
Prawda, że proste... ?

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 27 marca 2018

Zupa brukselkowa

Zupka brukselkowa zawiera różne warzywa. Jak dla mnie mogłaby składać się z samych brukselek... 😀
Z brukselek w każdej postaci... całych, przekrojonych, zmiksowanych, zapiekanych, oraz sasmażanych, bo tak bardzo   kocham💚 brukselkę... Mam nadzieję, że kiedyś Aga mi taką zrobi... 😁

Składniki:
  • 0,5kg brukselki
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok. 10cm
  • kawałek selera 
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz  
Przygotowanie:
Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą brukselkę. Cebulę i pora kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy por, cebulę i podsmażamy do zeszklenia, a następnie przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko 2 litrami wody, wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już wyłączymy palnik, zaprawiamy zupę śmietaną (już nie gotujemy) i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 23 marca 2018

Placki z dyni - przepis i przygotowanie na filmie...

     Jeśli obawiasz się, że placki ziemniaczane mogą źle wpłynąć na Twoje odchudzanie, a modniej mówiąc na redukcję wagi💪, to mamy dla Ciebie alternatywę... 🙌
     Zrób placki z dyni❗
     Dziś Agnieszka i Olivka prezentują jak zrobić smaczne i zdrowe placki z dyni...😀

Link do filmu na YouTube: Placki z dyni





Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 21 marca 2018

Uważaj❗ na mąkę kokosową🌴❗

      Mąka kokosowa🌴 z założenia wszelkich klasyfikacji podawana jest jako neutralna.
      Wczoraj ktoś na blogu zapytał jak sklasyfikować mąkę kokosową🌴, więc przystąpiłem do odpowiedzi. Nauczony doświadczeniem, że to co w niektórych spisach jest, należy włożyć na półkę między książki z bajkami zacząłem "badania".
      Pierwsza klasyfikacja pokazała, że mąka kokosowa jest WĘGLOWODANOWA❗
W tym momencie Agnieszka podniosła bunt na pokładzie i stwierdziła, że za taką herezję to powiesi mnie na reji, a jak nie znajdzie reji to na salingu...😱 Jak dla mnie efekt taki sam!😀

Mąka kokosowa🌴 - I dane
     Zadałem sobie pytanie: Czy na stronie jest błąd
     Ok! Zacząłem dalsze poszukiwania otworzyłem wiele stron i "włamałem" się nawet do profesjonalnych spisów. Przyglądałem się i analizowałem...
     Drugi spis pokazał, że mąka kokosowa jest neutralna. Zacząłem się jednak zastanawiać nad tą rozbieżnością... i pojawiły się kolejne pytania:
Czy pierwszy jest prawdziwy
Czy może w drugim wykazie jest prawda

Mąka kokosowa🌴🌴 - II dane
     Gdy odpowiedziałem sobie na jedno pytanie pojawiły się dwa następne...

     Drugi wykaz popchnął mnie do poszperania w jeszcze bardziej zaawansowanych systemach, z których nota bene już mnie kiedyś wywalono za nadmierne eksplorowanie ich zasobów. Krótko mówiąc dostałem bana na jakiś czas. Tym razem postanowiłem być bardziej grzeczny i tyle nie szperać...
     Okazało się, że w tym trzecim spisie można znaleźć wszystko, czyli i takie mąki kokosowe🌴 i inne. Zarówno te neutralne mąki kokosowe🌴 jak i węglowodanowe. Wszystko zależy od producenta.
OK! Mamy pierwszy WNIOSEK!
Trzeba uważać co się kupuje❗ 
Czyli uważnie patrzeć na opisy na opakowaniu. Po zawieszeniu broni i zwinięciu sznurka, na którym już miałem dyndać... Agnieszka pobiegła do kuchni by sprawdzić jaką mąkę kokosową🌴 my mamy. Przybiegła po chwili i z ulgą odetchnęła, że nasza jest neutralna... - A już myślałem, że będę musiał cucić... !

     No dobra to już wiemy co i jak, to teraz kolejna seria pytań. Pierwsze pytanie dało odpowiedź, a ta odpowiedź dwa kolejne pytania... a teraz to już posypała się lawina pytań:
  1. Dlaczego są takie rozbieżności
  2. Dlaczego jedne mają 7g węglowodanów, a inne prawie 60g w 100g
  3. Skąd się wzięła pośrednia grupa, która ma 19-23 g węglowodanów...
  4. Co jest niezdrowe 
  5. Co jest zdrowe
  6. Która mąka kokosowa🌴 jest najzdrowsza
    Puzzle zaczęły mi się układać w całość obrazu dopiero wtedy, gdy zobaczyłem zawartość Tłuszczu! Wtedy kropki się połączyły! I doszedłem do wniosku.
Mąka kokosowa🌴🌴🌴 - III dane
     Zwróćcie uwagę na mąkę, która ma 5 g białek i 7 g i aż 45 g tłuszczy... Tu jest pewien klucz... Pozostałe mąki zawierają mniejszą zwartość tłuszczu i automatycznie rośnie udział % węglowodanów i białek...
     No i znowu pytania: Skąd się to bierze i Dlaczego tak jest
     Nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi, ale myślę, że leży ona na półkach w sklepach i nazywa się olej kokosowy🌴! Nasza mąka, która zawiera najmniej białek i węglowodanów (5g i 7g) i  najwięcej tłuszczy (45g) jest najprawdopodobniej najmniej przetwarzana.

     Pozostałe mąki kokosowe🌴 mogą pochodzić z przetworzonego produktu, który pozostaje po tłoczeniu oleju kokosowego... Gdzie w masie pozostaje już znacznie mniejsza ilość tłuszczu, a rośnie udział węglowodanów, białek i innych związków masy kokosowej...🌴 Po osuszeniu, zmieleniu tych odpadów mamy pośrednią grupę...
     Czyli jeszcze inaczej mówiąc, możemy mieć mąkę koksową🌴 z kokosa lub mąkę kokosową z odpadów po tłoczeniu... Którą wybierzecie to już Wasza decyzja❔
Wybierając mąkę kokosową🌴 zastanawiajcie się też na ile to co będziecie robili będzie zgodne z dietą rozdzielną! Która mąka kokosowa🌴 pasuje do węglowodanów, a która do białek... ?

P.S.
      Czy już teraz wiecie? Jaką drogę muszę przejść zanim odpowiem Wam na pytanie, kiedy pytacie: Do której grupy zaliczyć... ❔Dlatego nie zawsze odpowiedź jest od razu!
      Nie odpowiadam zaglądając do wcześniejszych spisów! Spisów powielanych przez dziesiątki lat i działających jak głuchy telefon... Od nowa sprawdzamy i systematyzujemy: Co i gdzie powinno być❔❕ Nawet sami poprawiamy nasze spisy jak znajdziemy błąd... 😀


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


wtorek, 20 marca 2018

Dziś w filmie: Jak zrobić sos czosnkowy?

      Zapraszamy do obejrzenia filmu, w którym Agnieszka i Oliwka pokazują jak zrobić sos czosnkowy.

     Taki domowy sos może przydać się do różnych potraw, jako dodatek do dań, pizzy, czy nawet można posmarować kanapki.

     Dodatkowo o wiele lepiej smakuje niż sosy kupne i oczywiście minimalizuje się ilość konserwantów...

Link do filmu na YouTube: Sos Czosnkowy - Film na Yoytube




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 19 marca 2018

Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20

     Zapowiadana sałatka w poście: Sałatka do pracy i savoir-vivre...
      Jeśli jeszcze nie jesteś to od czasu do czasu bądź wegetarianinem... 💛 a nawet weganinem💚 ... 😀
      A jeśli masz pracę intelektualną to takie posiłki na pewno wpłyną pozytywnie na skupienie i ilość energii... 🔥


Składniki:
  • brokuł
  • rzodkiewka
  • zielony groszek
  • pomidor
  • kapusta pekińska
  • czarnuszka
  • pestki słonecznika
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól 
  • pieprz 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Brokuł ugotuj na parze, rzodkiewkę, pomidory, kapustę pokrój , groszek odcedź z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny , soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (jak ktoś nie lubi może pominąć) zrobić sos winegret. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać na warzywa. Przełożyć do pojemniczka, posypać słonecznikiem, czarnuszką i zabrać do pracy... :)



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę 😁❗

Sałatka do pracy i savoir-vivre... ❗

Czy wypada jeść sałatkę w pracy?

     Oto kolejny przykład i kolejna sałatka którą można zabrać do pracy.
     Proces przygotowania w pracy krótki i posty, który zadowoli wszystkich pracusiów, pracoholików i tych z brakiem czasu. Takie rozwiązania sam stosowałem i to już w pierwszej połowie lat 90-tych. 2 kg warzyw, śmietana - wtedy jogurty ie były jeszcze popularne w obiegu do sałatek. Cały dzień byłem jak królik, czyli wegetarianinem, zanim nie wróciłem do domu...
      Wróćmy do procedury przygotowania w pracy: wyjmujesz widelec i otwierasz pudełko... 😁
      Dziś każdy może sobie sałatkę zabrać do pracy i nikt na to dziwnie nie patrzy. Wręcz przeciwnie w poradnikach savoir-vivre zalecane❗ jest by na lanczu biznesowym z kontrahentem nie zamawiać mięsa, gdy Twój klient, dostawca czy kooperant jest wegetarianinem, a tym bardziej jak jest weganinem... 😀

Link do przepisu:  Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20 Już jest!!!


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

Subskrybuj i daj łapkę w górę!

piątek, 16 marca 2018

2 lata razem❗ - 2 urodziny bloga... 🎈🎉

     Dokładnie dziś❗ Tylko, że 2 lata temu... 16 marca 2016 roku, o 22:04 wstawiłem pierwszy post na bloga... Tak rozpoczęliśmy naszą przygodę razem z Wami by pomagać i wspierać Waszą drogę do Zdrowia💚... 😁
     Pierwszy i historyczny post przypomnieliśmy wczoraj:

     Dziś świętujemy urodziny🎈🎉🎆🎊

Co się wydarzyło w te 2 lata❓

      1, Dokładnie dziś na naszym liczniku przekroczyło 600.000 wejść na blogu.

     2. Założyliśmy Fan Page, który polubiło ponad 2800 osób - dziękujemy Wam...

     3. W grudniu założyliśmy grupę, która w 3 miesiące liczy już ponad 303 osoby...

     4. Uruchomiliśmy też kanał na YouTube.

     5. Byliśmy też gościnnie w mediach z wywiadami: Hipoalergiczni i Moda&Styl
 

      6. Publikowaliśmy artykuły dotyczące Diety Rozdzielnej i Zdrowia.


     7. Dołączyła do mnie Agnieszka z przepisami. Najpierw na blogu, a potem i na YouTube, a razem z Agnieszką i Olivka, która uczy się na wizji piec, gotować i degustuje gotowe smakołyki...
     Pierwszy przepis Agnieszki z 17 kwietnia 2016: Sałatka jarzynowa - v. białkowa - #1
 


     8. i jeszcze jedna liczba opublikowaliśmy dokładnie 300 postów. Ten  artykuł jest dokładnie 300 postem...


Dziękujemy Wam, że jesteście razem z nami i inspirujecie nas❗

     Dziękujemy Wam za Waszą aktywność, za czytanie na bloga, udział na fan page  i na grupie.
     Dziękujemy Wam za pytania, te łatwe i te trudne, które zmusiły nas do głębszego zrozumienia i szukania wiedzy by móc Wam odpowiedzieć...
     Dziękujemy Wam, że jesteście...


     9. Zarejestrowaliśmy domenę dietarozdzielna.eu i przygotowujemy stronę internetową...
 

     10. Po drodze urodziła się Amelka nasza druga córka... która regularnie buszuje po kuchni, wyciąga wszystko z szafek, wchodzi na krzesło i podgląda co robi mama i przeszkadza podczas nagrywania filmów na YouTube...
 



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


czwartek, 15 marca 2018

Jak zrobić ciasteczka owsiane❓ - film...

     Niedawno przepis, a dziś FILMIK na YouTube🎬  Pokażemy całą procedurę tworzenia ciasteczek.😁 Może nawet sekret zobaczycie❓ Znowu Agnieszka i Olivka w akcji...
     Przypomnę, że ciasteczka są bez cukru, bez konserwantów, tak jak powinny być domowej roboty❗ Słodkości nadaje banan i rodzynki - żadnych sztucznych i rafinowanych cukrów... 😀
     Dobre dla dzieci, do pracy, by przyjąć gości i na każdą inną okazję...


Link do filmu na YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=KnSPlHB_eAw

Kliknij, obejrzyj i subskrybuj... ❗😁




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


środa, 14 marca 2018

Zapiekany makaron conchiglioni

     To na prawdę frajda gdy wchodzę do kuchni, a tam szykuje się niespodzianka, czyli coś nowego, czego jeszcze nie jadłem... 😁
Słyszałem, widziałem, wiedziałem o takich wynalazkach... Makaronie nadziewanym...
     Zaraz❗ Nie❗ Nawet raz taki jadłem❗ Trzy sztuki w jakiejś  restauracji w Mariotcie...😀 Nie powaliły mnie na kolana, smaku nie pamiętam, a tym bardziej co to było...😉 Powaliła mnie na kolana dopiero cena😱  za 2 porcje i jakąś przystawkę 10 lat temu zapłaciłem ponad 200 zł❗
    W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗


Składniki:
  • makaron muszle conchiglioni
  • pesto brokułowe
  • sos beszamelowy
Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy pesto i układamy (ściśle obok siebie) w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowany makaron polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut, aż wierzch będzie lekko rumiany.

Link do przepisu na pesto: Pesto z brokuła

Link do przepisu na sos beszamelowy: Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


Ciasto orkiszowe

     Jestem zagorzałym przeciwnikiem😡 mąki pszennej...❗ Ciągle w tym temacie wiercę Agnieszce dziurę w brzuchu... 😀 Ale cóż jak się żyje w takim kołchozie jak rodzina trzeba się liczyć z nawykami i przyzwyczajeniami innych... 😉
      Wiem, że mąka pszenna jest idealna bo można z niej ulepić i upiec wszystko nawet bałwana... ⛄
     Jednak w końcu się doczekałem❗ Po tylu wspólnych latach📅📅📅📅📅📅 doczekałem się ciasta z mąki orkiszowej.😁😁😁
     ... i powiem tak jest GIT❗❗❗ Nawet bardziej - miłe zaskoczenie... 😋

Składniki:
  • 2 szkl.mąki orkiszowej (ja użyłam pełnoziarnistej)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 20g drożdży
  • ok. 200ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Dodajemy mąkę, skórkę pomarańczową i zaczynamy wyrabiać ciasto dodając małymi porcjami letnią śmietankę (może się okazać, że nie zużyjemy całej śmietanki, ciasto nie może być zbyt luźne, bo po upieczeniu może nam opaść). Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy roztopione masło (musi być letnie) i całość wyrabiamy ok. 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Jak wyrośnie (podwoi swoją objętość) przekładamy do wysmarowanej foremki (19/10cm), po wierzchu ciasto smarujemy śmietanką. Czekamy aż się podniesie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut (góra-dół). Długość pieczenia zależy od piekarnika.

Smacznego :) 
P.S. Ciasto jest lekko brązowe bo mąka była ciemna, jeśli użyjemy jasnej mąki orkiszowej to ciasto będzie jasne.

poniedziałek, 12 marca 2018

Owsianka czekoladowa

     Jak się kiedyś dowiedziałem, że gorzka czekolada🍫 dostarcza magnez, którego brakuje, a objawem są skurcze mięśni, to nie chciałem wierzyć, że problem można rozwiązać czekoladą🍫...
     Miłym zaskoczeniem było, kiedy zjadłem tabliczkę czekolady🍫 w 2-3 dni i skurcze zniknęły. Oczywiście musi być to czekolada🍫 o dużej zawartości kakao i małej ilości cukru. W takiej sytuacji mówimy o czekoladach🍫🍫 które mają 70 - 90% kakao. Nawet taka 70% czekolada🔥 ma prawie połowę mniej cukru niż zwykła słodka, w której cukru jest ponad połowa, a 90% czekolada to już ma jakieś znikome ilości... 😁
     Drugą zaletą tej czekolady🍫 i owsianki🍵 jest power🔋! To odczuła bardziej Agnieszka, która stwierdziła, że na długo zasyciła głód i zaaplikowała taką dawkę energii🔋, że długo nie chciało jej się jeść...


Składniki:
  • płatki owsiane
  • 3 kostki czekolady gorzkiej (90% kakao)
  • garść rodzynek
Przygotowanie:
Wsypujemy płatki do miseczki i zalewamy mlekiem roślinnym lub przegotowaną wodą 1 cm nad płatkami, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano wkruszamy do płatków czekoladę, wsypujemy rodzynki (jeśli lubimy ciepłą owsiankę to wystarczy przełożyć do garnka i podgrzać - pamiętając aby często mieszać).


Smacznego :)

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA


Sałatka z selera naciowego - wegańskie krewetki -#19

Zamiast ciasta, ciastek, na deser może być również zdrowa sałatka, jeśli nadal chcemy coś słodkiego to ananas i kukurydza na pewno zapewnią taki smak... 😀
     Taką opcję w ostatnią niedzielę zaserwowała Agnieszka na deser po pierwszym daniu czyli po zupie zawierającej ziemniaki. Bardzo pomysłowa alternatywa zamiast mocno węglowodanowego💣 deseru, obciążającego i zakwaszającego organizm, w postaci klasycznego ciasta🍩 lub innych kremówek🍨.
    To co proponuje Agnieszka ma działanie wręcz odwrotne i ukierunkowane na poprawę zdrowia💗. Jak mantrę będę powtarzał, że odkwaszanie🍏 organizmu to fundament dla naszego zdrowia i zadbania o stan homeostazy naszego organizmu na wszystkich poziomach naszego funkcjonowania... 💚

P.S.
Nie wiem jak wam ale mnie się kawałki selera naciowego kojarzą z krewetkami... 😁


Link do filmu z przepisem:
053 - Sałatka "Wegańskie krewetki" z selerem naciowym, kukurydzą i ananasem


Składniki:
  • 7 łodyg selera naciowego
  • puszka ananasa
  • puszka kukurydzy
  • łyżka natki pietruszki
  • majonez (weganie użyją swojego majonezu wegańskiego)
Wegańskie krewetki
Przygotowanie:

     Łodygi selera myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w 0,5cm talarki. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w słupki. Kukurydzę dobrze odsączamy na sitku z zalewy. Wszystkie składniki plus drobno pokrojoną natkę pietruszki przekładamy do salaterki, dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły) i dokładnie mieszamy.
     Gotową sałatkę wstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki aby się schłodziła i smaki "przegryzły" i gotowe.




Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗