środa, 7 lutego 2018

Buraki pieczone

Przyszła Agnieszka i mówi:
- Spróbuj!
      Widziałem, że coś wcześniej szykuje do pieczenia, ale było już zakryte, więc nie podglądałem. Wziąłem do ust i do mojego mózgu zaczął docierać przekaz: smaczne, dobre, mmm rewelacyjne... Przeżyłem szok i zaskoczenie... Uwielbiam buraki we wszystkich postaciach i nie byłem w stanie pomyśleć, że można z nich wymyślić coś lepszego...
     Dodatkowym atutem poza smakowym jest fakt, że nie traci się wartości odżywczych, które zawsze zostają w garnku podczas 2 godz. procesu gotowania. Ponadto omijamy proces smażenia buraków, a w związku z tym kolejnej termicznej obróbce, nie mówiąc już o oleju i wszystkim co szkodliwe z nim związane...


Zobacz film jak upiec czerwone buraki:
035 - Pieczony czerwony burak - Czerwone buraki, buraczki z piekarnika



Składniki:
  • buraki najlepiej małe
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do brytfanki i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach od 45 minut do 70 minut (jak bardzo duże to może być nawet 90 minut) . Długość jest uzależniona od wielkości buraków. Im mniejsze tym szybciej się upieką.



P.S. Buraki pieczone mogą być jako dodatek do obiadu, ale również są wyśmienite jako samodzielna przekąska.


Smacznego :)


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCjn3gtNFSCmHw5m2oQ3T4xA

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 lutego 2018

Owsianka z bakaliami


Owsianka domowa

 
      Owsianka to chyba jedno z najszybszych i najtańszych śniadań o ile nie zacznie się żonglować dodatkami...
      Może być zarówno na pierwsze śniadanie🍵 lub jeśli dodamy dużo bakalii to jako drugie śniadanie - posiłek po treningu🏃, by dostarczyć węglowodany do komórek i zadbać o dobrą regenerację energetyczną...🔥

Zapraszamy na przepis na owsianka z bakaliami.
 
Mariusz i Agnieszka
 

 



Składniki:
  • płatki owsiane lub inne płatki (jęczmienne, orkiszowe, jaglanej itp.)
  • mleko roślinne lub przegotowana woda (użyłam owsianego)
  • bakalie (rodzynki, żurawina, śliwki, daktyle itp.)
  • ewentualnie miód
Przygotowanie:
Wsypujemy do miseczki płatki, zalewamy ciepłym (ale nie wrzącym) mlekiem (1cm nad płatki) i dodajemy kilka daktyli. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na jakieś 20 minut. Po 20 minutach dokładamy ulubione bakalie i owsianka gotowa. Jeśli chcemy, to możemy dodać trochę miodu.  Gdy lubimy rzadsze płatki, to dodajemy więcej mleka lub wody.

Owsianka nocna:
Wieczorem płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy parę daktyli i zalewamy mlekiem roślinnym (lub przegotowaną letnią wodą) 1cm więcej niż jest płatków. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na całą noc. Rano nasze płatki są gotowe do spożycia. Dodajemy ulubione bakalie i jeśli lubimy bardziej słodkie, to trochę miodu (jak ktoś nie lubi miodu, to może pominąć lub dodać więcej daktyli).

Smacznego :)

P.S. Mleko roślinne możemy również zastapić letnią, przegotowaną wodą.
 




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 

poniedziałek, 5 lutego 2018

Naleśniki zapiekane z sosem beszamelowym

- Kup kaszę gryczaną❗ - no to kupiłem... 😁Przychodzę i słyszę:
- Nie taka, białą, nie paloną❗  - słyszę.
- Jaka białaJaka nie palona Pierwszy raz słyszę... ❗  - Odpowiadam nieźle poirytowany😠 nowymi wymogami... 
- Mówiłam! Biała nie palona! Jest zdrowsza! - Powtarza Aga...
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- Nie mówiłaś
- Mówiłam
- ... ❗
Znacie, wiecie jak to jest... Jadę następnym razem na zakupy. Tym razem bacznie przeglądam półki, z góry na dół, a potem całe regały... Cały sklep❗ Może między rodzynkami się zaplątała... ? NIE❗ Tam też nie ma! Zakładam okulary patrzę, patrzę, widzę, widzę, wszystko widzę, a co do białej nie prażonej G***o widzę. Biorę starą kaszę i kończę zakupy, idę do optyka i mówię:
- Pani mi wyczyści te okulary, bo zamiast białej kaszy G***o zobaczyłem i okulary się upaprały... 😁
Wracam do domu i słyszę:
- Kasza biała... ❗❗❗❗❗❗ Miała być❗❗❗
- A se sama idź i kup❗❗❗  Jak taka mądra jesteś
- Nie było... ❓❓❓
W końcu... za którymś razem trafiłem❗ Była❗  Biała❗  Zdrowsza❗  Już nie musiałem iść do optyka... 😏 Nakupiłem... Obkupiłem się... Tyle, że pani w kasie zapytała:
- Trzecia wojna🔫 światowa🌍 ma być... ❓

Ok❗ Dość wygłupów, i już na serio wczorajsza nowość... w moim brzuchu, a dla Was przepis... 😀

Przepis na naleśniki w linku poniżej:
Krokiety z grzybami i kapustą

Przepis na farsz w linku poniżej:
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przepis na sos beszamelowy w linku poniżej:
Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

Przygotowanie:
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki układamy w brytfance (dno posmarować tłuszczem) lub prostokątnym naczyniu żaroodpornym, a po wierzchu polewamy sosem beszamelowym. Wkładamy brytfanke do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut i zapiekamy, aż naleśniki będą mocno rumiane.

Smacznego :)


niedziela, 4 lutego 2018

Śniadanie: kanapki z papryką źródłem witaminy C

     Bardzo lubię kanapki! Szczególnie te z chleba żytniego, który piecze Agnieszka. Jeśli chodzi o pieczywo to zdrowsze i bardziej wartościowe jest żytnie, a jeśli masz problem z ciemnym pieczywem to znak, że trzeba zadbać o procesy trawienne i dieta rozdzielna to najlepsza droga do celu, którym jest zdrowie....
     O wiele lepszym rozwiązaniem od popularnych kanapek z pomidorami, są kanapki z papryką.  Pomidory z punktu widzenia diety rozdzielnej są neutralne. Bardziej jednak sprawdzają się jako dodatek do jajek, serów niż do kanapek ze względu na charakterystykę pH. W przypadku kanapek, opóźniają stworzenie pH zasadowego do strawienia węglowodanów, czyli chleba...
     Dodatkowo pamiętaj, że papryka to źródło witaminy C, prawdziwej nie syntetycznej! A prawdziwa witamina C wspomaga procesy odchudzania, a dokładniej wspomaga procesy spalania tkanki tłuszczowej...

Składniki:
  • pieczywo żytnie
  • papryka czerwona
  • masło
  • cebula
  • musztarda
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
     Chyba nikogo nie trzeba uczyć robić kanapek. Pokroić chleb w kromki, posmarować masłem, pokroić paprykę i cebulę w paski... poukładać paprykę i posolić... posmarować musztardą, lub ketchupem, posypać cebulką i pieprzem...
     W tym całym procesie bardziej chciałbym nakłonić do czytania etykietek podczas zakupu ketchupu i musztardy. Warto czytać i wybierać te, które mają jak najmniejsze zawartości wypełniacza zwanego cukrem (rekordowy ketchup miał 35g cukru w 100g produktu). Czym mniej cukru tym lepiej. W przypadku kanapek to, że trochę cukru będzie to nie problem, bo to w końcu węglowodan i będzie strawiony.

UWAGA
Natomiast kiedy taki ketchup damy do mięsa z grilla, lub kiełbasy na gorąco, to będzie on fantastyczną pożywką dla różnych patogenów w naszym układzie pokarmowym. Będzie wspomagał  rozmnażanie szkodliwych bakterii, czy też pasożytów...

Przepis na domowy ketchup: Ketchup domowy

sobota, 3 lutego 2018

Chlorofilowa sałatka kuskus - #15

     Aga💑 daje czadu...😁 Dwa dni lutego, dwie nowe sałatki!!! Swoją drogą ma racje, środek zimy, wszędzie infekcje, grypy, wirusy, bakterie... i zakwaszenie organizmu białkami, węglowodanami, kawkami, cukrem... itd, itd.
     Chińczycy🈯 powiadają☝, że organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony. Mają dużo racji i ostatnio to wypraktykowałem.
     Odpowiednia dawka, odpowiedniego chlorofilu🍏 i wszystko wraca do normy! Sam byłem zaskoczony jak zacząłem z niedowierzaniem pić chlorofil💚 w trochę innym celu🔋, niż pojawiły się efekty uboczne...
      Jak już wspominałem ćwiczę🏃 i postanowiłem dotlenić💨 organizm i dodać energii🔋... tymczasem zaobserwowałem dwa inne zjawiska... W pierwszym miesiącu nie widziałem specjalnych efektów, a potem... Po pierwsze poprawa cery...😊 Ups! I to mówi facet! A po drugie ból gardła❎ minął po wypiciu 25ml chlorofilu✅ rozcieńczonego w 0,5l wody... ❕
     Nie namawiam do takich eksperymentów, za to namawiam na sałatkę mocno zieloną💚👽, bo przecież w tym  co zielone🍃 jest chlorofil... czym więcej sałatek tym lepiej. Nawet po podwójnej porcji sałatki węglowodanowej z toną zieleniny🍀 czuję lekkość i pisze ten post pełen poweru o 00:22 (właśnie wybiła).
      Chlorofil🌿 poza odkwaszaniem ma również właściwości oczyszczające nasz organizm - nawet z metali ciężkich. Czym więcej zielonego tym lepiej...


Składniki:
  • 200g kaszy kuskus
  • 1 mały zielony ogórek
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 1 papryka
  • sól 
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 7 łyżek oliwy 
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Fasolkę ugotować aldente, jak strączki są duże to pociąć na mniejsze. Ogórek, paprykę pokroić w kostkę, a kapustę drobno poszatkować. Wystudzoną kaszę za pomocą widelca "rozkruszyć" aby rozbić i powstały sypkie ziarenka. Warzywa i kaszę przełożyć do miski. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny (ilość według własnych upodobań), przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu przygotować dressing. Składniki dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki sos. Polać dresingiem naszą sałatkę, dodać pietruszkę (trochę zostawić do posypania po wierzchu) i dokładnie wszystko wymieszać. Pozostałą natką sypiemy sałatkę i gotowe.

Smacznego :)

piątek, 2 lutego 2018

Sałatka z wędzonym kurczakiem - #14

     1 lutego 2018 roku Agnieszka przeszła samą siebie... Luty powitaliśmy nowością.
     Pomyślałem sobie będę miał na 2 śniadania sałatkę... Gdybym się nie powstrzymywał to by poszła na raz. Tylko dzięki rozsądkowi i silnej woli 1/3 się ostała!
     Śniadanie białkowe dla tych co potrzebują zwiększonej ilości białka, bo np. ćwiczą na siłowni lub biegają. Mam tylko jedną wątpliwość co do wędzonych udek kurczaka ze sklepu! Po przeczytaniu składu chemicznego, konserwantów, stabilizatorów i jeszcze Bóg wie czego, stwierdziłem, że raz na rok wystarczy...
     Kupiliśmy, zrobiliśmy i zjadłem, oczywiście było rewelacyjne, o czym już wspomniałem! Po refleksji chciałbym częściej tylko trzeba zastosować 2 rozwiązania:

  1. Zastosować udko pieczone na ruszcie
  2. Zbudować własną wędzarnie
Obie techniki mają jedną podstawową zaletę wytapiają tłuszcz. Dzięki czemu pojawiają się właściwe proporcje białka do tłuszczu. 2 g białka do 1 g tłuszczu... 


Składniki:
  • 1 udko wędzone z kurczaka
  • 1/4 kapusty pekińskiej lub 1/3 zależy od wielkości
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 szkl. fasolki szparagowej
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka musztardy ostrej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na parze (aldente), jak są duże strączki to kroimy na mniejsze. Udko kurczaka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, paprykę, ogórek (ze skórką) kroimy w kostkę. Przekładamy składniki do miski i dokładnie mieszamy. Z musztardy, oliwy, soku z cytryny (dodajemy taką ilość według własnego gustu), przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu, przygotowujemy dressing. Składniki dressingu dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę, a na to sypiemy koperkiem.

Smacznego :)


piątek, 26 stycznia 2018

Gofry Dalmatyńskie na śniadanie i nie tylko

     Jeśli ktoś ma problem z gośćmi, którzy nagle się zapowiadają 😏,  bo akurat są przejazdem w Twoim mieście, to zawsze można zrobić gofry dalmatyńskie. 😚Szybkie proste i efektowne. 😗Dodatkowo jeśli poda się na ostro, z warzywami i ziołami dalmatyńskimi to szok gwarantowany.  Czym bardziej ostre🔪 tym szok większy Ok! Żartuję, na pewno zrobią wrażenie bo zazwyczaj gofry są na słodko. Nie wiem jak u Was, ale mnie jeszcze nikt nie poczęstował innymi goframi niż na słodko...😁
     Ok. nie rozpisuję się tylko zakładam kapelusz, odpalam mustanga🚜 i galopuje do sklepu po gofrownicę... 😀

Składniki:
  • 100g mąki owsianej 
  • 120g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 120g mąki pszennej typ 650 
  • 250ml mleka roślinnego węglowodanowego (owsiane, ryżowe, migdałowe lub jaglane) 
  • 250ml wody 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego



Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

czwartek, 25 stycznia 2018

Ryż z sosem paprykowym

      Dziś na blogu mamy gościa. Dziś pierwszy przepis od naszej czytelniczki. Podobnie jak Agnieszka kończyła SGGW / Warsaw University of Life Sciences... :)
     Dziś też trochę inaczej, bo każda osoba ma swój styl i swoje ulubione warzywa i przyprawy. Jako nowość w tym przepisie to słodka i ostra papryka WĘDZONA oraz rzadko spotykany u nas seler naciowy... 😀 i oczywiście ostatnio modny ryż!

Składniki
  • ryż
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 nieduże papryki 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 laska selera naciowego 
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego + 0,5 szkl. wody lub 200g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 
  • szczypta papryki ostrej wędzonej 
  • natka pietruszki


Przygotowanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w kostkę papryki, smażymy 10 minut aż lekko zmięknie papryka, dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę cukinię i selera. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dusimy, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy. 2/3 sosu mielimy blenderem. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki.


Autorka przepisu: Małgosia Kasperska

środa, 24 stycznia 2018

Chałka z masłem

 
Chałka orkiszowa lub pszenna    
 
Takie przysmaki pamiętam z wakacji u babci... 😀
A Wy co pamiętacie z dzieciństwa... ❓
     Oczywiście jak chałka, to nie może zabraknąć masełka... Przynajmniej u mnie to było zawsze w komplecie❗ i na dodatek warto zauważyć, że zgodne z dietą rozdzielną.😁
    Można wykonać w wersji z mąką pszenną, czyli tradycyjni i zdrowszą orkiszową.


     A z czym Ty jadłeś chałkę❓


Kliknij link z przepisem - filmem:
  




Składniki:
  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. słodkiej śmietanki 12%
  • 20g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • duża łyżka masła ok. 40g
  • 5 łyżek wody 
  • ewentualnie cukier waniliowy jeśli lubimy
Przygotowanie:

     W misce rozpuścić drożdże w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Wsypać do miski mąkę, cukier waniliowy (jeśli ktoś preferuje bardziej słodkie to można dodać jeszcze trochę cukru, ale nie jest to konieczne, ponieważ na wierzch chałki robimy kruszonkę) i powoli wlewając letnią śmietankę zacząć wyrabiać ciasto, na końcu dodać rozpuszczone masło (nie gorące). 
     Wszystko dokładnie wyrobić, aż zacznie odchodzić od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). 
     Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części, każdy kawałek rozwałkowujemy na podłużny wałeczek. Z wałeczków splatamy warkocz (można spleść też z trzech), kładziemy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu smarujemy śmietanką lub wodą i posypujemy kruszonką. 
     Zostawiamy aż chałka podrośnie i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy 35-40 minut aż będzie dobrze rumiana (długość pieczenia zależy od piekarnika).

Kruszonka:
     Kopiasta łyżka mąki, łyżka cukru, masło o temp. pokojowej (tyle ile wchłonie mąka i cukier, ok. łyżki). Wszystkie składniki palcami rozcieramy, aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).

Smacznego :)

P.S. Z tej porcji wychodzi duża chałka. 
 



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 


poniedziałek, 22 stycznia 2018

Czy można podjadać między posiłkami?

     W ramach odpowiedzi na pytania, dziś w 4 i pół minuty o podjadaniu.
     Czy można podjadać? Czy nie można? Czym grozi podjadanie? A kiedy można zastosować podjadanie?

Kliknij link i dowiedz się:


Możecie zadawać pytania lub podsyłać tematy filmów, czyli to co Was nurtuje. To co można, albo nawet trzeba WYTŁUMACZYĆ słownie...  

Zapraszamy do oglądania i subskrybowania!



niedziela, 21 stycznia 2018

Ryż z warzywami z curry... :)

To potrawa dla której kupiłem woka... 😀 Tak by nie tylko przypominał ryż potrawę chińską, lecz również przyrządzało się, tak by atmosfera już w kuchni była chińską... 🙏 😊

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. groszku mrożonego
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • kawałek pora ok. 10 cm
  • papryka chili
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę kroimy w kostkę, seler i por kroimy w plastry, papryczkę chili przekrawamy na pół, następnie wrzucamy na patelnię z niewielką ilością tłuszczu i lekko podsmażamy, dodajemy pozostałe warzywa i razem dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Na końcu doprawiamy curry, solą i pieprzem. Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i trzymamy jeszcze z 2 minuty na ogniu aby ryż przeszedł warzywami.

Smacznego :)

Poprzedni przepis: Przepis na obiad: Ryż z warzywami

piątek, 19 stycznia 2018

Szynka pieczona

     Zanim poznałem Agnieszkę, głównym urządzeniem do obróbki czegokolwiek był kombiwar. Patelnie używałem tylko do jajecznicy, i ryżu z warzywami... no i ze 2 razy zrobiłem naleśniki... 😁
     Zawsze wolałem grillować, piec itp., tak by jak największa ilość tłuszczu się wytopiła...
     Przypomnę, że tłuszcz utrudnia trawienie białek.
     Aga też lubi piec i grillować. W 4 lata zajechaliśmy: 3 prodiże i reperowaliśmy kombiwar, a jak już był w planie piekarnik, to pieczenie w kombiwarze wspierane było po 1. modlitwą, by nie padł do reszty przed zakupem piekarnika i po 2. pukaniem go od góry by wiatraczek szybciej się rozkręcał... 😀
     Od roku wjechał do domu piekarnik parowy i powoli coraz więcej potraw ląduje w piekarniku na różne sposoby!



Składniki:
  • szynka tzw. kulka (u mnie były 2 szt, o masie około 3kg)
  • pieczarki (dowolna ilość, najlepiej małe)
  • śmietanka 18% (może być też 30%)
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka słodka
  • kminek mielony
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia 
  • rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
      Szynkę umyć i osuszyć. Ze wszystkich stron posypać przyprawami: czosnkiem, majerankiem, papryką, kminkiem, solą i zostawić w zamkniętym naczyniu na całą noc lub dłużej. Na następny dzień szynkę delikatnie opiekamy ze wszystkich stron na patelni (aby się pory w mięsie zamknęły i nie wypływał z niej sok podczas pieczenia) i przekładamy do rękawa. Zamknięty klipsami rękaw umieszczamy na brytfance i wkładamy do nagrzanego piekarnika (pamiętając aby folię z wierzchu w kilku miejscach nakłuć). Całość pieczemy 100 minut, pierwsze 50 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze kolejne 50 minut.
Pieczarki obieramy i pozostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy pieczarki, przykrywamy pokrywką i dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy są już prawie miękkie zdejmujemy pokrywkę aby wyparowała woda (którą puściły pieczarki) i dalej dusimy. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i wlewamy śmietankę (na ok. 500g pieczarek potrzeba 200ml śmietanki), doprawiamy solą, pieprzem. Dusimy do momentu, aż nam śmietanka zgęstnieje. Upieczone i pokrojone mięso polewamy pieczarkami.

Smacznego :)

czwartek, 18 stycznia 2018

Sałatka warzywno-białkowa - #13

Szybka sałatka... Mik-fik, albo fik-mik i zrobiona! Dobry przepis jak mają wpaść niezapowiedziani goście, lub spontanicznie organizuje się imprezę, a szczególnie grilla. Sałatka jest białkowa i nie koliduje z mięsem, oczywiście zapominamy o pieczywie i ketchupie ze sklepu (bo ma za dużo cukru). Najlepiej przygotować ketchup domowy bez ton cukru i mieć na każdą okazję.

Przy okazji przepis na ketchup kliknij link i wszystko wiesz: Ketchup domowy

Składniki:
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka groszku
  • papryka zielona
  • papryka czerwona
  • 1/4 lub 1/3 kapusty pekińskiej
  • 200g sera żółtego
  • majonez
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Fasolę i groszek odcedzamy z zalewy. Papryki  kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy majonez (tyle aby składniki się połączyły), doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy.

P.S.
Zawartość białka w całej sałatce ok. 85g

Smacznego :)

sobota, 13 stycznia 2018

Zupa krem z selera

     Nie wiem dlaczego ciągle kupowałem selery? Jak byłem na zakupach i je widziałem to jakbym słyszał: "Kup mnie! Jestem taki fajniutki, okrąglutki, zdrowiutki... " Oczywiście nie mogę się oprzeć i kupuje.
     Przyznam się, że o wiele łatwiej opieram się przed zakupem pączka, ciastka lub czekoladek... Między innymi z selerem mam problem! Zamrażarka pełna i nie tylko, a Aga krzyczy, po czym bierze się za robienie sałatki z selera z cytrynką by nadawała się do "kotleta".
     Dodam, że seler korzeniowy zawiera 2 g białka i 20 g węglowodanów, na szczęście nie są to węglowodany w postaci skrobi tylko mniej skomplikowane, jednak by ukierunkować posiłek na trawienie białek trzeba dodać soku z cytryny. Jeśli chcemy surówkę totalnie neutralną, dla bardziej wrażliwych-wymagających organizmów, trzeba zrobić z selera naciowego.
     Po dodaniu grzanek, zupa ewidentnie nabiera charakteru węglowodanowego.

Jak przygotować? Zobacz film na YouTube:
 024 Zupa krem z selera - warzywna - obiad wegetariański a nawet, wegański - przepis



Składniki:
  • ok. 600g selera (obranego)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku lub 1 duży
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • duża łyżka masła (weganie inny tłuszcz)
  • ok. 1 litr wody 
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć na masełku, dodać potarty na grubych oczkach seler i smażyć ok. 10 min. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, por), listek laurowy i ziele angielskie. Pietruszkę i pora możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko zalewamy ok. 1l wody, stawiamy na kuchni i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy drobno pokrojony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i chwilę (2-3min) jeszcze gotujemy. Zestawiamy garnek z kuchni, wyjmujemy marchewkę, listek i ziele, a resztę blendujemy na gładką konsystencję (kawałek marchewki możemy dodać - ale nie jest to konieczne, wtedy zupa będzie bardziej słodka). Taka zupka wyśmienicie smakuje z grzankami.

Smacznego :)

P.S. Zupa zjedzona bez dodatków jest potrawą neutralną, jeśli dodamy grzanki będzie posiłkiem węglowodanowym.


Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 12 stycznia 2018

Uzależniająca zapiekanka ze szpinakiem

     Dziś 2 przepisy by zrobić jedno danie. Skoro są 2 przepisy Agnieszki to szkoda gadać trzeba robić! Makaron ze szpinakiem, spaghetti ze szpinakiem i wszystkie podobne wariacje znam i stosuje od ponad 15 lat.
     To było dawno temu... kiedy studiowałem coś podyplomowo... Po zajęciach jeździłem do znajomych, oglądaliśmy "Wiedźmina", jedliśmy obiad, a potem kolejny film w kinie domowym. Wtedy to były początki systemu 5.1.
     Podczas tych spotkań zarazili mnie 2 chorobami. Pierwsze schorzenie: zachorowałem na kino domowe, a wyleczyłem gdy kupiłem swoje. A druga choroba? Druga wyleczyła stary uraz w mózgu... Wyleczyli mnie z traumy: "syndrom po szpinaku w przedszkolu z lat 70-tych"(ktoś pamięta?), która trwała do 30 roku życia". Niestety wepchnęli mnie w uzależnienie szpinakowe. Od tego czasu zjadłem tonę szpinaku i niezliczone wersje w Polsce i na świecie oraz chyba w każdej postaci.

P.S.
Nie róbcie tej zapiekanki! Bo będziemy musieli założyć nową grupę "AS", a każde spotkanie będzie zaczynało się tak:
- Cześć wszystkim! Nazywam się Mariusz i jestem uzależniony od szpinaku... 😋 Do grupy należę od 5 lat i nie jadłem szpinaku od dzisiejszego obiadu. Dodam, że jestem czysty, bo ręce i zęby umyłem... 😁


Składniki:
  • 400g makaronu (dowolna forma)
  • 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • bazylia
Przygotowanie:
Jak zrobić szpinak w linku poniżej:

http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i z połową sosu beszamelowego. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia przekładamy makaron. Po wierzchu smarujemy drugą połową sosu beszamelowego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, zapiekanka ma być rumiana (jeśli wierzch zapiekanki jest blady to trzeba ją jeszcze troszkę potrzymać). Gotową zapiekankę możemy posypać natką pietruszki.


Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl. śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa 
Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, gdy się roztopi dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy aby wszystko się połączyło, uważając aby nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, wlewamy trochę śmietanki (możemy też zrobić, że weźmiemy połowę smietanki i połowę wody) i energicznie mieszamy aby się nie utworzyły grudki. Jak nam zacznie gęstnieć dodajemy resztę śmietanki, stawiamy na ogniu i cały czas mieszamy, aż się zagotuje (jeśli sos byłby za gęsty to dolewamy jeszcze troszkę śmietanki). Zestawiamy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Smacznego :)


czwartek, 11 stycznia 2018

Produkty neutralne - co z nimi?

    W ramach przypomnień lub informacji dla osób, które jeszcze nie wiedzą, że na naszym blogu są ZAKŁADKI z podziałem na grupy.
     Dziś o produktach NEUTRALNYCH.
Większość warzyw to produkty neutralne.
  1. Są też takie warzywa, które zalicza się do węglowodanowych, które zawierają skrobie. 
  2.  Niektóre należą do białkowych, które mają dużą zawartość białka. 
  3.  Są oczywiście takie, które zawierają minimalne ilości zarówno białek jak i węglowodanów - i z tymi nie ma problemów. 
 Grupa 1 i 3 to sprawy oczywiste i proste. Wyzwania pojawiają się w grupie 2. bez względu, czy mówimy o warzywach, czy innych produktach...
  • Czy coś zaliczyć do białek? 
  • Czy do węglowodanów? 
  • Czy też jest neutralne? 
  • Czy może raz będzie strawione białko? a raz węglowodany? 
  • Od czego to zależy? 
 MASŁO? - Nie ma problemu, nie zawiera nawet 1 g białek lub węglowodanów! Typowo neutralne!

 Orzechy włoskie? - (14-16g B/ 11-18g W) Jak dodamy do sałatki z sokiem z cytryny lub z octem winnym - od razu nabierają charakteru białkowego i zasilają nasz organizm w tak potrzebny budulec jak białko. Kiedy pokruszymy i posypiemy tort - nie dadzą nam nic więcej jak trochę węglowodanów.

     Jak macie problemy? - Piszcie... ! Będziemy dodawać do list i podpowiadać jak korzystać z odpowiednich zawartości, i jakie inne produkty dodać by uzyskać z potrawy i strawić te właściwości, które potrzebujemy.
      Tych technik i wiedzy trochę nabrałem wdrażając od czasu do czasu dietę wegetariańską, a nieraz nawet wegańską... Nie stałem się jeszcze wegetarianinem lub weganinem w 100%, bo ze względu na treningi siłowe nie dopracowałem odpowiedniego menu tych 2 diet tak by były zgodne z dietą rozdzielną i zapewniły zapotrzebowanie na białka tak by budować masę mięśniową...
      Myślę, że jednak jestem na najlepszej drodze do jeszcze zdrowszego stylu życia... 😀

środa, 10 stycznia 2018

Jajko sadzone z kapustą kiszoną - przepis z 3 przepisów...

     Często mówimy lub piszemy, że białka powinny być z jakimś dodatkiem, który wspomaga pH kwasów żołądkowych by było bardziej kwasowe. Dobrze jest dać dobry przykład i opublikować kolejny nasz posiłek, by pokazać jak to może wyglądać.
     Przedwczoraj u nas były na obiad jajka w czerwonej papryce z surówką z kapusty kiszonej.
     Jak zrobić jajka sadzone w papryce lub bez pisać chyba nie trzeba, bo już było.
     Godną uwagi była natomiast wyśmienita😘 surówka z kapusty kiszonej zrobiona od  A do Z przez Agnieszkę. Mój udział był tylko taki, że jak co roku przywiozłem do domu 20 kg worek poszatkowanej kapusty do kiszenia. Taką surówkę robiła moja babcia, mama, robiłem ją sam, a teraz robi ją Agnieszka. Ze względu na dietę rozdzielną musieliśmy tylko usunąć jeden składnik, o tym na końcu.

Przepis na jajka sadzone w papryce: Jajko sadzone w papryce

Przepis na kiszoną kapustę: Kapusta kiszona

A tu przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀 Surówka z kapusty kiszonej

Smacznego 😁


wtorek, 9 stycznia 2018

Surówka z kapusty kiszonej - #6

A dziś przepis na surówkę z kapusty kiszonej 😀, która jest świetnym dodatkiem do potraw białkowych, kotletów, pieczeni, mięsa z grilla, czy mięsa duszonego i  nie tylko.
Można zjeść kapustę kiszoną prosto ze słoika lub z beczki, można też ją tuningować i podać w postaci np. takiej surówki jaką proponuje Agnieszka! Oddaję głos 😀...


Link do filmu z przepisem:
045 Surówka z kapusty kiszonej jako dodatek do mięsa


Składniki:
  • kapusta kiszona dowolna ilość
  • marchewka
  • cebula
  • olej lub oliwa
  • tymianek
Przygotowanie:
Kapustę przed doprawieniem warto spróbować bo może się okazać bardzo kwaśna. Jeśli jest dobra to dodajemy drobniutko pokrojoną cebulkę, startą marchewkę, trochę oleju i troszkę tymianku (jeśli ktoś nie lubi to może pominąć), i wszystko razem dokładnie mieszamy. Natomiast jeśli uważamy, że kapusta jest za kwaśna to trzeba ją przepłukać w zimnej wodzie (kapustę umieszczamy na druszlaku i przelewamy zimną wodą, ale nie za dużo co by nie straciła całkiem smaku).

P.S.
Pamiętajmy, że w przypadku diety rozdzielnej nie dodajemy cukru do surówki z kapusty kiszonej.

Smacznego 😁



Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



poniedziałek, 8 stycznia 2018

Medaliony indycze z pieczarkami

     Przyznam się bez bicia, że ja nigdy niczego, ani nikogo nie udusiłem😊. Jakoś nigdy nie miałem ochoty na pichcenie czegoś duszonego, a jako choleryk💥 i ekstrawertyk💥, daje ujście swoim emocjom💨, wyrażając je słownie💬 i po kilku minutach ciśnienie wraca do normy...
    Nie wiem czy pamiętacie historie, kiedy Michał Anioł zapytany:
- Jak pan to robi, że tak pięknie rzeźbi?
- Odparł:
- Ja widzę w kamieniu tą rzeźbę, ona tam już jest, ja tylko odłupuję to co nie potrzebne. - No jakoś tak to było...😀
     Wnioskuję dalej, że ten indyk pragnął być uduszony... A Agnieszka jako artystka w kuchni😁, niczym Michał Anioł w pracowni, widziała tę wolę indyka... i indyk znalazł się w rondelku... A Wy macie kolejny przepis... 😎

Składniki:
  • 6 szt medalionów indyczych (ilość jest uzależniona od członków rodziny)
  • 250g pieczarek (może być więcej)
  • 3 cebule
  • 1 papryczka chili (można użyć pieprz cayenne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso🍗 podsmażamy na patelni z dwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W połowie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki🍄 (jeśli są małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się okazać, że w trakcie duszenia trzeba będzie dodać troszkę wody💧, ale nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki - niczym go nie będziemy zagęszczać). Mięsko indycze🍗 aby było miękkie potrzebuje około 1-1,5 godziny⏰ duszenia. Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (z ilością pieprzu uważać bo wcześniej była dodana papryczka chili). Trzymamy jeszcze ze 2 minuty na ogniu🔥 aby smaki się połączyły i gotowe. Aby mieć gładki sos możemy potraktować go blenderem (wyjmując wcześniej pieczarki, listek laurowy, ziele i papryczkę chili), ale nie jest to konieczne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



niedziela, 7 stycznia 2018

Płatki na mleku ryżowym - śniadanie na ciepło.

     Mleko ryżowe to fantastyczna alternatywa dla mleka krowiego i każdego innego mleka białkowego. Kiedy na siłowni mój trener serwował po treningu jakieś koktajle węglowodanowe na mleku, ja ze względu na dietę rozdzielną piłem na wodzie.
     Długo byłem zafiksowany na fakt, iż mleko nie istnieje, do momentu przeczytania książki jednego ze sławnych amerykańskich sportowców polskiego pochodzenia... Pokazałem Agnieszce książkę i po treningach Aga zaczęła mi serwować koktajle węglowodanowe na mleku... tylko już ryżowym.😃
     Jednak mój umysł był nadal zamknięty na inne opcje! Raz wpadłem do kuchni... Patrzę! A Agnieszka zajada płatki na mleku... Moje przerażenie było ogromne! Co najmniej jakby ktoś złamał 5 przykazanie... Wydusiłem z siebie:
- Mleko i płatki?! 😱 - a w głowie miałem💬: - Białka i węglowodany💣. Aga podniosła głowę, spojrzała na mnie i ze stoickim spokojem, jakby to było tak oczywiste, jak fakt, że woda jest mokra i odpowiedziała:
- Mleko ryżowe - OK!!! zamurowało mnie! Po chwili się ocknąłem. Przez głowę💭 przeleciało mi, że zawsze lubiłem płatki i skwitowałem:
- To ja też chcę! 😁


Składniki na mleko ryżowe:
  • 1 szkl. ugotowanego ryżu (dowolnego)
  • 4 szkl. przegotowanej letniej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy (jak ktoś chce - nie obowiązkowe)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze (1 min) na jednolitą konsystencję. Takie mleko możemy przechowywać w lodówce do 2 dni, przed użyciem należy dobrze wymieszać. Jeśli lubimy płatki na ciepło to należy takie mleko podgrzać pamiętając aby cały czas mieszać (inaczej przywrze do garnka).

Na koniec zalewamy mleko płatkami... 😄 albo na odwrót... 😋