czwartek, 30 czerwca 2016

Młoda kapusta z koperkiem

Koperek

Jedna z przypraw, która gości w wielu kuchniach i można rokować jej coraz większe znaczenie dla zdrowia człowieka. Posiada eteryczny olejek, który hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach (ostatnio coraz częściej poruszany temat pasożytów i patogenów w organizmie człowieka), dzięki czemu poprawia trawienie i wchłanianie wartości odżywczych różnych pokarmów, którym często towarzyszy. Dodatkowo działa wiatropędnie i reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych i trawienie pokarmów...

Więcej informacji na:  http://swiatwellness.blogspot.com/2013/04/znany-juz-od-ponad-5000-lat.html

Składniki:
  • 1 duża lub 2 małe główki kapusty (ok. 2,5 kg)
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 4-5 łyżek masła lub oleju
  • 0,5 szkl. wody
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • kminek mielony 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i wkładamy do garnka, dokładamy listek laurowy, ziele angielskie, wlewamy wodę i stawiamy na ogień. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na maśle. Jeśli kapusta jest już prawie ugotowana (gdy mamy zbyt dużo wody to odlewamy) dodajemy cebulkę i chwilkę jeszcze trzymamy na ogniu. Zestawiamy i wsypujemy pokrojony koperek, dodajemy kminek, sól i pieprz do smaku i wszystko razem mieszamy.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz