wtorek, 1 października 2024

Przepis na domowy ocet z winogron

Ocet winogronowy

 
   Mamy na kanale ocet jabłkowy: https://youtu.be/hLpKungJvzA , a teraz będzie jeszcze ocet z winogron. Podobno do sałatek najlepszy będzie jabłkowy, a do mięs ocet z winogron lub ocet winny.
 

👉Jak zrobić ocet z winogron❓

 

   Jak byłem we Francji, to wujek nauczył mnie, że akurat do ogórków pakuje się ocet winny, więc co kraj to obyczaj. Jednak mnie najbardziej interesuje jak będzie smakował ocet z winogron zrobiony w DOMU, czyli domowy ocet z winogron. 
 
   Zapraszamy na przepis na ocet z winogron. 
 
   A w przyszłości ukaże się część 2, czyli już zlewanie octu... itp. itd. etc. 
 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 







Składniki:

  • 1-1,5kg winogron (już obranych z kiści)
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 litr przegotowanej wystudzonej wody

 

Przygotowanie:

Przepis na domowy ocet z winogron (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego octu z winogron, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie winogron [01:29]: Oderwij winogrona od kiści, tak aby zostały same kuleczki.

  • Przygotowanie słoja [02:02]: Umyj i dokładnie wyparz słój o pojemności co najmniej 3 litrów.

  • Umieszczenie winogron w słoju [02:24]: Przesyp winogrona do słoja.

  • Rozgniecenie winogron [03:16]: Użyj tłuczka, aby rozgnieść winogrona i puściły sok.

  • Przygotowanie wody z cukrem [03:52]: Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją do całkowitego wystudzenia [04:02]. Po wystudzeniu wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia [04:12].

  • Połączenie składników [04:35]: Wlej roztwór wodno-cukrowy do winogron w słoju.

  • Mieszanie [05:06]: Mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką (którą również należy wyparzyć).

  • Przykrycie słoja [05:16]: Przykryj słój gazą lub ściereczką, nie zakręcając go, aby zapewnić dostęp tlenu. Zabezpiecz gazę gumką recepturką, aby się nie zsuwała i aby do środka nie dostały się muszki [05:29].

  • Fermentacja i codzienne mieszanie [05:53]: Przez najbliższe 2-3 tygodnie będzie zachodziła fermentacja alkoholowa. W tym czasie należy codziennie mieszać nastaw, nawet 2-3 razy dziennie [06:06]. Mieszanie jest kluczowe, aby ocet się nie popsuł [06:46].

  • Fermentacja octowa [06:06]: Po 2-3 tygodniach nastąpi fermentacja octowa, która potrwa 4-5 tygodni. W tym okresie nie trzeba już mieszać nastawu [06:17].

  • Zlewanie i przechowywanie [06:26]: Gdy ocet się wyklaruje (po 4-5 tygodniach fermentacji octowej), zlej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz