👉Jak zrobić ocet z winogron❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1-1,5kg winogron (już obranych z kiści)
- 3-4 łyżki cukru
- 1 litr przegotowanej wystudzonej wody
Przygotowanie:
Przepis na domowy ocet z winogron (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego octu z winogron, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie winogron [01:29]: Oderwij winogrona od kiści, tak aby zostały same kuleczki.
Przygotowanie słoja [02:02]: Umyj i dokładnie wyparz słój o pojemności co najmniej 3 litrów.
Umieszczenie winogron w słoju [02:24]: Przesyp winogrona do słoja.
Rozgniecenie winogron [03:16]: Użyj tłuczka, aby rozgnieść winogrona i puściły sok.
Przygotowanie wody z cukrem [03:52]: Zagotuj wodę, a następnie odstaw ją do całkowitego wystudzenia [04:02]. Po wystudzeniu wsyp cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia [04:12].
Połączenie składników [04:35]: Wlej roztwór wodno-cukrowy do winogron w słoju.
Mieszanie [05:06]: Mieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką (którą również należy wyparzyć).
Przykrycie słoja [05:16]: Przykryj słój gazą lub ściereczką, nie zakręcając go, aby zapewnić dostęp tlenu. Zabezpiecz gazę gumką recepturką, aby się nie zsuwała i aby do środka nie dostały się muszki [05:29].
Fermentacja i codzienne mieszanie [05:53]: Przez najbliższe 2-3 tygodnie będzie zachodziła fermentacja alkoholowa. W tym czasie należy codziennie mieszać nastaw, nawet 2-3 razy dziennie [06:06]. Mieszanie jest kluczowe, aby ocet się nie popsuł [06:46].
Fermentacja octowa [06:06]: Po 2-3 tygodniach nastąpi fermentacja octowa, która potrwa 4-5 tygodni. W tym okresie nie trzeba już mieszać nastawu [06:17].
Zlewanie i przechowywanie [06:26]: Gdy ocet się wyklaruje (po 4-5 tygodniach fermentacji octowej), zlej go do butelek i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz