poniedziałek, 14 października 2024

Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku

Brukselka po tajsku


   Jeśli lubimy jakieś warzywo, to możemy kombinować aby zrobić je na 1001 sposobów. Na pewno wiele z nich wyjdzie bajecznie. 
 

👉Jak zrobić brukselkę po azjatycku do obiadu❓ 


   Tym razem Agnieszka zrobiła brukselkę po azjatycku, a dokładniej brukselkę po tajsku z masłem orzechowym. 
   Na pewno musi zrobić ją jeszcze raz bym był pewny nie na 100% a na 1001%, że jest rewelacyjna. 
 
Zapraszamy na przepis na brukselkę po tajsku.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:

  • 600g brukselki
  • duży ząbek czosnku 
  • 1 cm korzenia imbiru 
  • 2 łyżki masła orzechowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka syropu z agawy/daktylowego
  • 1 łyżka masła/oliwy
  • ok. 5 łyżek wody
  • sezam do posypania
  • ewentualnie sól i pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na brukselkę z masłem orzechowym po tajsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania brukselki z masłem orzechowym po tajsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie brukselki [01:14]: Należy ją dokładnie umyć, usunąć zwiędłe listki i odciąć ciemne końcówki. Jeśli brukselka jest duża, można ją pokroić na ćwiartki [01:29].

  • Smażenie czosnku i imbiru [02:26]: Na patelni roztopić masło, a następnie dodać posiekany lub starty czosnek i imbir. Smażyć krótko, tylko do momentu wydobycia aromatu [03:04].

  • Duszenie brukselki [03:19]: Dodać pokrojoną brukselkę na patelnię z czosnkiem i imbirem, wlać około dwie łyżki wody, wymieszać i przykryć. Dusić przez około 10 minut, jeśli preferuje się brukselkę al dente, lub dłużej dla bardziej miękkiej konsystencji [03:32]. Co jakiś czas należy zamieszać [03:43].

  • Prażenie sezamu [03:50]: Na suchej patelni uprażyć sezam, pamiętając o mieszaniu, aby się nie przypalił [03:58].

  • Przygotowanie sosu orzechowego [04:42]: W misce połączyć masło orzechowe (100% orzechów) z sosem sojowym, octem ryżowym (można zastąpić sokiem z cytryny) oraz syropem z agawy lub daktyli. Całość dokładnie wymieszać [04:58].

  • Połączenie sosu z brukselką [05:48]: Gdy brukselka jest już gotowa, wlać do niej przygotowany sos orzechowy [05:55]. Dokładnie wymieszać i trzymać na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aby smaki się połączyły [06:07].

  • Serwowanie [06:21]: Wyłączyć ogień i nałożyć brukselkę na talerze. Po wyłożeniu posypać uprażonym sezamem [06:29]. Na koniec można sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba [06:35].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz