👉Jak zrobić kotlety z kaszą jaglaną❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- brokuł
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 1czubata łyżka mąki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki szczypiorku
Przepis na kotlety brokułowo-jaglanych (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów brokułowo-jaglanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie kaszy jaglanej [00:56]:
Przepłucz kaszę jaglaną pod bieżącą wodą.
Ustaw garnek z wodą do zagotowania.
Gotuj kaszę w proporcji pół szklanki kaszy na szklankę wody, lekko soląc wodę.
Wsyp przepłukaną kaszę na gotującą się wodę, przykryj i gotuj według przepisu na opakowaniu, ewentualnie chwilę dłużej, aby kasza była bardziej miękka. Mieszaj od czasu do czasu na wolnym ogniu.
Przygotowanie brokuła [02:00]:
Umytego brokuła podziel na różyczki i ugotuj w wodzie lub na parze.
Studzenie składników [02:27]:
Ugotowaną kaszę i brokuła odstaw do lekkiego przestudzenia. Możesz otworzyć naczynie, aby szybciej ostygły.
Łączenie składników [03:39]:
Do przestudzonego brokuła dodaj ugotowaną kaszę.
Przeciśnij czosnek.
Dodaj pieprz i odrobinę soli (pamiętaj, że kasza była już solona).
Wsyp około dwie łyżki posiekanego szczypiorku.
Dodaj dwie do trzech łyżek mąki (np. orkiszowej).
Wlej oliwę lub olej.
Całość dokładnie wymieszaj, aż masa będzie porządnie wyrobiona.
Formowanie i pieczenie kotletów [04:35]:
Z przygotowanej masy formuj kotleciki dowolnej wielkości i kształtu (okrągłe lub podłużne).
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Spryskaj lub posmaruj kotleciki oliwą.
Włóż kotleciki do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecz około 25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości kotletów – grubsze piecz dłużej, cieńsze krócej.
Serwowanie [06:39]:
Upieczone kotleciki są gotowe do podania, najlepiej z ulubioną surówką.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz