sobota, 12 października 2024

Przepis na kalafior zapiekany w sosie serowym


Keto kalafior zapiekany w sosie serowym.


     Jeśli chodzi o obiad, to jedna z najbardziej popularnych zapiekanek to zapiekanka ziemniaczana. Tylko pytanie: Kiedy się znudzi zapiekanka z ziemniakami? Albo: Po co wpychać tyle ziemniaków? 
 

👉Jak zrobić kalafior w piekarniku❓ 


 
     Zamiast ziemniaków można użyć wielu warzyw i zrobić np. zapiekankę z kalafiora, który ma o wiele mniej kcal i prawie w ogóle węglowodanów. A jak zrobić z sosem serowym i jeszcze posypać żółtym serem, to każdy fan diety keto będzie mega zadowolony. 
 
     Zapraszamy na przepis na kalafior zapiekany z serem.
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:

  • 1 spory kalafior 
  • 150g wędzonego boczku 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30%
  • 300g - 320g żółtego sera 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól
  • pieprz 
  • zielenina do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany kalafior w sosie serowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego kalafiora w sosie serowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie kalafiora [01:00:03]: Kalafior należy umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Ważne jest, aby kalafior był ugotowany al dente.

  • Krojenie boczku [01:21:00]: Boczek kroi się w kostkę lub paseczki.

  • Podsmażanie boczku [01:43:00]: Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony boczek, podsmażając go, aż zrobi się lekko brązowy.

  • Krojenie czosnku [01:56:00]: Czosnek kroi się w kosteczkę.

  • Dodawanie czosnku i śmietanki [02:09:00]: Do podsmażonego boczku dorzucić pokrojony czosnek, chwilę wymieszać, a następnie wlać słodką śmietankę 30%. Całość gotować na wolnym ogniu.

  • Tarcie sera [02:21:00]: W międzyczasie zetrzeć ser na tarce na grubych oczkach.

  • Dodawanie sera do sosu [02:46:00]: Dwie trzecie startego sera wrzucić na patelnię do sosu, a jedną trzecią zostawić na później.

  • Doprawianie sosu [02:57:00]: Sos doprawić solą (niewiele, ponieważ ser jest słony) i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne smaki, można dodać płatki chili. Mieszać, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Gotowy sos wyłączyć.

  • Łączenie kalafiora z sosem [03:39:00]: Ugotowany kalafior wrzucić do naczynia z sosem. Jeśli różyczki kalafiora są duże, można je przekroić na mniejsze.

  • Zapiekanie [04:17:00]: Tak przygotowanego kalafiora włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i zapiekać przez 15 minut.

  • Dodawanie pozostałego sera [04:30:00]: Po 15 minutach posypać kalafior resztą sera, który został wcześniej odłożony.

  • Ponowne zapiekanie [05:14:00]: Włożyć z powrotem do piekarnika na czas potrzebny do rozpuszczenia i delikatnego zarumienienia się sera.

  • Serwowanie [05:28:00]: Gotowy kalafior zapiekany w sosie serowym posypać zieleniną, np. szczypiorkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz