niedziela, 6 października 2024

Przepis na sałatkę z buraków i jajek


Sałatka z buraków i jajek

     Sałatka z buraka i jajka, prosta smaczna i nie tucząca, czyli FIT.

     👉Jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych i jajek❓


     Kiedyś zapadło mi do głowy, że buraki są odkwaszające, odkwaszają organizm, a dokładniej krew. Jednak już wcześniej były na szczycie mojego menu jako buraczki na ciepło do obiadu:https://youtu.be/N5tYcLfd4xA
 
     Zapraszam na przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek w wykonaniu Agnieszki.
 
     Mariusz
 



Składniki:

  • 5 szt. czerwonych buraków 
  • 5 szt. jajek ugotowanych na twardo 
  • 1 cebula 
  • 5 szt. ogórków konserwowych 
  • 3 łyżki majonezu 
  • sól 
  • pieprz 
  • dowolna zielenina do dekoracji 
Przygotowanie:

Przepis na sałatkę z buraków czerwonych i jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki z buraków czerwonych i jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Cebulę należy pokroić w kosteczkę [01:58].

    • Ogórki konserwowe również kroi się w kosteczkę [02:08].

    • Jajka gotuje się na twardo, studzi, obiera i kroi w kostkę [02:50].

    • Buraki, które wcześniej zostały upieczone (co jest preferowaną metodą, ponieważ są smaczniejsze i zdrowsze niż gotowane) [01:10], kroi się w kostkę [03:26].

  2. Doprawianie buraków:

    • Pokrojone buraczki doprawia się pieprzem i solą [04:31].

    • Następnie dodaje się porządną łyżkę majonezu [04:38].

    • Wszystko dokładnie miesza się [04:55].

  3. Układanie warstw w salaterce:

    • Mieszankę buraków przekłada się do salaterki [05:05].

    • Wyrównuje się ją po całej powierzchni [05:10].

  4. Doprawianie jajek i ogórków:

    • Jajka i ogórki doprawia się pieprzem i solą [05:20].

    • Dodaje się majonez [05:31].

    • Miesza się składniki [05:45].

  5. Dodanie drugiej warstwy:

    • Mieszankę jajek i ogórków wykłada się na warstwę buraków [05:58].

  6. Dekoracja:

    • Sałatkę po wierzchu posypuje się dowolną zieleniną, np. szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki [06:08].

  7. Schłodzenie i podanie:

    • Sałatkę wystarczy porządnie schłodzić, a następnie jest gotowa do jedzenia [06:34].

    • Podczas nabierania należy sięgać do samego spodu, aby nabrać składników z góry i z dołu, a na talerzu można wszystko wymieszać [06:40].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz