wtorek, 7 maja 2024

Zapiekanka z brokułem i pieczarkami

Zapiekanka brokułowa z pieczarkami


    Tym razem kolejna FIT zapiekanka, która u nas w domu pojawia się dość często z różnymi wariacjami, opcjami... Zależy jaką Agnieszka ma akurat wenę i co przyniesie finezja. 

👉Jak zrobić zapiekankę brokułowo-pieczarkową❓

     Prosta robota i czas zapiekania krótszy niż jak się napakuje do środka coś mięsnego... Zapiekanka jest oczywiście białkowa, jest fit i nie tylko zgodna z dietą rozdzielną, a także z KETO i Low Carb. 
    Zapraszamy na przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 40g masła
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 jajka 
  • 4 duże łyżki gęstej śmietany 
  • ok. 150g sera żółtego 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • sól
  • pieprz 
  • oliwa do posmarowania naczynia 
  • dowolna zielenina do posypania zapiekanki 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę brokułowo-pieczarkową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki brokułowo-pieczarkowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Gotowanie brokuła [00:55]: Brokuł należy ugotować na parze lub w wodzie.

  • Smażenie pieczarek [01:09:00]: Na maśle podsmażamy całe kapelusze pieczarek.

  • Dodawanie cebuli [02:20:00]: Cebulę pokrojoną w kosteczkę dorzucamy do pieczarek i podsmażamy.

  • Dodawanie czosnku i przypraw [02:44:00]: Czosnek pokrojony w kosteczkę lub plasterki dorzucamy do pieczarek. Następnie doprawiamy pieprzem i solą, podsmażając przez minutę lub dwie.

  • Przygotowanie naczynia żaroodpornego [03:31:00]: Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

  • Układanie warstw [03:43:00]: Na dno naczynia wykładamy ugotowany brokuł, a na niego podsmażone pieczarki.

  • Przygotowanie masy jajecznej [04:31:00]: Gęstą śmietanę, jajka, bazylię, czosnek granulowany, sól i pieprz dokładnie mieszamy.

  • Zalewanie zapiekanki [05:16:00]: Masę jajeczną wylewamy na brokuły i pieczarki.

  • Dodawanie sera [05:36:00]: Ścieramy żółty ser i posypujemy nim wierzch zapiekanki.

  • Pieczenie [06:04:00]: Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni, termoobieg). Przez pierwsze 20 minut pieczemy z przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aby wierzch się zarumienił.

  • Dekoracja [06:34:00]: Gotową zapiekankę można posypać dowolną zieleniną.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz