środa, 22 maja 2024

Przepis na toskańską zupę z mięsem i szpinakiem

Zupa toskańska

    Najczęściej zupa w Polsce kojarzy się z makaronem, lub ryżem jak pomidorówka. A co będzie jak zamiast ryżu wpakujemy do zupy pół kg mięsa mielonego, które po ugotowaniu będzie wyglądało jak drobinki ryżu. 

👉Jak zrobić zupę toskańską ❓ 

   Właśnie tak jak w przepisie Agnieszki możemy zrobić zupę toskańską z mięsem mielonym i szpinakiem. Będzie to idealna zupa keto, zupa białkowa, a przede wszystkim PYSZNA!
    Zapraszamy na przepis na zupę toskańską z mięsem mielonym i boczkiem. 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 
 





Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie z udek kurczaka)
  • 4 plastry boczku 
  • 1 duża cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 1 litr bulionu (użyłam warzywnego)
  • 100g szpinaku
  • 100ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na toskańską zupę z mięsem i szpinakiem (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania toskańskiej zupy z mięsem i szpinakiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie boczku: Na suchej patelni podsmaż boczek pokrojony w paseczki lub kostkę, aż wytopi się z niego tłuszcz [00:53]. Następnie zdejmij podsmażony boczek z patelni [02:06].

  • Szklenie cebuli i czosnku: Na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę [02:10]. Po minucie dodaj pokrojony w kostkę czosnek i smaż przez kolejną minutę [02:22].

  • Przygotowanie mięsa: Dodaj mięso mielone (np. z uda kurczaka) do cebuli i czosnku. Dopraw słodką papryką i pieprzem, a następnie podsmażaj, aż mięso zmieni kolor [02:34].

  • Gotowanie zupy: Przełóż zawartość patelni do garnka [03:08]. Zalej bulionem (warzywnym lub mięsnym) [03:19] i gotuj na kuchni, aż mięso będzie miękkie [03:34].

  • Dodanie śmietanki i szpinaku: Gdy mięso jest miękkie, wyłącz zupę i wlej słodką śmietankę (najlepiej 30%) [03:50]. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i poczekaj chwilę, aż zwiędnie [04:10].

  • Doprawianie i podanie: Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna, a w razie potrzeby dopraw [04:24]. Podawaj zupę, posypując ją wcześniej podsmażonym boczkiem [04:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz