niedziela, 19 maja 2024

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku


Żeberka z piekarnika

    Żeberka to chyba najbardziej ulubiona część prosiaka jaką lubię. Nawet bardziej niż kotlety schabowe.

    👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓

    Zanim dotrzemy do tematu piekarnika, który jest w drugim etapie, to musimy najpierw zrobić coś ważnego, czyli odpowiedzieć sobie na pytanie:

    👉Jak zrobić marynatę do żeberek❓

    Zapoznać się z tematem i zamarynować żeberka, a potem dopić resztę piwa... Jak zrobicie takie fajne żeberka jak robi Agnieszka, to zobaczycie sami, że warto zmienić wiarę z wyznawców schabowych -schaboemitów i dołączyć do sekty żeberkowej - żeberkistów.
    Zapraszamy na przepis na żeberka z piekarnika w naczyniu.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • ok. 1,4kg żeberek 
  • 2 cebulę
  • 4-5 ząbków czosnku 
  • 150ml jasnego piwa
  • 7-8 łyżek oleju 
  • 1 duża łyżka musztardy 
  • 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • czubata łyżeczka soli 
  • pieprz
Przygotowanie:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania soczystych żeberek pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku składa się z dwóch etapów [00:58]:

Etap 1: Marynowanie żeberek

  • Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą musztardę i olej lub oliwę z przyprawami, takimi jak majeranek, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:04].

  • Posmaruj żeberka przygotowaną marynatą i ułóż je w pojemniku [01:55].

  • Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw żeberka do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz je również marynować przez całą noc [02:26].

  • Pół godziny przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, aby się ociepliły [02:34].

Etap 2: Pieczenie żeberek

  • Pokrój cebulę w ćwiartki [03:12].

  • Ułóż zamarynowane żeberka w naczyniu do pieczenia [03:38].

  • Dodaj czosnek i pokrojoną cebulę do naczynia z żeberkami [04:04].

  • Zalej wszystko jasnym piwem [04:28].

  • Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 100 minut [04:39].

  • W połowie pieczenia obróć żeberka na drugą stronę. Jeśli sos odparuje, możesz dolać trochę więcej piwa [04:52].

  • Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby żeberka się zarumieniły [05:02].

  • Gotowe żeberka podawaj z ulubioną surówką lub mizerią [05:36].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz