Żeberka z piekarnika
👉Jak zrobić żeberka pieczone w piekarniku❓
👉Jak zrobić marynatę do żeberek❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- ok. 1,4kg żeberek
- 2 cebulę
- 4-5 ząbków czosnku
- 150ml jasnego piwa
- 7-8 łyżek oleju
- 1 duża łyżka musztardy
- 1 czubata łyżeczka papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka majeranku
- czubata łyżeczka soli
- pieprz
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania soczystych żeberek pieczonych w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przepis na soczyste żeberka pieczone w piekarniku składa się z dwóch etapów [00:58]:
Etap 1: Marynowanie żeberek
Przygotuj marynatę, mieszając ze sobą musztardę i olej lub oliwę z przyprawami, takimi jak majeranek, wędzona słodka papryka, imbir, rozmaryn, czosnek granulowany, sól i pieprz [01:04].
Posmaruj żeberka przygotowaną marynatą i ułóż je w pojemniku [01:55].
Szczelnie zamknij pojemnik i wstaw żeberka do lodówki na co najmniej dwie godziny. Możesz je również marynować przez całą noc [02:26].
Pół godziny przed pieczeniem wyjmij żeberka z lodówki, aby się ociepliły [02:34].
Etap 2: Pieczenie żeberek
Pokrój cebulę w ćwiartki [03:12].
Ułóż zamarynowane żeberka w naczyniu do pieczenia [03:38].
Dodaj czosnek i pokrojoną cebulę do naczynia z żeberkami [04:04].
Zalej wszystko jasnym piwem [04:28].
Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na 100 minut [04:39].
W połowie pieczenia obróć żeberka na drugą stronę. Jeśli sos odparuje, możesz dolać trochę więcej piwa [04:52].
Na 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby żeberka się zarumieniły [05:02].
Gotowe żeberka podawaj z ulubioną surówką lub mizerią [05:36].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz