środa, 29 maja 2024

Przepis na domowy sos amerykański


Amerykański sos

 
     Mamy swoje tradycyjne sosy polskie, takie jak sos czosnkowy. Dlaczego polski? Bo się przyjął, znamy go od dziecka i na pewno nie pochodzi z Ameryki, bo pierwsze wzmianki pochodzą ze starożytnego Rzymu, czyli przynajmniej możemy nazwać go sosem europejskim. 

👉Jak zrobić domowy sos amerykański❓ 

     Jeśli jednak chcemy spróbować sosu z za oceanu to warto zacząć od sosu amerykańskiego. Można kupić sos amerykański w butli do wyciskania, lub zrobić sos amerykański w wersji domowej z drobno krojonymi warzywami. 
    Na pewno taki sos będzie miał podwójną przewagę, bo robiąc go w domu zrobimy bez konserwantów, bez chemii dającej smaki, zapachy i kolory oraz będzie miał ciekawszą konsystencję... 
 
     Zapraszamy na przepis na sos Amerykański. 
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mały pomidor
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 duże łyżki majonezu 
  • 2 duże łyżki ketchupu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na sos amerykański (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu amerykańskiego, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie pomidora [01:02]: Najpierw sparza się pomidora, nacinając go od góry i polewając wrzątkiem, aby łatwiej zdjąć skórkę. Po sparzeniu skórka jest usuwana, a pomidor krojony w drobną kostkę. Nadmiar wody z pomidora jest odlewany.

  • Przygotowanie pozostałych warzyw [02:34]: Cebula i ogórek konserwowy są krojone w drobną kostkę. Z ogórków również odciska się wodę.

  • Mieszanie składników [03:09]: Pokrojone warzywa (pomidor, cebula, ogórek) są dodawane do majonezu i ketchupu. Następnie dodaje się drobno pokrojony szczypiorek oraz odrobinę pieprzu. Całość jest dokładnie mieszana.

  • Doprawianie [03:55]: Po dokładnym wymieszaniu sos jest próbowany, aby sprawdzić, czy jest wystarczająco słony i pieprzny. W razie potrzeby dodaje się więcej pieprzu lub soli.

  • Przechowywanie [04:15]: Gotowy sos przekłada się do słoiczka.

  • Chłodzenie [04:47]: Przed użyciem sos należy porządnie schłodzić.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz