środa, 1 maja 2024

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pulpety duszone w sosie śmietanowo-pieczarkowym

 
    Jako dziecko nie lubiłem kotletów mielonych. Szczególnie wtedy gdy były suche. 
    Inaczej sprawa wyglądała z pulpetami. Były małe, mokre bo pływały w sosie. Oczywiście najczęściej były pulpety w sosie pomidorowym, ale ile można jeść pulpety w sosie pomidorowym? 

👉Jak zrobić pulpety❓ 

     Jak już się Wam znudzą pulpety w sosie pomidorowym, a może już się Wam znudziły, to Agnieszka ma dla Was fantastyczną propozycje, zróbcie pulpety w sosie śmietanowo pieczarkowym.
    Zapraszamy na przepis na pulpety w sosie pieczarkowo-śmietanowym.
    Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 700g mięsa mielonego (u mnie z udźca indyka)
  • 1 jajko
  • 1,5 cebuli lub 1 duża i jedna mała
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • ok. 400g pieczarek 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 3 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 200ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżki mąki łubinowej lub sojowej, kokosowej 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania pulpetów 
Przygotowanie:

Przepis na pulpety w sosie śmietanowo-pieczarkowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pulpetów w sosie śmietanowo-pieczarkowym, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [01:08]: Należy zagnieść mięso z dodatkami, takimi jak jajko, pieprz, sól, majeranek, mąka łubinowa, sojowa lub kokosowa, a także posiekana w kostkę cebulka [02:08].

  • Formowanie pulpetów [02:43]: Po dokładnym wymieszaniu mięsa, formuje się z niego pulpety o dowolnej wielkości.

  • Obsmażanie pulpetów [02:54]: Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmaża się pulpety z każdej strony partiami, aż będą złociste.

  • Smażenie pieczarek [05:23]: Na tym samym tłuszczu, na którym smażyły się pulpety, należy podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki, delikatnie je soląc.

  • Dodanie czosnku [05:47]: Gdy pieczarki zmiękną, dodaje się do nich czosnek.

  • Duszenie z pulpetami [05:53]: Do pieczarek i czosnku na patelni wkłada się podpieczone pulpety i wlewa słodką śmietankę 30%. Całość należy przykryć i dusić, co jakiś czas obracając pulpety [06:10].

  • Zagęszczanie sosu [06:36]: Pod koniec duszenia, by sos się zagęścił, można zdjąć pokrywkę i dusić pulpety dalej bez przykrycia.

  • Doprawienie [06:28]: Pod koniec gotowania pulpety doprawia się solą i pieprzem.

  • Podanie [07:04]: Gotowe danie posypuje się obficie natką pietruszki lub koperkiem.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz