👉Jak zrobić bułeczki bezglutenowe❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1szkl. suchej ciecierzycy
- 100ml wody
- 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka oliwy/oleju
- octu jabłkowego
- dowolne przyprawy (u mnie papryka słodka i czosnek granulowany)
Przepis na bezglutenowe bułeczki z ciecierzycy (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania bezglutenowych bułeczek z ciecierzycy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciecierzycy [00:59]: Suchą ciecierzycę należy namoczyć na całą noc. Następnego dnia wylewa się wodę i przepłukuje ciecierzycę świeżą, bieżącą wodą, a następnie pozwala jej odcieknąć.
Miksowanie ciecierzycy [01:43]: Namoczoną ciecierzycę należy zmiksować.
Dodawanie składników i mieszanie [01:50]: Do zmiksowanej ciecierzycy dodaje się łuskę babki jajowatej, sól, oliwę lub olej, przyprawy (w tym przypadku granulowany czosnek i paprykę) oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie jabłkowym. Całość należy dokładnie wymieszać [02:25].
Odpoczynek ciasta [02:38]: Po dokładnym wymieszaniu ciasto zostawia się na 10 minut, aby napęczniało.
Formowanie bułeczek [02:59]: Po upływie 10 minut można przystąpić do formowania bułeczek. Dłonie można zwilżyć oliwą lub olejem, aby ułatwić formowanie [03:02].
Pieczenie [04:30]: Uformowane bułeczki wkłada się do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piecze przez 40 minut, lub nieco dłużej, aż uzyskają rumiany kolor.
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz