wtorek, 7 maja 2024

Przepis na chili con carne

Obiad z mielonej wołowiny

 
    Mięso wołowe nie gości często na stołach większości polaków. Przyczyn może być kilka, jedną z nich na pewno będzie cena mięsa. 

👉Jak zrobić Chili Con Carne❓ 

    Dlatego też jest znacznie mniej przepisów na wołowinę niż na inne mięsa, chociaż ośmielę się stwierdzić, że jeszcze mniej przepisów jest na dziczyznę... Od dziś to może się zmienić i mamy nadzieję, że Agnieszka natchnie Was i zrobicie Chili con carne, które jest zdecydowanie łatwiejsze niż zrobienie steka wołowego i na pewno wymaga mniej wprawy.
 
     Zapraszamy na przepis na Chili Con Carne z mielonego mięsa wołowego.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 800g mielonej wołowiny 
  • puszka krojonych pomidorów - 400g
  • puszka fasoli czerwonej 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka chili lub kawałek świeżej papryczki chili 
  • sól
  • pieprz 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na chili con carne (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania chili con carne, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy

    • Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę [00:58].

    • Dodaj pokrojony w kostkę czosnek [01:28], papryczkę chili i kmin rzymski, a następnie wszystko razem podsmaż [02:21].

  • Dodanie wołowiny i pomidorów

    • Dodaj mieloną wołowinę i mieszaj ją, aby nie powstały grudki, smażąc aż mięso straci swój kolor [02:34].

    • Następnie dodaj krojone pomidory z puszki [02:50].

    • Dopraw solą [03:09] i pieprzem [03:18]. Zamiast suszonego chili można użyć świeżej papryczki chili [03:28].

  • Duszenie z papryką i fasolą

    • Pokrój paprykę w kostkę [03:58] i dodaj ją do potrawy, a następnie duś przez 10 minut [04:05].

    • Dodaj czerwoną fasolę, przepłukaną na sicie [04:09].

    • Wymieszaj i duś jeszcze przez 3 minuty [04:16].

    • Sprawdź smak i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem [04:27].

  • Serwowanie

    • Gotowe chili con carne posyp obficie kolendrą lub natką pietruszki [04:37].

    • Danie można podawać z ryżem, chipsami tortilla, plackami tortilla [05:04], lub dla osób na diecie rozdzielnej/niskowęglowodanowej, bez dodatków, np. z kwaśną śmietaną [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz