wtorek, 22 sierpnia 2023

Przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii


   Pasztet zawsze kojarzył mi się z mięsem. Jednak Agnieszka zaproponowała alternatywę, czyli pasztet wegetariański. 

👉Jak zrobić pasztet z cukinii❓ 

   Muszę przyznać, że wykonanie pasztetu z cukinii jest proste.
   Jeśli miałbym wybrać pomiędzy przygotowaniem tradycyjnego pasztetu, a tym pasztetem z cukinii, to wybrał bym nauczenie się i zrobienie pasztetu z cukinii. Może dlatego, że bardziej mi smakuje ten wegetariański, domowy pasztet, niż pasztet tradycyjny. 
 
   Zapraszamy na przepis na pasztet z cukinii 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 5 jajek
  • 55g mąki kokosowej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koperku
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały i soczysty pasztet z cukinii (w wersji keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii i warzyw:

    • Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach, nie obierając ze skórki [01:18, 01:22].

    • Posól startą cukinię i wymieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny, aby puściła sok [01:50, 02:00].

    • W międzyczasie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach [02:09].

    • Pokrój cebulę i czosnek w kosteczkę [02:16, 02:23].

  2. Mieszanie masy na pasztet:

    • Do startych i pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, czosnek) dodaj koperek, paprykę, oregano i jajka [02:41, 02:57].

    • Odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do reszty składników [02:57].

    • Wsyp mąkę kokosową [03:02].

    • Dopraw solą (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) i pieprzem [03:07].

    • Wyrób masę rękami, aż wszystkie składniki się połączą [03:12, 03:22].

    • Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki kokosowej [03:26, 03:31].

    • Na koniec wlej oliwę (lub olej) i dokładnie wymieszaj [03:35].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Przygotuj blaszkę: dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem [03:40, 03:59].

    • Przełóż masę do blaszki [03:59].

    • Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) [03:59, 04:10].

    • Piecz przez 70 minut [04:10].

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw pasztet w środku na 15 minut [04:20, 04:36].

    • Wyjmij z foremki [04:36, 04:48].

    • Pasztet pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy można go kroić [04:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz