Pasztet zawsze kojarzył mi się z mięsem. Jednak Agnieszka zaproponowała alternatywę, czyli pasztet wegetariański.
👉Jak zrobić pasztet z cukinii❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg cukinii
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
- 5 jajek
- 55g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju
- 2 łyżki koperku
Przepis na wspaniały i soczysty pasztet z cukinii (w wersji keto) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii i warzyw:
Mieszanie masy na pasztet:
Do startych i pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, czosnek) dodaj koperek, paprykę, oregano i jajka [02:41, 02:57].
Odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do reszty składników [02:57].
Wsyp mąkę kokosową [03:02].
Dopraw solą (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) i pieprzem [03:07].
Wyrób masę rękami, aż wszystkie składniki się połączą [03:12, 03:22].
Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki kokosowej [03:26, 03:31].
Na koniec wlej oliwę (lub olej) i dokładnie wymieszaj [03:35].
Pieczenie i studzenie:
Przygotuj blaszkę: dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem [03:40, 03:59].
Przełóż masę do blaszki [03:59].
Piecz przez 70 minut [04:10].
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw pasztet w środku na 15 minut [04:20, 04:36].
Pasztet pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy można go kroić [04:48].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz