wtorek, 29 sierpnia 2023

Przepis na brioche

Jak zrobić brioszkę

 
     Bardzo ciekawą opcją są burgery🍔 z brioszką, oczywiście te wegańskie - nie białkowe. Słodkawe pieczywo jako podstawa burgera🍔, to nie jedyna opcja zastosowania tej bułki🥐, czy też chleba 🍞.  

👉Jak zrobić brioche❓ 

   Ok❗ Ale dziś nie pomysł na śniadanie, czy też obiad tylko przepis na chleb🍞 brioche. Robota podobna jak każdego chleba🍞, czy też bułki🥐; składniki, łączenie, wyrabianie i pieczenie... 
     No dobra❗ Nie do końca tak samo, bo jak mówi powiedzenie "Diabeł tkwi w szczegółach", a szczegóły w filmie.😀😄😁 
    Zapraszamy na przepis na brioche. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 25g cukru
  • 12g drożdży
  • 210ml mleka (użyłam owsianego)
  • 45g masła do roztopienia 
  • pół łyżeczki soli 
  • 4 plastry masła
  • sezam lub czarnuszka do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNĄ i puszystą brioszkę (Brioche) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lekko słodkiego chlebka Brioche, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu i ciasta:

    • Do drożdży i cukru wlej trochę letniego mleka i rozpuść drożdże [01:22, 01:36].

    • Wsyp mąkę i sól [01:46].

    • Wlewając resztę mleka, wyrób ciasto [01:48, 02:00].

    • Przykryj ciasto i odstaw na 20 minut [02:00]. W tym czasie rozpuść masło [02:00, 02:16].

  2. Wyrabianie z masłem i pierwsze wyrastanie (główne):

    • Do ciasta dodaj roztopione i przestudzone masło [02:16].

    • Porządnie wyrabiaj ciasto [02:22, 02:36].

    • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:44, 02:49].

  3. Formowanie i faszerowanie:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsypując delikatnie mąką [02:57, 03:06].

    • Ciasto podziel na 4 równe części [03:06, 03:19].

    • Foremkę posmaruj masłem [03:19].

    • Każdy kawałek ciasta rozklep, połóż plasterek masła i rozprowadź go palcami po cieście [03:20, 03:31].

    • Zawiń w kuleczkę i włóż do foremki [03:31, 03:50]. Powtórz to samo z resztą kawałków [03:50, 04:06].

  4. Drugie wyrastanie i pieczenie:

    • Posmaruj bułeczki (brioszkę) śmietanką lub mlekiem (np. owsianym) [04:06, 04:27].

    • Posyp sezamem lub czarnuszką [04:27, 04:37].

    • Zostaw brioszkę, aby podrosła [04:37].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) [04:39, 04:47].

    • Piecz przez 25 minut do uzyskania rumianego koloru [04:47, 04:58].

  5. Studzenie:

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw brioszkę na 5 minut [04:58].

    • Wyjmij z foremki, aby stygła [05:05]. Można ją kroić nożem lub odrywać pojedyncze bułeczki [05:19, 05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz