sobota, 11 czerwca 2016

Karczek pieczony w ziołach

   I mamy pieczone zamiast smażone, czyli zdrowsze!
   Dziecku też bardzo smakowało... :)

Składniki:
  • karczek wieprzowy ok. 1,5 kg
  • tymianek 1 łyżka
  • rozmaryn 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • czosnek 4 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa 6-7 łyżek
  • cebula 2 sztuki 
Przygotowanie:
Karczek myjemy i osuszamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Z ziół, przeciśniętego czosnku, soli, pieprzu i oliwy robimy marynatę. Nacieramy nią mięso, obkładamy plastrami cebuli i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i zostawiamy w lodówce na minimum 12 godz. (może być  dłużej). Karczek wstawiamy do piekarnika podlewając wodą i pieczemy 90-100 minut w temperaturze 180 stopni (co jakiś czas obracając i polewając wytworzonym sosem, jeśli woda wyparowała to należy jej podlać).

Smacznego :)

1 komentarz: