Mąka sojowa zawiera 50 % białka i 5% błonnika, jest więc dobrą alternatywą do mięs i zastosowania w przepisach diety rozdzielnej. Wskaźnik strawności białka (aminokwasów) pochodzenia sojowego jest taki sam jak w przypadku jajka.
Żartobliwie można stwierdzić, że wdrażanie mąki sojowej do obtaczania kotletów jest krokiem ku diecie wegetariańskiej, bo kotlet jest już "pół wegetariański"... :)
Składniki na kotlety:
- 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, następnie solimy i pieprzymy według własnego uznania.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 2 jajka
- 1 szkl mąki sojowej
- ok. 0,5 szkl mleka
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą, dodajemy mąkę, mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęściejsze niż do naleśników. Kotlety zanurzamy w cieście, wyciągamy widelcem, chwilę czekamy aby nadmiar spłynął i szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz