poniedziałek, 13 czerwca 2016

Kotlet schabowy w cieście naleśnikowym z mizerią


   Mąka sojowa zawiera 50 % białka i 5% błonnika, jest więc dobrą alternatywą do mięs i zastosowania w przepisach diety rozdzielnej. Wskaźnik strawności białka (aminokwasów) pochodzenia sojowego jest taki sam jak w przypadku jajka.
   Żartobliwie można stwierdzić, że wdrażanie mąki sojowej do obtaczania kotletów jest krokiem ku diecie wegetariańskiej, bo kotlet jest już "pół wegetariański"... :)

Składniki na kotlety:
  • 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości)
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, następnie solimy i pieprzymy według własnego uznania.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki sojowej
  • ok. 0,5 szkl mleka
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka dokładnie roztrzepujemy z solą, dodajemy mąkę, mleko i wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być gęściejsze niż do naleśników. Kotlety zanurzamy w cieście, wyciągamy widelcem, chwilę czekamy aby nadmiar spłynął i szybko przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz