czwartek, 2 czerwca 2016

Sos tzatziki

 Sos tzatziki do dań mięsnych

     Ogórek zielony jest wspaniałym warzywem odkwaszającym nasz organizm. Zawiera wiele cennych składników odżywczych tj. witaminy A, C, K, magnez, krzem i potas. 
      Ogórek doskonale alkalizuje i nawadnia nasz organizm, a jego wysoka zawartość błonnika jest doskonałym lekarstwem na zaparcia. 
     Warto również wiedzieć, że świeży sok jest doskonałym sposobem na obniżenie gorączki zarówno u dzieci jak i dorosłych...


Link do filmu z przepisem:
105 - Najlepszy przepis na domowy Sos Tzatziki -Idealny do dań mięsnych, wędlin i jajek


Składniki:
  • 1 duży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka koperku
  • 1 duży jogurt typu greckiego (400ml)
  • sól
  • pieprz
 
Przygotowanie:
 
     Ogórek dobrze umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić i zostawić na 10 minut aby puścił sok. 
     Następnie dobrze odciskamy i dodajemy pozostałe składniki: jogurt, drobno pokrojony koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze mieszamy... 
     Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. aby się składniki przegryzły.

Smacznego :)


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj❗ i daj łapkę w górę👍 😁



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz