sobota, 18 czerwca 2016

Pesto z zielonego groszku

Pesto z zielonego groszku jest doskonałym źródłem składników mineralnych tj. wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, błonnika pokarmowego oraz witamin: A, C, E, K, z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką dla osób zmagających się z cholesterolem jest to, że zawarty w zielonym groszku kwas nikotynowy pomaga w redukcji cholesterolu.

Składniki:
  • puszka zielonego groszku lub szkl. mrożonego
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Jeśli mamy groszek mrożony to wcześniej musimy go ugotować, natomiast z puszki odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek, bazylię, oliwę i wszystko razem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pesto z zielonego groszku jest doskonałym dodatkiem np. do pieczywa i makaronu.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz