Pesto z zielonego groszku jest doskonałym źródłem składników mineralnych tj. wapnia, magnezu, żelaza, sodu, potasu, cynku, błonnika pokarmowego oraz witamin: A, C, E, K, z grupy B i kwasu foliowego. Ciekawostką dla osób zmagających się z cholesterolem jest to, że zawarty w zielonym groszku kwas nikotynowy pomaga w redukcji cholesterolu.
Składniki:
- puszka zielonego groszku lub szkl. mrożonego
- pęczek świeżej bazylii
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Jeśli mamy groszek mrożony to wcześniej musimy go ugotować, natomiast z puszki odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek, bazylię, oliwę i wszystko razem miksujemy na gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pesto z zielonego groszku jest doskonałym dodatkiem np. do pieczywa i makaronu.
Smacznego :)
Bardzo ciekawy przepis, będę próbowała. Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń