wtorek, 12 września 2023

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Pieczarki faszerowane z piekarnika

    Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno zaliczają się pieczarki. 

👉Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym❓ 

    Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i zademonstruje Agnieszka. 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 cebuli lub cała mała
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 9-10 sztuk dużych pieczarek
  • 130g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej w proszku
  • łyżka dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie farszu:

    • Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].

    • Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].

    • Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).

    • Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].

    • Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].

    • Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].

    • Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].

  2. Faszerowanie i pieczenie:

    • Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].

    • Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].

    • Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].

    • Zapiekaj przez 20 minut [04:41].

  3. Podanie:

    • Gotowe pieczarki zdejmij z blachy [04:51]. Można je posypać zieleniną [05:01].

URL do przepisu: https://youtu.be/5HEFcLIGSKQ


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 7 września 2023

Przepis na szarlotkę sypaną

Sypana szarlotka

     NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.

     👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓

     Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z przygotowaniem takiej szarlotki. :) 
    Zapraszamy na przepis na szarlotkę sypaną.
 



Składniki:
  • 1szkl. kaszy manny (szklanka 250ml)
  • 1szkl. mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g masła
  • 1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy sypkiej:

    • Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).

    • Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.

    • Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.

    • Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

  3. Składanie szarlotki (warstwowanie):

    • Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

    • Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.

    • Połóż połowę startych jabłek.

    • Wysyp drugą część sypkich składników.

    • Połóż drugą część jabłek.

    • Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.

    • Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.

  4. Pieczenie:

    • Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).

    • Piecz około godziny.

    • Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.

  5. Podanie:

    • Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 4 września 2023

Przepis na batoniki owsiane

Batoniki owsiane z czekoladą

    Coraz więcej ludzi👩🏾‍🤝‍🧑🏻 unika słodyczy🍭🍬🍫🍦. Niektórzy nie jedzą bo chcą schudnąć lub utrzymać linię〰. Druga grupa osób unika cukru bo jest niezdrowy. Bez względu z jakiego powodu unikasz cukru, Agnieszka ma dla Ciebie propozycję.

    👉Jak zrobić batoniki owsiane❓

    W robieniu tych batoników rewelacyjne jest to, że nie trzeba piec. Wręcz na odwrót! Zamiast piekarnika w ruch pójdzie zawartość lodówki lub zamrażalnika, by zrobić miejsce na batoniki. Drugą ważną zaletą tych batoników to fakt, że są to batoniki owsiane bez masła🧈 orzechowego.
    Zapraszamy na przepis na DOMOWE batoniki owsiane.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 165g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
  • 5 łyżek pasty sezamowej
  • 5 łyżek miodu
  • 80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy owsianej:

    • Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].

    • Dodaj pastę sezamową [01:43].

    • Dodaj miód (jeśli jest skrystalizowany, należy go podgrzać, ale nie więcej niż do 40°C, aby nie stracił właściwości) [01:56, 02:06].

    • Mieszaj wszystkie składniki do połączenia [02:13].

  2. Formowanie batoników:

    • Wykładamy foremkę papierem do pieczenia [02:22].

    • Przełóż masę owsianą do foremki [02:30].

    • Rozprowadź masę po całej foremce, mocno ją uciskając [02:36, 02:43]. Należy dociskać mocno, aby batoniki ładnie się kroiły i miały zwartą formę [02:43, 02:56]. Pomagamy sobie papierem do pieczenia [02:56].

  3. Przygotowanie polewy czekoladowej:

    • Podgrzej słodką śmietankę [03:15, 03:28].

    • Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].

    • Mieszaj, aż czekolada się rozpuści [03:36, 03:51].

    • Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).

  4. Chłodzenie i krojenie:

    • Foremkę włóż do lodówki na minimum pół godziny, aby masa i czekolada stężały [04:19, 04:30].

    • Po zastygnięciu pokrój masę na batoniki (o dowolnej wielkości) [04:58, 05:23].

Batoniki przechowujemy w lodówce [05:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 1 września 2023

Pomidory marynowane w słoiku

Marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem

     Pomidorki w każdej wersji są dobre, a czym więcej wersji tym większe urozmaicenie na stole lub w codziennym menu. Tym razem Agnieszka nas zaskoczyła i zaserwowała na śniadanie marynowane pomidory. 

👉Jak zrobić marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅❓ 

    Zrobienie takich pomidorków jest proste i o tym wszystkim jest w filmie. Ja natomiast chciałbym się podzielić obserwacją, że pomidorki były smaczne następnego dnia i zjadłem je z wytrawnymi pankejkami. Jednak jeszcze smaczniejsze były kolejnego dnia, po następnych 24 godzinach. 
 
   Zapraszamy na przepis na marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • ok. 900g mięsistych i twardych pomidorów
  • 2 cebule 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 160ml oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka (spora) miodu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem w zalewie ziołowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynowanych pomidorów z cebulą i czosnkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Umyj pomidory i wybierz te, które są mięsiste i twarde (miękkie mogą się rozpaść) [01:19, 01:25].

    • Odkrój końcówki (początek i koniec) pomidorów [01:38, 01:43].

    • Pomidory pokrój w talarki o grubości około pół centymetra [01:54, 02:14].

    • Cebulę pokrój w półplasterki [02:19, 02:23].

    • Czosnek pokrój w plasterki [02:23, 02:24].

  2. Pakowanie do słoików (warstwowanie):

    • Pakuj warzywa do słoika warstwami, zachowując kolejność: pomidor, cebula, czosnek [02:37, 02:46].

    • Kontynuuj warstwowanie do wypełnienia słoika. Ostatnią warstwą ma być cebula [02:46].

  3. Przygotowanie i dodanie zalewy:

    • Przygotuj zalewę mieszając olej, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól [03:45].

    • Dokładnie wymieszaj zalewę [04:36].

    • Wlej zalewę do słoików z warzywami [04:36].

    • Słoiki szczelnie zakręć [04:45, 04:53].

  4. Chłodzenie i podanie:

    • Słoiki wstaw do lodówki na całą noc [04:53, 04:59].

    • Następnego dnia pomidory są gotowe do jedzenia [05:00].

    • Aby zalewa oblepiła pomidory i cebulę, co jakiś czas wyjmuj słoiki z lodówki i delikatnie nimi obracaj (przynajmniej 4-5 razy) [05:07, 05:15].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 31 sierpnia 2023

Przepis na pomidory koktajlowe na zimę do słoików

Pomidorki koktajlowe w zalewie

   W lato i na jesieni wszystko jest tańsze. Dlatego warto samodzielnie zrobić przetwory na zimę i zaoszczędzić trochę kasy. 

👉Jak zrobić pomidory w słoikach na zimę❓ 

   A jeśli nie kasy, to zdrowia - zadbać o zdrowie i zrobić domowe przetwory bez różnych chemicznych konserwantów. 
   Agnieszka zrobiła na próbę 4 słoiki - tak dla testu i powiedziała: 
- Jak nam przypadną do gustu, to zrobimy więcej. ... i już wiemy, że zrobimy więcej. 
Zapraszamy na przepis na pomidory koktajlowe 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • ok. 1kg pomidorów koktajlowych
  • 120ml octu 10%
  • 75g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku na słoik
  • płaska łyżeczka gorczycy na słoik
  • 1 liść laurowy na słoik
  • 1-2 baldachimy kopru na słoik
  • 1 łyżka oleju na słoik
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
  • 1 litr wody 
Przygotowanie:

Przepis na pomidorki koktajlowe w słoikach na zimę - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pomidorków koktajlowych w słoikach, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zalewy:

    • Zagotuj wodę w garnku [01:31].

    • Wsyp cukier, sól i pieprz w ziarnkach [01:34, 01:47].

    • Wlej ocet. Zalewa ma się gotować przez minutę [01:47, 02:07].

    • Wyłącz kuchenkę i odstaw zalewę do ostygnięcia, aż będzie letnia [02:08, 03:38].

  2. Przygotowanie słoików i pomidorków:

    • Słoiki i nakrętki wyparz [04:01, 04:09].

    • Do każdego słoiczka wrzuć przyprawy: liść laurowy, płaską łyżeczkę gorczycy oraz dwa ząbki czosnku i trochę koperku [02:19, 02:50].

    • Pomidorki koktajlowe umyj i osusz [02:50]. Wybieraj te jędrne i twarde, bez plamek [03:00].

    • Wkładaj pomidorki do słoików, nie upychając ich, zachowując od góry około 2 cm wolnej przestrzeni [03:02, 03:10].

    • Do każdego słoika wlej łyżkę oleju [03:22, 03:27].

  3. Zalewanie i zamykanie:

    • Gdy zalewa jest już letnia, zalej nią pomidorki, tak by były całkowicie przykryte [03:47, 03:51].

    • Zostaw od góry około 1,5 cm wolnej przestrzeni [03:51].

    • Wyczyść brzegi słoików suchym ręczniczkiem i szczelnie zakręć suchymi nakrętkami [03:55, 04:01].

  4. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Dno garnka wyłóż ściereczką i włóż słoiczki, pamiętając, by się nie stykały [04:30, 04:41].

    • Zalej wodą do 2/3 wysokości słoików. Temperatura wody musi być taka sama, jak temperatura słoików (letnie słoiki – letnia woda, zimne słoiki – zimna woda) [04:41, 04:59].

    • Gotuj; pasteryzuj przez 5 do 7 minut (maksymalnie), licząc od momentu zagotowania się wody [05:06, 05:16].

    • Po pasteryzacji wyjmij słoiczki [05:29].

    • Odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [05:34].

    • Po wystudzeniu wynieś w zaciemnione i chłodne miejsce [05:42].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 29 sierpnia 2023

Przepis na brioche

Jak zrobić brioszkę

 
     Bardzo ciekawą opcją są burgery🍔 z brioszką, oczywiście te wegańskie - nie białkowe. Słodkawe pieczywo jako podstawa burgera🍔, to nie jedyna opcja zastosowania tej bułki🥐, czy też chleba 🍞.  

👉Jak zrobić brioche❓ 

   Ok❗ Ale dziś nie pomysł na śniadanie, czy też obiad tylko przepis na chleb🍞 brioche. Robota podobna jak każdego chleba🍞, czy też bułki🥐; składniki, łączenie, wyrabianie i pieczenie... 
     No dobra❗ Nie do końca tak samo, bo jak mówi powiedzenie "Diabeł tkwi w szczegółach", a szczegóły w filmie.😀😄😁 
    Zapraszamy na przepis na brioche. 
 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 350g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 25g cukru
  • 12g drożdży
  • 210ml mleka (użyłam owsianego)
  • 45g masła do roztopienia 
  • pół łyżeczki soli 
  • 4 plastry masła
  • sezam lub czarnuszka do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNĄ i puszystą brioszkę (Brioche) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania lekko słodkiego chlebka Brioche, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu i ciasta:

    • Do drożdży i cukru wlej trochę letniego mleka i rozpuść drożdże [01:22, 01:36].

    • Wsyp mąkę i sól [01:46].

    • Wlewając resztę mleka, wyrób ciasto [01:48, 02:00].

    • Przykryj ciasto i odstaw na 20 minut [02:00]. W tym czasie rozpuść masło [02:00, 02:16].

  2. Wyrabianie z masłem i pierwsze wyrastanie (główne):

    • Do ciasta dodaj roztopione i przestudzone masło [02:16].

    • Porządnie wyrabiaj ciasto [02:22, 02:36].

    • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość [02:44, 02:49].

  3. Formowanie i faszerowanie:

    • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, podsypując delikatnie mąką [02:57, 03:06].

    • Ciasto podziel na 4 równe części [03:06, 03:19].

    • Foremkę posmaruj masłem [03:19].

    • Każdy kawałek ciasta rozklep, połóż plasterek masła i rozprowadź go palcami po cieście [03:20, 03:31].

    • Zawiń w kuleczkę i włóż do foremki [03:31, 03:50]. Powtórz to samo z resztą kawałków [03:50, 04:06].

  4. Drugie wyrastanie i pieczenie:

    • Posmaruj bułeczki (brioszkę) śmietanką lub mlekiem (np. owsianym) [04:06, 04:27].

    • Posyp sezamem lub czarnuszką [04:27, 04:37].

    • Zostaw brioszkę, aby podrosła [04:37].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (190°C) [04:39, 04:47].

    • Piecz przez 25 minut do uzyskania rumianego koloru [04:47, 04:58].

  5. Studzenie:

    • Po upieczeniu uchyl piekarnik i zostaw brioszkę na 5 minut [04:58].

    • Wyjmij z foremki, aby stygła [05:05]. Można ją kroić nożem lub odrywać pojedyncze bułeczki [05:19, 05:29].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 24 sierpnia 2023

Przepis na roladki z ogórka z łososiem wędzonym

Roladki z ogórka z łososiem wędzonym

 
    Roladki to jedna z najciekawszych potraw. Fantastycznie wyglądają na stole, rewelacyjnie smakują i szybko znikają z półmiska lub talerza.

    👉Jak zrobić roladki z ogórkiem🥒 i łososiem❓

    Można je zrobić na rożne sposoby, jednak dla mnie najlepsze są takie z jakimś serkiem. To serek nadaje im lub podkreśla smak innych składników.
    Zapraszamy na przepis na roladki z ogórkiem🥒 i łososiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • 2 długie ogórki
  • 150g łososia wędzonego
  • 150g serka typu almette lub twarożek
  • ewentualnie pieprz do posypania roladek 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne roladki z ogórkiem i łososiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania wyśmienitych roladek z łososia i ogórka, idealnych jako przekąska na imprezę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ogórka:

    • Umyj ogórek i nie obieraj [01:17].

    • Odetnij tylko końce [01:21].

    • Użyj obieraczki lub mandoliny, aby pokroić ogórek w długie, cienkie plastry [01:22, 01:27].

    • Osusz plastry ogórka ręcznikiem papierowym (można to robić na bieżąco), aby nie ociekały wodą [01:44, 01:54].

  2. Składanie roladek:

    • Na jednym końcu plastra ogórka (na około jednej trzeciej jego długości) nałóż serek kremowy (np. typu Almette lub twarożek) [02:02].

    • Na serek nałóż kawałek wędzonego łososia [02:08].

    • Zwiń ciasno w roladkę [02:09].

    • Układaj gotowe roladki łączeniem do dołu [02:26].

  3. Finalizacja:

    • Roladki możesz delikatnie posypać świeżo zmielonym pieprzem [02:39, 03:00]. (W filmie użyto serka z dodatkiem koperku, który świetnie komponuje się z łososiem [03:00, 03:09]).


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 22 sierpnia 2023

Przepis na pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii


   Pasztet zawsze kojarzył mi się z mięsem. Jednak Agnieszka zaproponowała alternatywę, czyli pasztet wegetariański. 

👉Jak zrobić pasztet z cukinii❓ 

   Muszę przyznać, że wykonanie pasztetu z cukinii jest proste.
   Jeśli miałbym wybrać pomiędzy przygotowaniem tradycyjnego pasztetu, a tym pasztetem z cukinii, to wybrał bym nauczenie się i zrobienie pasztetu z cukinii. Może dlatego, że bardziej mi smakuje ten wegetariański, domowy pasztet, niż pasztet tradycyjny. 
 
   Zapraszamy na przepis na pasztet z cukinii 
 
   Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1kg cukinii
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku (jak małe to więcej)
  • 5 jajek
  • 55g mąki kokosowej 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka oregano (świeże lub suszone)
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki koperku
Przygotowanie:

Przepis na wspaniały i soczysty pasztet z cukinii (w wersji keto) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowego pasztetu z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii i warzyw:

    • Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce na grubych oczkach, nie obierając ze skórki [01:18, 01:22].

    • Posól startą cukinię i wymieszaj, a następnie odstaw na około pół godziny, aby puściła sok [01:50, 02:00].

    • W międzyczasie zetrzyj marchewkę na grubych oczkach [02:09].

    • Pokrój cebulę i czosnek w kosteczkę [02:16, 02:23].

  2. Mieszanie masy na pasztet:

    • Do startych i pokrojonych warzyw (marchewka, cebula, czosnek) dodaj koperek, paprykę, oregano i jajka [02:41, 02:57].

    • Odcisnąć cukinię z nadmiaru soku i dodaj ją do reszty składników [02:57].

    • Wsyp mąkę kokosową [03:02].

    • Dopraw solą (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) i pieprzem [03:07].

    • Wyrób masę rękami, aż wszystkie składniki się połączą [03:12, 03:22].

    • Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki kokosowej [03:26, 03:31].

    • Na koniec wlej oliwę (lub olej) i dokładnie wymieszaj [03:35].

  3. Pieczenie i studzenie:

    • Przygotuj blaszkę: dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem [03:40, 03:59].

    • Przełóż masę do blaszki [03:59].

    • Nagrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) [03:59, 04:10].

    • Piecz przez 70 minut [04:10].

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw pasztet w środku na 15 minut [04:20, 04:36].

    • Wyjmij z foremki [04:36, 04:48].

    • Pasztet pozostaw do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy można go kroić [04:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 20 sierpnia 2023

Przepis na soczystego kurczaka z piekarnika


Soczysty kurczak z piekarnika

    Kurczak pieczony, to moje ulubione danie. Najpierw był robiony w kombiwarze, a teraz w piekarniku. Aaa! Zapomniałem, że kiedyś miałem piekarnik z rożnem i taki też był fantastyczny.

   👉Jak zrobić kurczaka pieczonego w prosty sposób❓ 

   To chyba najprostszy sposób na zrobienie wyśmienitego kurczaka z piekarnika. Nie ma co się rozwodzić, przepis jest prosty więc zróbcie, a sami zobaczycie jakie to łatwe.    
   Zapraszamy na przepis na kurczaka pieczonego. 
   Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 
 




Składniki:
  • pałki z kurczaka (ilość dowolna)
  • sól
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • papryka w proszku słodka/ostra
Przygotowanie:

Przepis na soczysty i pachnący kurczak pieczony - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonego kurczaka (pałek, udek lub skrzydełek), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa:

    • Umyj mięso z kurczaka i dokładnie je osusz, aby nie ociekało wodą [01:25, 01:31].

  2. Przyprawianie:

    • Oprósz kurczaka przyprawami (solą, czosnkiem granulowanym, majerankiem i papryką) z obu stron [02:01, 02:24].

    • Obróć mięso i przypraw drugą stronę [02:24, 02:30].

  3. Marynowanie i ocieplanie:

    • Włóż przygotowanego kurczaka do lodówki na przynajmniej godzinę (można zostawić na całą noc), aby mięso przeszło przyprawami [02:30, 02:40].

    • Przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki na pół godziny, aby mięso się ociepliło [03:00, 03:09].

    • Wskazówka: Aby zapobiec przechodzeniu zapachu przypraw na inne produkty, przykryj pojemnik folią spożywczą [03:20, 03:32].

  4. Pieczenie:

    • Piecz kurczaka w temperaturze 180°C (termoobieg) przez około godzinę [02:40, 02:47].

    • 20 minut przed końcem pieczenia obróć pałki na drugą stronę, aby ładnie upiekły się z obu stron i miały chrupiącą skórkę [03:44, 03:47].

    • Czas pieczenia dostosuj do wielkości kawałków – małe pałki mogą wymagać skrócenia czasu, a grube, mięsiste kawałki mogą wymagać wydłużenia go o 5 minut [02:51, 03:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗