piątek, 13 maja 2016

Przepis: Zupa meksykańska

Fasola poza dużą zawartością białka, zawiera dużo witamin z grupy B w tym dużą ilość witamin B1 - tiaminy. Są one odpowiedzialne za: 
  1. działanie przeciwdepresyjne,
  2. poprawę pamięci 
  3. i zdolność logicznego myślenia


Składniki:
  • ok. 0,5 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, wieprzowego, mieszanego lub z indyka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej 
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • papryka ostra w proszku
  • sól 
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, por kroimy w półplasterki. 
Do garnka wlewamy oliwę i szklimy cebulę, dokładamy mięso i smażymy do momentu aż mięso straci swój różowy kolor. Dorzucamy pokrojony czosnek i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy włoszczyznę, wlewamy wodę lub bulion (tyle aby całość była przykryta), przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu. W połowie gotowania dokładamy pokrojoną w paski paprykę, pomidory z puszki, przecier i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy fasolę, przyprawy i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, aby wszystko się zagrzało i połączyły smaki. Na końcu zupę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz