czwartek, 28 września 2023

Przepis na jabłka w cieście


Jabłka w cieście naleśnikowym

 
Desery uwielbiają przede wszystkim dzieci... Chociaż wśród dorosłych nie brakuje też łasuchów. 

👉Jak zrobić jabłka w cieście❓ 

   Aby zaradzić takim zachciankom Aga proponuje prosty, szybki i tani deser. 
Zapraszamy na przepis na jabłka w cieście. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 420ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia
  • puder do posypania (u mnie z erytrytolu)
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne jabłka w cieście - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pysznego, szybkiego i taniego deseru z jabłek w cieście, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie ciasta (masy na jabłka):

    • Połącz ze sobą najpierw suche składniki (mąkę, budyń waniliowy, proszek do pieczenia) i wymieszaj [01:21, 01:29].

    • Delikatnym strumieniem wlewaj mleko roślinne (ryżowe) i dokładnie mieszaj, aby pozbyć się wszystkich grudek [01:29, 01:40].

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i pokrój jabłka na plastry o grubości około centymetra [01:51, 02:19].

    • Usuń środki nasienne [02:30].

  3. Smażenie:

    • Włącz patelnię i rozgrzej tłuszcz [02:49]. Tłuszczu powinno być tyle, by delikatnie przykrywał dno patelni [02:53].

    • Jabłka wrzuć do ciasta, aby porządnie się nim oblepiły [03:00, 03:08].

    • Gdy tłuszcz jest rozgrzany, kładź jabłka w cieście na patelnię [03:14].

    • Kiedy się zarumienią z jednej strony, obróć na drugą [03:19].

  4. Podanie:

    • Usmażone jabłka wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu [03:33].

    • Gotowe jabłka posyp pudrem (z erytrytolu, ksylitolu lub innym) [04:08].

Deser najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepły [04:17, 04:20].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 26 września 2023

Przepis na chleb keto z mąki migdałowej


Chlebek keto 


   Wprawdzie od kanapek można się odzwyczaić - tak jak mi się przydarzyło, to nieraz można sobie zrobić frajdę na diecie rozdzielnej, keto lub niskoalkoholowej i zaserwować kanapeczki na chlebie bez tradycyjnej mąki... 

👉Jak zrobić chleb KETO z mąki migdałowej❓ 

   Robiliśmy już chleb keto, a dziś kolejna propozycja Agnieszki na następną wersję chlebka keto. 
Zapraszamy na przepis na chleb KETO z mąki migdałowej. 
 
 Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 4 jajka
  • 100g oleju kokosowego
  • 70g mąki migdałowej
  • 40g siemienia lnianego mielonego
  • 70g różnych pestek (u mnie słonecznik i siemię)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na chleb KETO z mąki migdałowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szybkiego chleba keto (niskowęglowodanowego) z mąki migdałowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników suchych:

    • Wszystkie sypkie składniki (mąkę migdałową, proszek do pieczenia, sól, siemię lniane mielone, pestki słonecznika i siemienia) wsyp do jednej miski [01:00, 01:14] i dokładnie wymieszaj ze sobą [01:18].

  2. Przygotowanie składników mokrych:

    • Roztrzep jajka [01:41].

    • Do roztrzepanych jajek wlej rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy i dokładnie roztrzep [01:47, 01:58].

  3. Łączenie i pieczenie:

    • Do ubitych jajek wsyp suche składniki i dokładnie mieszaj [01:58, 02:10].

    • Gotowe ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej dowolnym tłuszczem i rozprowadź [02:10, 02:20].

    • Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez 50 minut [02:22].

  4. Studzenie i podanie:

    • Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw chlebek na 15 minut [02:30, 02:33].

    • Dopiero po tym czasie wyjmij chlebek i wyciągnij go z foremki [02:33].

    • Chlebek można kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu [03:04].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 25 września 2023

Przepis na sos słodko kwaśny z cukinią do słoików na zimę


Sos słodko kwaśny do słoików 


  Jakby nie było nie ma nic lepszego od własnych domowych przetworów przygotowywanych z końcem lata i na jesieni na okres zimowy. 
   Nigdy w sklepie nie udało mi się kupić coś równie dobrego... Na pewno też nie było zdrowsze, bo wymagało przepisowych konserwantów chemicznych. 

👉Jak zrobić sos słodko kwaśny do słoików❓

   W mojej rodzinie od pokoleń przygotowywało się weki, słoiki i beczki z zapasami na zimę. Dziś więcej robi się w słoikach, a beczki przechodzą do historii. Tym razem do słoików Aga zapakowała sos słodko-kwaśny z cukinii, pomidorów🍅 i papryki🌶, a Wam serwuje przepis.
 
   Zapraszamy na przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii do słoików na zimę. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1500g cukini
  • 500g cebuli
  • 500g papryki (już po usunięciu pestek)
  • 600g pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 3 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego 
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej/ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNY sos słodko-kwaśny z cukinią do słoików - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sosu słodko-kwaśnego z cukinią do słoików na zimę, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie i odwadnianie warzyw:

    • Cukinię pokrój na ćwiartki, a następnie w grubsze plasterki [01:27].

    • Paprykę pokrój w paseczki lub większą kostkę [01:32].

    • Cebulę pokrój na ćwiartki, a później w piórka [01:35].

    • Wszystkie pokrojone warzywa zasyp solą, wymieszaj i zostaw na 2-3 godziny (lub dłużej) [01:47, 01:50]. Należy co jakiś czas je przemieszać, aby cukinia szybciej puściła sok [01:58, 02:29].

    • Odlej nadmiar soku z warzyw (najlepiej odsączyć całość na sitku) [04:42, 04:51].

  2. Przygotowanie pomidorów i zalewy:

    • W międzyczasie porządnie umyj i wyparz słoiki [02:37, 02:41].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę (dla ułatwienia delikatnie natnij pomidory) [02:50, 02:54].

    • Do garnka wlej ocet i wsyp cukier, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się zagotuje [04:06, 04:17].

    • Pokrój czosnek (nie musi być bardzo drobno) [04:17].

  3. Gotowanie sosu (część 1):

    • Gdy zalewa octowo-cukrowa się zagotuje, wrzuć odsączone warzywa [04:51].

    • Dodaj sparzone i obrane pomidory oraz pokrojony czosnek [05:01, 05:04].

    • Gotuj warzywa przez 20 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu zagotowania [05:20, 05:31].

  4. Gotowanie sosu (część 2) i pakowanie do słoików:

    • Po 20 minutach dodaj curry, paprykę (słodką lub ostrą/chili), pieprz oraz przecier pomidorowy [05:41, 05:53].

    • Dokładnie wymieszaj i gotuj całość przez kolejne 10 minut [05:53, 06:15]. Co jakiś czas mieszaj.

    • W razie potrzeby spróbuj i dopraw solą [06:01, 06:05].

    • Gorący sos nakładaj do wyparzonych słoików, zostawiając 1,5 do 2 cm wolnej przestrzeni od góry [06:42, 06:46].

    • Wytrzyj brzegi słoika do sucha i szczelnie zakręć nakrętką [07:05, 07:18].

  5. Pasteryzacja i przechowywanie:

    • Słoiki pasteryzuj przez 10 minut, licząc od momentu zagotowania wody [07:23, 07:31].

    • Po wyjęciu odwróć je do góry dnem i zostaw do całkowitego wystudzenia [07:34].

    • Po wystudzeniu wynieś do chłodnej piwnicy [07:42].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


niedziela, 24 września 2023

Przepis na sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym


Sałatka z cebuli i jabłka

    Co jak, co, ale sałatki warto urozmaicać. Sałatka lub surówka, to podstawa każdego posiłku. Na dodatek dobrze jest jak jest zdrowa i to zdrowa do kwadratu... 
👉Jak zrobić sałatkę cebulową❓ 
   Jeśli chcemy coś zdrowego, to warto zrobić sałatkę lub surówkę z cebuli, a właściwie na bazie cebuli. Dlaczego? A no dlatego, że cebula jest w ścisłej czołówce warzyw, które poprawiają działanie systemu immunologicznego. 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę cebulową. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 2 duże cebule najlepiej cukrowe
  • 3 małe jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienitą sałatkę cebulową z ogórkiem kiszonym i jabłkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania sałatki cebulowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Cebulę (najlepiej użyć łagodnej cebuli cukrowej) pokrój na ćwiartki, a następnie w drobne piórka [01:14, 01:21].

    • Ogórki kiszone pokrój w kosteczkę [01:21].

    • Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne (nie obieraj) i pokrój w kosteczkę [01:25, 01:34].

  2. Mieszanie i doprawianie:

    • Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj ze sobą w misce [01:56, 02:03].

    • Dodaj gęstą kwaśną śmietanę [02:03, 02:10].

    • Dodaj odrobinę soli [02:10].

    • Wymieszaj. Po wymieszaniu spróbuj i dosalaj w razie potrzeby [02:16].

  3. Schładzanie:

    • Wymieszaną sałatkę przełóż do mniejszej miski lub pojemnika [02:24].

    • Sałatkę musisz porządnie schłodzić przed podaniem, a najlepiej smakuje na drugi dzień [02:34].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 19 września 2023

Przepis na pierś z kurczaka pieczona w piekarniku

 Pierś z kurczaka🍗 pieczona w piekarniku


    Pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na obiad, to świetna propozycja. Szczególnie wtedy gdy to mięsko jest aromantyczne, mięciutkie i soczyste.

    👉Jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika w naczyniu❓

    W dzisiejszych szalonych czasach większość ludzi będzie zainteresowana, jak zrobić pierś z kurczaka🍗 z piekarnika na szybko? Ta propozycja jest na prawdę szybka zarówno w przygotowaniu jak i pieczeniu.
    Zapraszamy na przepis na pierś z kurczaka🍗 z piekarnika.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
SOCZYSTA, MIĘCIUTKA i PACHNĄCA pierś kurczaka🍗 pieczona w PIEKARNIKU
 



Składniki:
  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
Przygotowanie:

Przepis na soczystą pierś kurczaka pieczoną w piekarniku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pachnącej, soczystej i mięciutkiej piersi kurczaka pieczonej w piekarniku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie mięsa i marynowanie:

    • Pierś z kurczaka umyj i osusz, aby nie ociekała z wody [01:19, 01:24].

    • Przełóż pierś do naczynia żaroodpornego [01:38, 01:43].

    • Polej odrobiną oliwy (lub oleju) [01:43]. Rozprowadź tłuszcz po całej piersi, używając palców [01:48, 01:51].

    • Posyp przyprawami (majerankiem, czosnkiem granulowanym, pieprzem, papryką słodką lub ostrą i solą) z jednej strony [01:51, 02:05].

    • Obróć mięso i przypraw z drugiej strony [02:05, 02:30].

    • Przykryj i włóż do lodówki na minimum godzinę, aby się zamarynowało [02:37, 02:41].

    • Na pół godziny przed włożeniem do piekarnika, wyjmij mięso, aby się ociepliło [02:54].

  2. Pieczenie:

    • Piecz mięso w nagrzanym piekarniku (200°C) przez pół godziny [03:00, 03:06].

    • Jeśli chcesz, aby wierzch był delikatnie chrupiący, na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę [03:10, 03:14].

  3. Odpoczynek i podanie:

    • Po upieczeniu wyjmij mięso [03:28].

    • Nie rozkrawaj go od razu! Zostaw tak na minimum 5 minut, aby soki zostały w środku, a mięso było soczyste [03:38, 03:41]. Wcześniejsze rozkrojenie spowoduje wylanie soków i wysuszenie mięsa [03:41, 03:50].

URL do przepisu: https://youtu.be/fDxYo2O33GI


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 14 września 2023

Przepis na drożdżówkę ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

 
    W wielu domach jest tradycja, że na niedzielę jako deser piecze się ciasto. U innych osób jest rzadziej i ciasto pojawia się od święta, czyli na święta i na imieniny czy też urodziny... 

👉Jak zrobić DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką❓ 

    Obojętnie jak często robicie ciasto, a właściwie pieczecie ciasto, to możecie zrobić ciasto i wypróbować nowy przepis.
     Zapraszamy na przepis na DROŻDŻÓWKĘ ze śliwkami i kruszonką.
 
Mariusz i Agnieszka



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 260g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 20g drożdży
  • 30g cukru
  • 40g masła
  • 200ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • śliwki
Kruszonka: 
- 40g mąki
- 30g erytrytolu
- 25g masła 

Przygotowanie:

Przepis na WSPANIAŁĄ i PUSZYSTĄ drożdżówkę ze ŚLIWKAMI i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania puszystej drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie rozczynu (drożdży):

    • Do drożdży i cukru wlej letnią słodką śmietankę [01:44].

    • Za pomocą łyżki rozpuść drożdże [01:54, 02:04].

  2. Wyrabianie ciasta:

    • Do rozpuszczonych drożdży wsyp mąkę i mieszaj do połączenia się składników [02:04, 02:16].

    • Wlej roztopione i przestudzone masło [02:16, 02:22].

    • Dokładnie mieszaj, aby ciasto wchłonęło cały tłuszcz [02:29, 02:39].

  3. Formowanie i przygotowanie śliwek:

    • Gotowe ciasto przełóż do foremki (wcześniej wysmarowanej masłem) [02:39, 02:52].

    • Rozprowadź ciasto po całej foremce [02:52, 03:02].

    • Umyte i wypestkowane śliwki ułóż na cieście skórką do dołu [03:02, 03:10].

    • Śliwki delikatnie wciśnij w ciasto [03:10].

  4. Przygotowanie i dodanie kruszonki:

    • Do składników na kruszonkę (mąka, masło i erytrytol/inny słodzik) ugniataj palcami, aż powstanie kruszonka [03:27, 03:38].

    • Posyp kruszonką po wierzchu ciasta [04:07, 04:16].

  5. Pieczenie:

    • Zostaw ciasto do podrośnięcia (na 20 minut do pół godziny) [04:16, 04:26].

    • Wyrośnięte ciasto włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) [04:26].

    • Piecz przez pół godziny – ma być rumiane [04:30].

    • Po upieczeniu zostaw do wystudzenia, a następnie kroi i podawaj [04:38].

URL do przepisu: https://youtu.be/vR18Mtl2pG8


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 12 września 2023

Przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym


Pieczarki faszerowane z piekarnika

    Warzywa i mięso, to świetna kompozycja. Oczywiści jeśli chodzi o takie warzywa, które mają niewielką ilość węglowodanów. Do tej grupy na pewno zaliczają się pieczarki. 

👉Jak zrobić pieczarki faszerowane mięsem mielonym❓ 

    Faszerowanie pieczarek jet łatwe w zrobieniu. Natomiast cała kwintesencja smaku tkwi w przygotowaniu farszu, odpowiednim przyprawieniu mięsa. A jak to zrobić? To wszytko w filmie omówi i zademonstruje Agnieszka. 
    Zapraszamy na przepis na pieczarki faszerowane mięsem mielonym. 
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 cebuli lub cała mała
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ok. 9-10 sztuk dużych pieczarek
  • 130g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej/ostrej w proszku
  • łyżka dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na FENOMENALNE pieczarki faszerowane mięsem mielonym - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczarek faszerowanych mięsem mielonym z piekarnika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie farszu:

    • Rozgrzej patelnię z łyżką dowolnego tłuszczu [01:12].

    • Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż do zeszklenia [01:18, 01:44].

    • Do zeszklonej cebuli dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek [02:06].

    • Podsmażaj przez minutkę i dodaj mięso mielone [02:11, 02:22].

    • Oderwij ogonki od pieczarek (wcześniej je obierając).

    • Starte ogonki pieczarek na tarce na grubych oczkach [02:27, 02:39].

    • Gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodaj starte pieczarki [02:48].

    • Podsmażaj razem, aż mięso będzie całkiem miękkie i wyparuje nadmiar wody z pieczarek [02:54, 03:07].

    • Dopraw pieprzem, solą i papryką [03:07, 03:26] i dokładnie wymieszaj [03:33].

    • Wyłącz kuchenkę i dodaj połowę żółtego sera [03:36, 03:39]. Wymieszaj [03:45].

  2. Faszerowanie i pieczenie:

    • Farsz nakładaj do kapeluszy pieczarek do pełna [03:50, 04:21].

    • Nafaszerowane pieczarki posyp teraz resztą żółtego sera [04:21, 04:34].

    • Tak przygotowane pieczarki włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, termoobieg) [04:34, 04:41].

    • Zapiekaj przez 20 minut [04:41].

  3. Podanie:

    • Gotowe pieczarki zdejmij z blachy [04:51]. Można je posypać zieleniną [05:01].

URL do przepisu: https://youtu.be/5HEFcLIGSKQ


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


czwartek, 7 września 2023

Przepis na szarlotkę sypaną

Sypana szarlotka

     NO! Tego jeszcze nie widziałem! Szarlotka w proszku, a po pieczeniu wyśmienite ciasto🥧 i gdybym nie widział, to bym nie uwierzył.

     👉Jak zrobić szarlotkę sypaną❓

     Mieszać łyżką🥄, to potrafię, chyba jak każdy cywilizowany człowiek. Ze ścieraniem jabłek🍏, to też jakoś by poszło. Najprostsze ciasto🥧 na świecie! Na dodatek bez wyrabiania... Każdy sobie poradzi z przygotowaniem takiej szarlotki. :) 
    Zapraszamy na przepis na szarlotkę sypaną.
 



Składniki:
  • 1szkl. kaszy manny (szklanka 250ml)
  • 1szkl. mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 3/4szkl. ksylitolu (można zamienić na inny słodzik)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170g masła
  • 1,5kg jabłek (najlepiej kwaskowych typu antonówka, reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:

Przepis na pyszną szarlotkę sypaną - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szarlotki sypanej, z pominięciem listy składników, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie bazy sypkiej:

    • Do miski wsyp sypkie składniki (kasza manna, mąka, ksylitol/słodzik, proszek do pieczenia).

    • Dokładnie wymieszaj ze sobą całość.

    • Wymieszane składniki podziel na trzy w miarę równe części.

  2. Przygotowanie jabłek:

    • Obierz i zetrzyj jabłka na tarce.

    • Do startych jabłek dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.

  3. Składanie szarlotki (warstwowanie):

    • Przygotuj tortownicę (o średnicy 23 cm): dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem.

    • Na dno wysyp pierwszą część sypkich składników i dokładnie ją rozprowadź.

    • Połóż połowę startych jabłek.

    • Wysyp drugą część sypkich składników.

    • Połóż drugą część jabłek.

    • Na wierzch wysyp ostatnią, trzecią część sypkich składników.

    • Na samą górę zetrzyj na tarce zimne masło.

  4. Pieczenie:

    • Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika (180°C).

    • Piecz około godziny.

    • Ważne: pod tortownicę podłóż blaszkę z wyposażenia piekarnika, aby ewentualny sok z jabłek nie wypłynął na dno.

  5. Podanie:

    • Po upieczeniu poczekaj, aż szarlotka wystygnie, a dopiero wtedy zdejmij obręcz i krój.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 4 września 2023

Przepis na batoniki owsiane

Batoniki owsiane z czekoladą

    Coraz więcej ludzi👩🏾‍🤝‍🧑🏻 unika słodyczy🍭🍬🍫🍦. Niektórzy nie jedzą bo chcą schudnąć lub utrzymać linię〰. Druga grupa osób unika cukru bo jest niezdrowy. Bez względu z jakiego powodu unikasz cukru, Agnieszka ma dla Ciebie propozycję.

    👉Jak zrobić batoniki owsiane❓

    W robieniu tych batoników rewelacyjne jest to, że nie trzeba piec. Wręcz na odwrót! Zamiast piekarnika w ruch pójdzie zawartość lodówki lub zamrażalnika, by zrobić miejsce na batoniki. Drugą ważną zaletą tych batoników to fakt, że są to batoniki owsiane bez masła🧈 orzechowego.
    Zapraszamy na przepis na DOMOWE batoniki owsiane.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 165g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
  • 17g ekspandowanych jagieł lub komosa ryżowa, amarantus
  • 5 łyżek pasty sezamowej
  • 5 łyżek miodu
  • 80g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki np. 30%
Przygotowanie:

Przepis na FANTASTYCZNE i zdrowe BATONIKI owsiane z czekoladą - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania domowych, zdrowych batoników owsianych z czekoladą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie masy owsianej:

    • Do płatków owsianych wsyp ekspandowane jagły (lub komosę ryżową/amarantus) [01:13, 01:28] i wymieszaj [01:36].

    • Dodaj pastę sezamową [01:43].

    • Dodaj miód (jeśli jest skrystalizowany, należy go podgrzać, ale nie więcej niż do 40°C, aby nie stracił właściwości) [01:56, 02:06].

    • Mieszaj wszystkie składniki do połączenia [02:13].

  2. Formowanie batoników:

    • Wykładamy foremkę papierem do pieczenia [02:22].

    • Przełóż masę owsianą do foremki [02:30].

    • Rozprowadź masę po całej foremce, mocno ją uciskając [02:36, 02:43]. Należy dociskać mocno, aby batoniki ładnie się kroiły i miały zwartą formę [02:43, 02:56]. Pomagamy sobie papierem do pieczenia [02:56].

  3. Przygotowanie polewy czekoladowej:

    • Podgrzej słodką śmietankę [03:15, 03:28].

    • Gdy śmietanka się podgrzeje, wrzuć do niej połamaną gorzką czekoladę (min. 70% kakao) [03:32, 03:40].

    • Mieszaj, aż czekolada się rozpuści [03:36, 03:51].

    • Wylej rozpuszczoną czekoladę na masę owsianą i rozprowadź [04:00, 04:19]. (Uwaga: im wyższa zawartość kakao, tym więcej śmietanki trzeba użyć, by czekolada się rozpuściła i dała rozprowadzić [04:30, 04:41]).

  4. Chłodzenie i krojenie:

    • Foremkę włóż do lodówki na minimum pół godziny, aby masa i czekolada stężały [04:19, 04:30].

    • Po zastygnięciu pokrój masę na batoniki (o dowolnej wielkości) [04:58, 05:23].

Batoniki przechowujemy w lodówce [05:23].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 1 września 2023

Pomidory marynowane w słoiku

Marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem

     Pomidorki w każdej wersji są dobre, a czym więcej wersji tym większe urozmaicenie na stole lub w codziennym menu. Tym razem Agnieszka nas zaskoczyła i zaserwowała na śniadanie marynowane pomidory. 

👉Jak zrobić marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅❓ 

    Zrobienie takich pomidorków jest proste i o tym wszystkim jest w filmie. Ja natomiast chciałbym się podzielić obserwacją, że pomidorki były smaczne następnego dnia i zjadłem je z wytrawnymi pankejkami. Jednak jeszcze smaczniejsze były kolejnego dnia, po następnych 24 godzinach. 
 
   Zapraszamy na przepis na marynowane pomidory🍅 z cebulą🧅. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem

 



Składniki:
  • ok. 900g mięsistych i twardych pomidorów
  • 2 cebule 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 160ml oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka (spora) miodu
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite marynowane pomidory z cebulą i czosnkiem w zalewie ziołowej - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania marynowanych pomidorów z cebulą i czosnkiem, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie warzyw:

    • Umyj pomidory i wybierz te, które są mięsiste i twarde (miękkie mogą się rozpaść) [01:19, 01:25].

    • Odkrój końcówki (początek i koniec) pomidorów [01:38, 01:43].

    • Pomidory pokrój w talarki o grubości około pół centymetra [01:54, 02:14].

    • Cebulę pokrój w półplasterki [02:19, 02:23].

    • Czosnek pokrój w plasterki [02:23, 02:24].

  2. Pakowanie do słoików (warstwowanie):

    • Pakuj warzywa do słoika warstwami, zachowując kolejność: pomidor, cebula, czosnek [02:37, 02:46].

    • Kontynuuj warstwowanie do wypełnienia słoika. Ostatnią warstwą ma być cebula [02:46].

  3. Przygotowanie i dodanie zalewy:

    • Przygotuj zalewę mieszając olej, miód, sok z cytryny, zioła prowansalskie i sól [03:45].

    • Dokładnie wymieszaj zalewę [04:36].

    • Wlej zalewę do słoików z warzywami [04:36].

    • Słoiki szczelnie zakręć [04:45, 04:53].

  4. Chłodzenie i podanie:

    • Słoiki wstaw do lodówki na całą noc [04:53, 04:59].

    • Następnego dnia pomidory są gotowe do jedzenia [05:00].

    • Aby zalewa oblepiła pomidory i cebulę, co jakiś czas wyjmuj słoiki z lodówki i delikatnie nimi obracaj (przynajmniej 4-5 razy) [05:07, 05:15].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗