poniedziałek, 25 listopada 2024

Przepis na śledzie po kaszubsku


Śledzie po kaszubsku

    Śledzie po kaszubsku, właściwie to prawdziwe śledzie po kaszubsku, czyli nie takie jak ze sklepu, bo zrobione w domu proponuje Wam Agnieszka.

    👉Jak zrobić śledzie po kaszubsku❓


    Jak dla mnie to kompletnie nie przypominają tych ze sklepu, gdzie dominującym składnikiem zaraz po śledziach jest olej.. No bo tani. Teraz może być inaczej, mogą być lepsze, pyszniejsze, smaczniejsze i w ogóle z przedrostkiem "naj".
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie po kaszubsku.
 
    Mariusz i Agnieszka
 





Składniki:

  • 550g płatów śledziowych 
  • 4 średnie cebule 
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego 
  • 6 łyżek oleju 
  • 70g suszonych śliwek 
  • 2 ogórki kiszone 
  • 190g przecieru pomidorowego 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • pieprz 
  • sól
Przygotowanie:

Przepis na śledzie po kaszubsku (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi po kaszubsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Pokrój cebulę w piórka, a następnie podsmaż ją do momentu zeszklenia. Ważne jest, aby cebula pozostała jasna i nie zbrązowiała [02:04].

  • Dodanie przypraw i śliwek [03:03]: Do zeszklonej cebuli dodaj kilka kulek ziela angielskiego i parę listków laurowych. Wymieszaj, a następnie dorzuć pokrojone suszone śliwki i podsmaż całość przez dwie minuty [03:23].

  • Przygotowanie śledzi [03:28]: Płaty śledziowe należy wcześniej dokładnie wymoczyć w wodzie, zmieniając wodę kilka razy, jeśli są bardzo słone, aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie pokrój śledzie w paski o szerokości 2-3 cm [03:41].

  • Dodanie koncentratu i ogórków [04:02]: Do podsmażonej cebuli ze śliwkami dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojone ogórki kiszone. Całość podsmaż przez kolejne dwie minuty [04:21].

  • Doprawianie [04:40]: Dodaj około dwóch łyżek octu jabłkowego, dostosowując ilość do własnego smaku. Następnie dodaj odrobinę soli i pieprzu [04:57].

  • Mieszanie i studzenie [05:12]: Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę, a następnie wyłącz. Jeśli przecier pomidorowy jest zbyt gęsty, możesz dodać dwie lub trzy łyżki wody, aby konsystencja nie była zbyt zwarta, ale też nie rzadka [05:25]. Pozostaw do wystudzenia [05:49].

  • Łączenie składników i przechowywanie [05:54]: Gdy masa z patelni wystygnie, dodaj ją do pokrojonych śledzi i dokładnie wymieszaj. Przełóż śledzie do słoików lub salaterki i szczelnie przykryj folią spożywczą [06:00]. Śledzie po kaszubsku należy przechowywać w lodówce i spożywać dopiero po 24 godzinach [08:03]. Mogą być przechowywane od 8 do 10 dni [08:09].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na cukinię zapiekaną z fetą i suszonymi pomidorami


Cukinia z suszonymi pomidorami i fetą

    Agnieszka zawsze coś wymyśli. Nie pamiętam jak było wcześniej, a odkąd zaczęła prowadzić bloga z przepisami to co tydzień są jakieś nowości. Takie jest ciężkie życie z influenserką pod jednym dachem, ciągle trzeba coś jeść...


    👉Jak zrobić cukinie z suszonymi pomidorami i fetą❓

    Na szczęście nie dla mnie jest ciężkie, bo ja kocham jeść, eksperymentować, próbować nowości z rożnych kuchni. Z Agnieszką można przemierzyć cały świat nie ruszając się z domu. Dziś coś z nutką ze słonecznej Italii bo będzie FETA w akcji.
    Zapraszamy na przepis na cukinię pieczoną z fetą i pomidorami.
    Mariusz i Agnieszka
 




 
Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 270g fety
  • 80-100g suszonych pomidorów 
  • pieprz lub płatki chili 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekaną cukinię z fetą i suszonymi pomidorami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanej cukinii z fetą i suszonymi pomidorami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii: Cukinię należy dokładnie umyć, nie obierać, a następnie pokroić na większe kawałki [01:07].

  2. Doprawianie: Pokrojoną cukinię posypać pieprzem. Można również użyć płatków chili [01:38].

  3. Dodanie fety: Na wierzchu cukinii rozłożyć pokruszony ser feta [02:00].

  4. Dodanie suszonych pomidorów: Na ser feta rozłożyć suszone pomidory pokrojone w paski [02:22].

  5. Pieczenie: Naczynie z cukinią włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i piec przez 25 do 30 minut. Czas pieczenia zależy od grubości pokrojonych kawałków cukinii [03:04].

  6. Wykończenie: Po upieczeniu, na wierzchu można polać odrobiną oliwy z pomidorów [03:48].

  7. Podanie: Najlepiej smakuje na ciepło. Ser można wymieszać z cukinią przed podaniem [05:32].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 23 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną


Kapusta kiszona
 
Wersja minimalistyczna
 
3 przepisy na kapustę kiszoną na naszym kanale. Linki do filmów z przepisami: 
   1. Kapusta kiszona - Najprostszy przepis - To jest właśnie w tym filmie: https://youtu.be/V8nKYoSAv-4 i przepisie
   2. Pierwszy film na naszym kanale był z taka wersją optymalną - Kapusta kiszona z marchewką, przyprawami i to jest kapusta, którą lubimy najbardziej i Agnieszka robi ją co roku: https://youtu.be/5574N4M87rw 
   3. Ful wypas, to taka wersja, którą Agnieszka zrobiła niedawno - Kapusta kiszona z dodatkami z różnymi warzywami i przyprawami, którą można wyjąć ze słoika i wpakować od razu na talerz lub salaterkę itp. i co najwyżej polać oliwą: https://youtu.be/GirchhaWuNI 
 

👉Jak zrobić KAPUSTĘ kiszoną w słoiku na zimę❓ 
 
 Zapraszamy na przepis na kapustę kiszoną w słoikach w najprostszej wersji.
 
Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
 
  • kapusta (ilość dowolna)
  • 15g-20g soli kamiennej na 1kg kapusty

Przygotowanie:
    Kapustę kupujemy poszatkowaną lub szatkujemy nożem.
    Solimy 15-20 gram soli na każdy kilogram kapusty i odstawiamy na godzinkę lub więcej.
Kiedy widać, że kapusta zmniejszyła swoją objętość i puściła sok bierzemy się do roboty. Czyli pakujemy kapustę do słoików i ubijamy. 
     Pakujemy jej tyle, aby od góry było ze dwa centymetry wolnej przestrzeni. 
   Sok z kapusty, który pozostał w misce dolewamy do słoików (wlewamy tyle, aby kapusta była całkowicie przykryta). 
    Brzeg słoika wycieramy do sucha i zakręcamy przykrywką.
SŁOIKI
Pokrywki i słoiki wcześniej dokładnie myjemy i wyparzamy metodą tradycyjną lub w piekarniku.

Zakręcone słoiki wynosimy w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas sprawdzamy czy nie brakuje soku (wody), czy cała kapusta jest przykryta. Jeśli nie jest przykryta do dolewamy przegotowanej i wystudzonej wody.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 20 listopada 2024

Przepis na piernik bez dodatku jajek



Piernik bez dodatku jajek

   Piernik to podobno najlepszy z Torunia! A nie! Tam są najlepsze pierniczki... 😁😂🤣

    👉Jak zrobić piernik z powidłami śliwkowymi❓

    Jeśli chcemy jednak zrobić piernik, to Agnieszka ma dla Was propozycję. Na dodatek nie byle jaką propozycję, bo jest to przepis na piernik bez jajek i z domowymi powidłami ze śliwek z własnego ogródka lub nie... Jak nie macie ogródka, to kupcie gotowe powidła lub kupcie śliwki i zróbcie według przepisu Agnieszki: https://youtu.be/rVTGd76Sf3Q
 
    Zapraszamy na przepis na piernik bez jajek.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki 
  • 420g kwaśnej śmietany 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 3 duże łyżki powideł lub dżemu 
  • 1/2 szkl. erytrytolu, ksylitolu lub cukru
  • 6 łyżek oleju 
Przygotowanie:

Przepis na piernik bez jajek (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania piernika bez jajek, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie suchych składników: Wymieszaj mąkę (orkiszową lub pszenną), sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Najlepiej przesiać je przez sitko, aby uniknąć grudek, szczególnie w przypadku kakao [01:12]. Po przesianiu dokładnie wymieszaj wszystkie sypkie składniki [02:05].

  • Przygotowanie mokrych składników: Do większej miski dodaj gęstą, kwaśną śmietanę, olej, powidła śliwkowe (lub kwaśny dżem) oraz erytrytol (lub ksylitol/cukier) [02:35]. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj [03:18].

  • Łączenie składników: Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystkie składniki się połączą [03:27]. Ważne jest, aby nie mieszać zbyt długo.

  • Pieczenie: Przełóż gotowe ciasto do przygotowanej blaszki [03:56]. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza (góra-dół) przez około 40-45 minut, lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy [04:12].

  • Studzenie: Po upieczeniu uchyl piekarnik i pozostaw w nim piernik na około 15 minut. Dopiero po tym czasie wyjmij piernik z piekarnika, a następnie z blaszki [04:32].

  • Dekoracja: Po całkowitym wystudzeniu piernik można polać polewą lub posypać cukrem pudrem [05:02].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

sobota, 16 listopada 2024

Przepis na zapiekany filet z kurczaka z warzywami


Filet z kurczaka z warzywami

   Jak będzie kurczak na 1001 sposobów na naszym kanale to każdy coś dla siebie znajdzie. Do tego wyniku jeszcze daleko, ale dziś Agnieszka pędzi z kolejnym przepisem.

    👉Jak zrobić filet z kurczaka z warzywami❓

    Tym razem kurczak który można pomylić z zapiekanką. Jakby nie było można go nazwać zapiekanką z kurczaka.
 
 
    Zapraszamy na przepis na filet z kurczaka zapiekany z warzywami.
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1/3 papryki czerwonej 
  • 1/3 papryki żółtej 
  • ok. 7-8 cm kawałek pora (biała część)
  • 120g sera żółtego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • czosnek granulowany 
  • papryka słodka 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekany filet z kurczaka z warzywami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanego fileta z kurczaka z warzywami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa

    • Umyj i osusz filet z kurczaka [00:54].

    • Pokrój filet w kratkę, uważając, aby nie przekroić go do końca [01:06].

    • Dopraw mięso pieprzem [02:03], solą [02:13], słodką papryką [02:27] i granulowanym czosnkiem [02:39] z obu stron.

    • Odstaw zamarynowane mięso na minimum pół godziny [03:04].

  • Przygotowanie warzyw

    • Pokrój paprykę w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki [03:35].

    • Dodaj pokrojone warzywa do majonezu [03:58].

    • Dodaj starty żółty ser (np. Gouda) [04:16].

    • Posól i dokładnie wymieszaj całość [04:34].

  • Zapiekane

    • Na zamarynowane filety wyłóż przygotowane warzywa [05:41].

    • Włóż filety do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut [06:22]. Jeśli filety są grube, wydłuż czas pieczenia [06:34].

Gotowe danie można podawać z ulubioną surówką, na przykład z buraczkami na ciepło [07:52].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

czwartek, 14 listopada 2024

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy


Zupa z czerwonej soczewicy

    Zupa jak zupa, czyli mokra jak woda, ale smak już nie jest wodnisty tylko WYŚMIENITY.

    👉Jak zrobić zupę z czerwonej soczewicy❓

    Dziś pyszna zupa z soczewicy, a dokładniej z czerwonej soczewicy. Na prawdę warto spróbować i urozmaicić swoje menu.
 
 
    Zapraszamy na przepis na zupę z czerwonej soczewicy.
 
    Mariusz i Agnieszka

 




Składniki:

  1. 200g czerwonej soczewicy 
  2. 1 duża cebula 
  3. 1 duża marchewka 
  4. 3 ząbki czosnku 
  5. 1 litr bulionu mięsnego, warzywnego lub rosołu (można więcej)
  6. 3 kulki ziela angielskiego 
  7. 2 liście laurowe 
  8. 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 
  9. 1/2 łyżeczki kuminu
  10. 1/2 łyżeczki kurkumy 
  11. sól
  12. pieprz 
  13. 2 łyżki oliwy lub oleju 
  14. ewentualnie papryka chili lub pieprz cayenne 
Przygotowanie:

Przepis na zupę z czerwonej soczewicy (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy z czerwonej soczewicy, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie bazy [01:01:00]: Do garnka należy wlać dwie łyżki oliwy lub oleju, a następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, słodką paprykę wędzoną, dwa liście laurowe i trzy kulki ziela angielskiego. Całość należy wymieszać i podgrzewać, aż przyprawy zaczną uwalniać swój zapach.

  • Dodanie cebuli i czosnku [01:52:00]: Cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Czosnek pokroić w plasterki i dorzucić po minucie podsmażania cebuli.

  • Przygotowanie marchewki i soczewicy [02:36:00]: Marchewkę pokroić w kostkę lub paski. Czerwoną soczewicę należy przepłukać pod bieżącą zimną wodą.

  • Dodanie warzyw i soczewicy [03:39:00]: Do garnka dodać marchewkę, wymieszać, a następnie dodać przepłukaną soczewicę.

  • Gotowanie zupy [04:26:00]: Całość zalać bulionem (może być mięsny rosół). Wymieszać, przykryć i gotować przez 10 minut od zagotowania.

  • Dodanie pomidorów i doprawianie [05:00:00]: Po 10 minutach dodać krojone pomidory z puszki i gotować do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania sprawdzić, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Można dodać więcej soli i pieprzu, a także pieprz cayenne lub papryczkę chili, aby zupa była bardziej pikantna.

  • Podanie [06:32:00]: Zupę można wyłączyć i podawać. Jeśli preferujesz rzadszą zupę, wystarczy dodać więcej bulionu [07:26:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 11 listopada 2024

Przepis na pieczone pomidory z burratą


Pieczone pomidory z burattą

    Z reguły śniadanie kojarzy mi się z kanapkami. Niestety większość kanapek jest na zimno, można jednak zrobić takie kanapki, które będą na ciepło.

    👉Jak zrobić pieczone pomidory z burratą❓


  Takie kanapki mogą być z burratą z pomidorami pieczonymi w piekarniku.
 
 
    Zapraszamy na przepis na burratę z pomidorami.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 




Składniki:

  • 250-300g pomidorów koktajlowych 
  • 1 burrata (125g)
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • kilka łyżek oliwy 
  • sól
  • pieprz 
  • bazylia 
Przygotowanie:

Przepis na pieczone pomidory z burratą (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczonych pomidorów z burratą, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów:

    • Przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego [01:02].

    • Polej pomidory oliwą i wymieszaj [01:20].

    • Drobno posiekaj czosnek [01:29] i dodaj go do pomidorów [02:02].

    • Wymieszaj [02:12].

    • Delikatnie posyp solą [02:17], pieprzem [02:20] i bazylią [02:28].

  2. Pieczenie:

    • Włóż przygotowane pomidory do nagrzanego piekarnika (190 stopni Celsjusza) [02:34].

    • Piecz przez około 20-25 minut [02:45].

  3. Dodanie burraty:

    • Po upieczeniu pomidorów [02:56], połóż na nich burratę [03:03].

    • Delikatnie rozerwij burratę [03:10].

    • Skrop całość oliwą [03:28].

  4. Podanie:

    • Danie można podawać z niskowęglowodanowym chlebem [03:39].

    • Chlebek można podpiec w tosterze [03:50] lub w piekarniku [03:58], a nawet na grillu [04:28].

    • Na podpieczone kromki chleba nałóż ser, rozsmaruj go, a na wierzchu ułóż upieczone pomidorki [04:40].

    • Tak przygotowaną kanapkę można zajadać [04:54].

    • Burratę z pieczonymi pomidorami można również podać jako przystawkę [05:53].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 8 listopada 2024

Przepis na śledzie gajowego


Śledzie gajowego

    Dobrych śledzi nigdy nie za wiele i oczywiście ja nie lubię ostrych śledzi, czyli takich w occie. Tak mi pozostało z dzieciństwa i jeśli macie tak samo to dobrze trafiliście.

    👉Jak zrobić śledzie z grzybami❓


    Jak Agnieszka robiła te śledzie to myślałem ze będą ostrzejsze, ale jak spróbowałem, to było to miłym zaskoczeniem i słoik znikną w mgnieniu oka.
 
    Zapraszamy na przepis na śledzie z grzybami suszonymi.
 
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki:

  • 500g płatów śledziowych
  • 35g suszonych grzybów 
  • 2 duże cebule 
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 2-3 łyżki oliwy/oleju 
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1-2 łyżki octu
  • 80ml wody z gotowania grzybów (można więcej)
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na śledzie gajowego (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzi gajowego (śledzie z grzybami), z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie cebuli [00:49]: Na początku należy pokroić cebulę w półplasterki, a następnie zeszklić ją na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

  • Przygotowanie grzybów [01:58]: Grzyby należy namoczyć przez godzinę, a następnie gotować przez pół godziny. Po ugotowaniu i wystudzeniu, grzyby kroi się.

  • Duszenie składników [02:35]: Do zeszklonej cebuli dodaje się pokrojone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, słodką paprykę, przecier pomidorowy, pieprz, odrobinę soli, wodę z gotowania grzybów oraz ocet. Całość dusi się przez 10 minut.

  • Przygotowanie śledzi [03:40]: Śledzie należy wcześniej wymoczyć, a jeśli są bardzo słone, wodę należy zmieniać kilka razy, aż stracą nadmierną słoność. Następnie śledzie kroi się.

  • Studzenie i układanie w słoikach [03:50]: Uduszoną cebulkę z grzybami należy wystudzić. Po wystudzeniu, na dno słoika kładzie się odrobinę cebulki z grzybami, następnie układa się śledzie, ponownie porcję cebuli, a na samą górę musi być cebulka z grzybami [04:25].

  • Przechowywanie [05:18]: Słoiki zakręca się i wkłada do lodówki. Śledzie są gotowe do spożycia minimum po 24 godzinach, a im dłużej postoją, tym są lepsze.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 6 listopada 2024

Przepis na kapustę kiszoną z dodatkami


Kiszona kapusta z dodatkami

    Jeśli chodzi o kapustę kiszoną, to może być wersja minimalistyczna, wersja standardowa i to jest kwestia dyskusyjna, co to znaczy standard...

    👉Jak zrobić kiszoną kapustę w słoikach❓


    A można też zrobić taką wersję ful wypas. Taką kapustę kiszoną, która będzie gotowa do jedzenia, do obiadu bez dodatkowych ceregieli. Czyli wystarczy dolać oliwę, a nawet nie i gotowa surówka ląduje na talerzu.
 
    Zapraszamy na przepis na kiszoną kapustę w słoikach.
 
    Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
KAPUSTA KISZONA w słoikach na zimę - Z dodatkami jako gotowa SURÓWKA - Ze słoika prosto na talerz





Składniki:

  • ok. 2kg kapusty 
  • 2 średnie marchewki 
  • 2 małe papryki 
  • 2 małe cebule 
  • sól (ok. 20g na kilogram kapusty)
Na każdy słoik:
  • 1 liść laurowy 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • czarny pieprz w ziarnkach (szczypta)
Przygotowanie:

Przepis na kiszoną kapustę z dodatkami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kiszonej kapusty z dodatkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie warzyw

    • Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach [01:05:50].

    • Poszatkuj drobno kapustę, wcześniej wykrawając twardy głąb [01:46:00].

    • Posyp poszatkowaną kapustę solą kamienną niejodowaną, około 20 g na kilogram kapusty, a następnie wymieszaj [02:42:00].

    • Pokrój cebulę w piórka, a paprykę w drobne paseczki, dodaj do kapusty i wymieszaj [03:29:00].

    • Pozostaw wszystko na około godzinę, aby kapusta puściła sok [03:44:00].

  • Przygotowanie słoików i przypraw

    • Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz wieczka [04:35:00].

    • Do każdego słoika włóż po jednym liściu laurowym [04:44:00], trzy kulki ziela angielskiego [04:52:00] i kilka kuleczek czarnego pieprzu [05:04:00].

  • Pakowanie i zalewanie

    • Napakuj kapustę do słoików, ubijając ją podczas pakowania, aby nie była napuszona [05:53:00].

    • Dolej do słoików sok, który pozostał z kapusty [06:02:00].

    • Wytrzyj brzegi słoików i zakręć wieczka, zostawiając około 2 cm przestrzeni od góry [06:32:00].

  • Ukiszanie

    • Przenieś przygotowane słoiki w ciemne i chłodne miejsce [07:22:00].

    • Podstaw pod słoiki karton lub miskę, ponieważ podczas fermentacji sok będzie wypływał [07:40:00].

    • Jeśli zauważysz, że kapusta nie jest przykryta sokiem, możesz odkręcić wieczko i dolać przegotowanej, zimnej wody [08:04:00].

Po ukiszeniu surówka jest gotowa do spożycia – wystarczy dodać oliwę lub olej i wymieszać [08:31:00].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 5 listopada 2024

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki


Zupa krem z pieczonej papryki

   Zupa krem to fajna odmiana dla klasycznej zupy. A jak nie ma w niej ziemniaków lub innych zbędnych dodatków węglowodanowych to możemy zrobić zupę FIT.

    👉Jak zrobić zupę krem z pieczonych warzyw❓


    Do zrobienia takiej zupy będziemy potrzebowali nie tylko kuchni i garnka, ale również cały piekarnik.
 
    Zapraszamy na przepis na zupę krem z czerwonej papryki.
 
    Mariusz i Agnieszka
 



Link do filmu z przepisem:
 




Składniki:

  • 1kg czerwonej papryki 
  • 1 spora cebula 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatki chili 
  • ok. 750ml bulionu mięsnego/warzywnego 
  • 50ml słodkiej śmietanki 30% (można więcej)
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki czerwonej (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy krem z pieczonej papryki czerwonej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie papryki [01:00:00]: Paprykę należy umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

  • Przygotowanie warzyw do pieczenia [02:14:00]: Paprykę, pokrojoną na ćwiartki cebulę i czosnek układa się na blaszce.

  • Pieczenie warzyw [03:02:02]: Warzywa delikatnie polewa się oliwą, a następnie wkłada do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na około 35 minut. W połowie pieczenia paprykę należy obrócić na drugą stronę, aż delikatnie zbrązowieje.

  • Obranie papryki [03:34:00]: Upieczoną paprykę wrzuca się do garnka, przykrywa i zostawia na około 20 minut, aby ostygła i zaparowała, co ułatwi ściągnięcie skórki. Po tym czasie ściąga się skórkę z papryki.

  • Gotowanie zupy [04:15:00]: Obraną paprykę wrzuca się do garnka z bulionem (mięsnym lub warzywnym, może być też rosół). Garnek stawia się na kuchence, doprowadza do zagotowania i gotuje przez około 3 minuty.

  • Doprawianie i miksowanie [05:20:00]: Wyłącza się kuchenkę, dodaje płatki chili (ilość według smaku), pieprz, sól (jeśli bulion był już słony, dodaje się mniej) oraz słodką śmietankę 30%. Całość miksuje się na gładki krem.

  • Podawanie [06:41:00]: Gęstość zupy można dopasować, dodając więcej lub mniej bulionu. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub chipsami.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 23 października 2024

Przepis na fit pizzerinki z cukinii


Pizzerinki

    Nieraz jak wchodzi się na jakąś dietę, jak dieta rozdzielna lub KETO, to zaczyna brakować... Zaraz zaraz! nic nie zaczyna brakować bo wszytko można zrobić w wersji FIT.

    👉Jak zrobić pizzerinki z cukinii❓


    Ostatnio Agnieszka zrobiła kolejne pizzerinki, ale tym razem z cukinii. Tak, tak kolejne bo jedne już były z całych plasterków cukinii: pizzerinki z cukinii tylko nazwała je mini zapiekanki.
 
 
    Zapraszamy na przepis na pizzerinki z cukinii.
 
    Mariusz i Agnieszka
 




Składniki: 
  • ok. 1kg cukinii
  • 1 jajko
  • ok. 100g-120g żółtego sera (użyłam goudy)
  • 1 łyżeczka bazylii 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na fit pizzerinki z cukinii (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania fit pizzerinek z cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii [00:45]: Umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Następnie posól startą cukinię [01:26], wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby puściła sok [01:33]. Po tym czasie dokładnie odciśnij cukinię z nadmiaru wody [02:55].

  2. Przygotowanie sera [01:52]: Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.

  3. Mieszanie składników [03:17]: Do odciśniętej cukinii dodaj starty ser, granulowany czosnek, bazylię, pieprz i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, tworząc ciasto bez mąki [03:35].

  4. Formowanie i pieczenie placków [04:09]: Z przygotowanej masy formuj placki o dowolnej wielkości i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż placki do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza) i zapiekaj do uzyskania złocistego koloru, co zajmuje około 15 minut [04:20].

  5. Dodawanie ulubionych składników [04:34]: Na podpieczone pizzerinki z cukinii nałóż ulubione dodatki. Zacznij od posmarowania ich sosem pomidorowym lub keczupem [04:44]. Następnie posyp mozzarellą [05:28], dodaj chorizo [05:58] i na koniec ułóż oliwki [06:24].

  6. Końcowe zapiekanie [06:58]: Przygotowane pizzerinki włóż ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni [07:05].

  7. Podanie [07:11]: Pizzerinki są gotowe do podania. Najlepiej smakują ciepłe.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i brokułami


Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami

    Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapiekanki. Można zrobić zapiekankę FIT z mięsem mielonym i aby to osiągnąć zamiast ziemniaków lub makaronu można dodać brokuły. 

    👉Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i brokułami❓

    Oczywiście jak obejrzycie film z przepisem Agnieszki to zobaczycie jakie to proste i łatwe, bo nie taki diabeł straszny jak go malują.
 
 
    Zapraszamy na przepis.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 
 




Składniki:

  • ok. 700g mięsa mielonego (użyłam z uda indyka)
  • 1 brokuł
  • 1 cebula 
  • 4 jajka 
  • 100ml śmietanki kremówki 30%
  • 200g sera żółtego 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżka dowolnego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • sól 
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i brokułami (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zapiekanki z mięsem mielonym i brokułami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie brokuła [01:01:01]: Podziel brokuła na różyczki, umyj, a następnie ugotuj al dente na parze lub w wodzie.

  • Przygotowanie cebuli [01:17:28]: Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wrzuć ją na rozgrzany tłuszcz i podsmaż tylko do zeszklenia.

  • Doprawianie mięsa mielonego [02:04:04]: Do mięsa mielonego dodaj pieprz, słodką paprykę (około łyżeczki), sól, zioła prowansalskie i granulowany czosnek. Wbij jajko. Gdy cebula się zeszkli, dodaj ją do mięsa i dokładnie wymieszaj.

  • Układanie warstw w naczyniu żaroodpornym [03:14:00]: Przełóż mięso mielone do naczynia żaroodpornego wysmarowanego dowolnym tłuszczem. Na mięsie ułóż ugotowanego brokuła.

  • Przygotowanie sosu jajecznego [04:18:00]: Roztrzep jajka. Czosnek pokrój w drobną kostkę i dodaj do jajek. Dopraw pieprzem i odrobiną soli, a następnie wymieszaj. Wlej słodką śmietankę 30% i dodaj 2/3 sera, a resztę (1/3) zostaw na później. Całość dokładnie wymieszaj.

  • Pieczenie zapiekanki [06:13:00]: Naczynie przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piecz pod przykryciem, a następnie odkryj, posyp pozostałą częścią sera i dopiecz.

  • Serwowanie [06:40:00]: Gotową zapiekankę posyp odrobiną zieleniny i podawaj na ciepło.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗