Dlaczego ten makowiec jest fenomenalny?
Odpowiedź jest prosta! Jak
smakuje komuś takiemu jak ja, który nigdy nie lubił tradycyjnego makowca
i omijał go dużym łukiem, to na pewno zasługuje na tytuł fenomenalnego
makowca.
👉Jak zrobić makowiec❓
Aby zrobić ten makowiec trzeba podzielić robotę na 2 etapy:
1. przygotowanie masy makowej z mielonego maku i
2. przygotowanie ciasta, w które zapakuje się tą masę makową.
Zapraszamy na przepis na makowiec.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 200g mielonego maku
- ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- 200g bakali (u mnie morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
- czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić startą skórką z połowy cytryny)
- 4 łyżki miodu lub więcej
- 60g masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 3 szkl. mąki
- 25g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200g masła
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗