👉Jak zrobić mięciutkie pierniczki❓
Link do filmu z przepisem:
Składniki:
- 250g zimnych, ugotowanych ziemniaków (przepuszczone przez praskę lub zmielone w maszynce) nie solonych
- 250g miodu (użyłam lipowego)
- 450g mąki
- 120g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 20g przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przepis na wyśmienite, mięciutkie pierniczki ziemniaczane - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta na mięciutkie pierniczki z ziemniakami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Podgrzewanie miodu z tłuszczem: Miód wlej do rondelka i podgrzewaj, dodając masło. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści, jednocześnie mieszając [01:10, 01:22]. Gotową mieszankę odstaw do przestudzenia [01:37, 01:46].
Mieszanie składników sypkich: Do większej miski wsyp sypkie składniki (mąka, przyprawa do piernika, cynamon, kakao) i dodaj sodę. Dokładnie wymieszaj [01:48, 02:08].
Łączenie ciasta: Do wymieszanych składników sypkich dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę lub dokładnie utłuczone ziemniaki [02:08, 02:21], gęstą śmietanę oraz przestudzony miód z masłem [02:21, 02:23]. Całość mieszaj, a następnie zagnieć ręką [02:23, 02:46].
Wałkowanie i wykrawanie: Gotowe ciasto podziel na dwie części [02:46]. Jest ono bardzo mięciutkie i elastyczne [02:58]. Podsyp delikatnie mąką i wałkuj na grubość około pół centymetra [03:04, 03:16]. Wykrawaj pierniczki w dowolne kształty [03:30, 03:37].
Pieczenie: Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [03:40]. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem [03:50]. Piecz około 12 minut (jeśli pierniczki są cieńsze, piecz krócej) [03:56].
Wykończenie: Po upieczeniu zostaw pierniczki na chwilę na blaszce, aby lekko przestygły [05:07, 05:10]. Pierniczki są od razu mięciutkie i można je jeść [05:21].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz