wtorek, 5 grudnia 2023

Przepis na miękkie pierniczki z ziemniakami

Miękkie pierniczki świąteczne

    Nigdy nie byłem fanem pierniczków. Dlaczego? Bo były twarde! Mój światopogląd na temat pierniczków zmieniła Agnieszka. 

👉Jak zrobić mięciutkie pierniczki❓ 

   W tym przepisie Agnieszka zaprezentuje jak zrobić pierniczki, które będą mięciutkie, pyszniutkie i w ogóle fantastyczne.
 
   Zapraszamy na przepis na pierniczki z ziemniakami. 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 250g zimnych, ugotowanych ziemniaków (przepuszczone przez praskę lub zmielone w maszynce) nie solonych 
  • 250g miodu (użyłam lipowego)
  • 450g mąki
  • 120g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20g przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienite, mięciutkie pierniczki ziemniaczane - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania ciasta na mięciutkie pierniczki z ziemniakami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podgrzewanie miodu z tłuszczem: Miód wlej do rondelka i podgrzewaj, dodając masło. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści, jednocześnie mieszając [01:10, 01:22]. Gotową mieszankę odstaw do przestudzenia [01:37, 01:46].

  2. Mieszanie składników sypkich: Do większej miski wsyp sypkie składniki (mąka, przyprawa do piernika, cynamon, kakao) i dodaj sodę. Dokładnie wymieszaj [01:48, 02:08].

  3. Łączenie ciasta: Do wymieszanych składników sypkich dodaj ugotowane i przeciśnięte przez praskę lub dokładnie utłuczone ziemniaki [02:08, 02:21], gęstą śmietanę oraz przestudzony miód z masłem [02:21, 02:23]. Całość mieszaj, a następnie zagnieć ręką [02:23, 02:46].

  4. Wałkowanie i wykrawanie: Gotowe ciasto podziel na dwie części [02:46]. Jest ono bardzo mięciutkie i elastyczne [02:58]. Podsyp delikatnie mąką i wałkuj na grubość około pół centymetra [03:04, 03:16]. Wykrawaj pierniczki w dowolne kształty [03:30, 03:37].

  5. Pieczenie: Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy [03:40]. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem [03:50]. Piecz około 12 minut (jeśli pierniczki są cieńsze, piecz krócej) [03:56].

  6. Wykończenie: Po upieczeniu zostaw pierniczki na chwilę na blaszce, aby lekko przestygły [05:07, 05:10]. Pierniczki są od razu mięciutkie i można je jeść [05:21].

    • Przechowywanie: Aby długo zachowały świeżość, przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku [05:21].

    • Dekoracja: Można je ozdobić polewą czekoladową lub lukrem [05:37].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz