czwartek, 14 grudnia 2023

Przepis na pasztet z indyka

Domowy pasztet drobiowy

 
    Kiedyś pasztet kojarzył mi się z królikami. Dziś można zrobić pasztet z drobiu, a także nawet wegański, czyli z samych warzyw. 

👉Jak zrobić pasztet drobiowy❓ 

   Jak się robi pasztet trzeba pamiętać o jednym, aby taki pasztet był wyśmienity. Taką opcję zapewni na pewno przepis Agnieszki. 
 
Zapraszamy na przepis na pasztet z indyka.
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 1,5kg ugotowanego mięsa z indyka (u mnie skrzydło, szyjka i udziec)
  • włoszczyzna z gotowania się mięsa (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula)
  • 4 jajka
  • 2 cebulę
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki masła do podsmażenia cebuli
  • ewentualnie kilka łyżek rosołu, gdyby mięso było zbyt suche 
Przygotowanie:

Przepis na wyśmienity domowy pasztet drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasztetu drobiowego z wykorzystaniem ugotowanego mięsa z indyka i włoszczyzny z rosołu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:24]. Rozgrzej i roztop masło (lub inny tłuszcz) [01:13, 01:21]. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek, smaż przez minutkę i wyłącz [01:52].

  2. Mielenie składników: Ugotowane mięso z indyka (np. ze skrzydełka, szyjki, udźca) oraz włoszczyznę z rosołu zmiel w maszynce na drobnych oczkach [02:16, 02:28]. Możesz zmielić dwukrotnie, jeśli chcesz uzyskać super gładki pasztet [02:30].

  3. Wyrabianie masy: Do zmielonego mięsa i warzyw dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem [03:30, 03:49], jajka [03:55] oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, majeranek, pieprz i sól – z solą ostrożnie, bo mięso i warzywa są już słone) [03:58, 04:16]. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę [04:16, 04:28].

    • Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek rosołu, w którym gotowało się mięso [05:08].

  4. Przygotowanie foremek: Foremki delikatnie posmaruj od środka tłuszczem [05:15, 05:26]. (Jeśli używasz zwykłych foremek, wyłóż je papierem do pieczenia) [05:26].

  5. Pieczenie: Masę mięsną przełóż do foremek [05:58]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez godzinę [06:01]. Jeśli pasztet zacznie się spiekać z wierzchu, przykryj go papierem do pieczenia [06:08].

  6. Studzenie i chłodzenie: Upieczony pasztet zostaw do całkowitego wystudzenia [06:24, 06:29]. Następnie włóż do lodówki, aby się porządnie ściął [06:29].

Pasztet jest gotowy do krojenia i jedzenia [06:37]. Nadmiar pasztetu można zamrozić w foremce, owiniętej folią spożywczą [06:40, 06:48].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz