👉Jak zrobić pasztet drobiowy❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1,5kg ugotowanego mięsa z indyka (u mnie skrzydło, szyjka i udziec)
- włoszczyzna z gotowania się mięsa (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula)
- 4 jajka
- 2 cebulę
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki masła do podsmażenia cebuli
- ewentualnie kilka łyżek rosołu, gdyby mięso było zbyt suche
Przepis na wyśmienity domowy pasztet drobiowy z indyka - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pasztetu drobiowego z wykorzystaniem ugotowanego mięsa z indyka i włoszczyzny z rosołu, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Podsmażanie cebuli i czosnku: Pokrój cebulę w kosteczkę [01:24]. Rozgrzej i roztop masło (lub inny tłuszcz) [01:13, 01:21]. Na maśle podsmaż cebulę. Gdy się podsmaży, dodaj pokrojony w kosteczkę czosnek, smaż przez minutkę i wyłącz [01:52].
Mielenie składników: Ugotowane mięso z indyka (np. ze skrzydełka, szyjki, udźca) oraz włoszczyznę z rosołu zmiel w maszynce na drobnych oczkach [02:16, 02:28]. Możesz zmielić dwukrotnie, jeśli chcesz uzyskać super gładki pasztet [02:30].
Wyrabianie masy: Do zmielonego mięsa i warzyw dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem [03:30, 03:49], jajka [03:55] oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, ostrą paprykę, majeranek, pieprz i sól – z solą ostrożnie, bo mięso i warzywa są już słone) [03:58, 04:16]. Wyrabiaj wszystko na jednolitą masę [04:16, 04:28].
Wskazówka: Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj kilka łyżek rosołu, w którym gotowało się mięso [05:08].
Przygotowanie foremek: Foremki delikatnie posmaruj od środka tłuszczem [05:15, 05:26]. (Jeśli używasz zwykłych foremek, wyłóż je papierem do pieczenia) [05:26].
Pieczenie: Masę mięsną przełóż do foremek [05:58]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez godzinę [06:01]. Jeśli pasztet zacznie się spiekać z wierzchu, przykryj go papierem do pieczenia [06:08].
Studzenie i chłodzenie: Upieczony pasztet zostaw do całkowitego wystudzenia [06:24, 06:29]. Następnie włóż do lodówki, aby się porządnie ściął [06:29].
Pasztet jest gotowy do krojenia i jedzenia [06:37]. Nadmiar pasztetu można zamrozić w foremce, owiniętej folią spożywczą [06:40, 06:48].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz