👉Jak zrobić pieczeń rzymską❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 1kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
- 2 jajka surowe
- 4 jajka gotowane
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki sojowej (może być też migdałowa lub kokosowa)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- 5 łyżek wody
- sól
- pieprz
- 2 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli
Przepis na fantastyczny klops, czyli pieczeń rzymską z jajkiem - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczeni rzymskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie dodatków: Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę [01:29, 01:46]. Cebulę zeszklij na patelni, a następnie dorzuć czosnek i smaż razem jeszcze przez minutę [01:46].
Wyrabianie masy mięsnej: Do mięsa mielonego dodaj zeszkloną cebulę i czosnek [01:58, 02:00], surowe jajka, przyprawy (natkę pietruszki, mąkę sojową, majeranek, pieprz, sól) [01:00, 02:00]. Dokładnie wyrób masę na jednolitą całość.
Wypełnianie foremki: Foremkę wysmaruj dowolnym tłuszczem [02:21] (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie) [02:30]. Wyłóż połowę masy mięsnej na dnie i dobrze ją rozłóż [02:44, 02:48].
Dodawanie jajek: Wciśnij ugotowane na twardo jajka w masę mięsną [02:54]. Przykryj resztą mięsa mielonego [02:58].
Wykończenie: Wygładź wierzch pieczeni, smarując go dokładnie wodą [03:08, 03:20]. Możesz kilka razy uderzyć foremką, aby wypełniły się wszystkie przestrzenie wewnątrz [03:20, 03:30].
Pieczenie: Pieczeń włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C [03:42]. Piecz przez około 70 minut [03:46].
Studzenie i podawanie: Upieczoną pieczeń obkrój dookoła [04:18], a następnie wyjmij z foremki [04:30]. Pieczeń można jeść na gorąco lub na zimno (po wystudzeniu) jako domową wędlinę [05:11].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz