środa, 6 grudnia 2023

Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem


KLOPS Z JAJKIEM


   Agnieszka dość regularnie robi pieczeń rzymską. Tym razem małe urozmaicenie, czyli przepis z jajkiem w środku, a dokładnie to z 4 jajkami. 

👉Jak zrobić pieczeń rzymską❓ 

   Pieczeń można z robić z mięsa mielonego rożnego pochodzenia, byle nie wątpliwego. Może być to; pieczeń rzymska z mięsa wieprzowego, pieczeń rzymska z kurczaka lub pieczeń rzymska z indyka... 
 
   Zapraszamy na przepis na pieczeń rzymską z jajkiem. 

Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 2 jajka surowe
  • 4 jajka gotowane
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki mąki sojowej (może być też migdałowa lub kokosowa)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 łyżek wody
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki tłuszczu do zeszklenia cebuli 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczny klops, czyli pieczeń rzymską z jajkiem - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania pieczeni rzymskiej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie dodatków: Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę [01:29, 01:46]. Cebulę zeszklij na patelni, a następnie dorzuć czosnek i smaż razem jeszcze przez minutę [01:46].

  2. Wyrabianie masy mięsnej: Do mięsa mielonego dodaj zeszkloną cebulę i czosnek [01:58, 02:00], surowe jajka, przyprawy (natkę pietruszki, mąkę sojową, majeranek, pieprz, sól) [01:00, 02:00]. Dokładnie wyrób masę na jednolitą całość.

  3. Wypełnianie foremki: Foremkę wysmaruj dowolnym tłuszczem [02:21] (możesz też wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwi wyjmowanie) [02:30]. Wyłóż połowę masy mięsnej na dnie i dobrze ją rozłóż [02:44, 02:48].

  4. Dodawanie jajek: Wciśnij ugotowane na twardo jajka w masę mięsną [02:54]. Przykryj resztą mięsa mielonego [02:58].

  5. Wykończenie: Wygładź wierzch pieczeni, smarując go dokładnie wodą [03:08, 03:20]. Możesz kilka razy uderzyć foremką, aby wypełniły się wszystkie przestrzenie wewnątrz [03:20, 03:30].

  6. Pieczenie: Pieczeń włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C [03:42]. Piecz przez około 70 minut [03:46].

    • Wskazówka do pieczenia: Przez pierwsze 40–45 minut piecz pod przykryciem (np. papierem do pieczenia) [03:54], a na koniec zdejmij papier, aby pieczeń się zrumieniła z wierzchu [04:01].

  7. Studzenie i podawanie: Upieczoną pieczeń obkrój dookoła [04:18], a następnie wyjmij z foremki [04:30]. Pieczeń można jeść na gorąco lub na zimno (po wystudzeniu) jako domową wędlinę [05:11].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz