Tureckie bułki acma
🥨🇹🇷 „Od Stambułu dzieli Cię tylko… stolnica!”
Agnieszka pokazuje, jak
zrobić puszyste, mięciutkie i pachnące tureckie bułeczki Açma – coś
pomiędzy rogalikiem a bajglem, ale z orientalnym twistem.
Idealne na
śniadanie, kolację lub przekąskę w podróży (nawet tej z kanapy do
lodówki).
💡 Możesz je jeść na słodko – z dżemem, miodem lub nutellą – albo na
wytrawnie, z serem, szynką, a nawet hummusem, jeśli chcesz poczuć się
jak na tureckim bazarze.
📸 Uwaga: bułeczki są tak puszyste, że mogą odlecieć z talerza, więc
lepiej mieć przygotowaną filiżankę herbaty lub kawy, żeby je
przytrzymać.
👉Jak zrobić tureckie bułeczki Açma❓
Zapraszamy na przepis na puszyste tureckie bułeczki Açma.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Bułeczki Açma - Smak Turcji w Twojej kuchni! - Po prostu MUSISZ spróbować!
Składniki:
- 400g mąki (użyłam orkiszową typ 630)
- 20g drożdży
- 100g gęstej śmietany (użyłam 12%) w temp. pokojowej
- 100ml oleju
- 170ml letniej wody
- czubata łyżka cukru
- płaska łyżeczka soli
- 50g masła w temp. pokojowej
- dowolne ziarna do posypania (sezam, czarnuszka, mak, siemię lniane)
Przepis na tureckie bułeczki aczma (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania tureckich bułeczek aczma, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie ciasta [01:21]:
Formowanie bułeczek [03:20]:
Wypiekanie [06:30]:
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia [05:15].
Posmaruj je śmietaną lub wodą i posyp ziarnami, takimi jak sezam, mak czy czarnuszka [06:30].
Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania góra-dół [07:06].
Włóż bułeczki do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut, aż staną się rumiane [07:18].
Serwowanie [07:37]:
Po upieczeniu poczekaj, aż bułeczki ostygną.
Można je jeść zarówno na słodko, jak i na wytrawnie [07:49].
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz