👉Jak zrobić makowiec❓
Zapraszamy na przepis na makowiec.
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 200g mielonego maku
- ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
- 200g bakali (u mnie morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
- czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić startą skórką z połowy cytryny)
- 4 łyżki miodu lub więcej
- 60g masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 3 szkl. mąki
- 25g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 200g masła
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Przepis na fenomenalny makowiec na cieście krucho-drożdżowym (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania makowca, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
I. Przygotowanie masy makowej
Gotowanie maku: Słodką śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie mocno ciepła, wsyp mak i mieszaj na wolnym ogniu [01:27, 01:29].
Dodawanie dodatków: Następnie dodaj bakalie, masło, aromat migdałowy oraz miód (dostosuj ilość miodu do preferowanej słodkości) [01:34, 01:42].
Studzenie: Domowa masa makowa jest gotowa – wyłącz i pozostaw do wystudzenia [02:01].
II. Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego
Rozczyn: Do drożdży i śmietany (musi być w temperaturze pokojowej) wsyp cukier i rozpuść drożdże [02:40, 02:45].
Wyrabianie: Do rozczynu dodaj mąkę i masło, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę [03:02, 03:14].
III. Składanie i pieczenie makowca
Spód: Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia [03:14, 03:28].
Masa: Na spód wyłóż i rozprowadź wystudzoną masę makową [03:37, 03:55].
Wierzch: Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na wierzchu masy [03:59, 04:16].
Wyrastanie i pieczenie: Nakłuj ciasto widelcem (zrób dziurki), przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby podrosło [04:22, 04:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz przez około 45 minut [04:28, 04:37].
Wykończenie: Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu możesz polać makowiec polewą [04:46, 05:01]. (Ciasto jest najlepsze minimum po 24 godzinach) [05:01].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz