wtorek, 19 grudnia 2023

Przepis na makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec świąteczny

 
     Dlaczego ten makowiec jest fenomenalny?     
     Odpowiedź jest prosta! Jak smakuje komuś takiemu jak ja, który nigdy nie lubił tradycyjnego makowca i omijał go dużym łukiem, to na pewno zasługuje na tytuł fenomenalnego makowca. 

👉Jak zrobić makowiec❓ 

   Aby zrobić ten makowiec trzeba podzielić robotę na 2 etapy: 1. przygotowanie masy makowej z mielonego maku i 2. przygotowanie ciasta, w które zapakuje się tą masę makową. 
 
  
Zapraszamy na przepis na makowiec. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 200g mielonego maku
  • ok. 250ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%)
  • 200g bakali (u mnie morele, śliwki, rodzynki, żurawina)
  • czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można zastąpić startą skórką z połowy cytryny)
  • 4 łyżki miodu lub więcej
  • 60g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 szkl. mąki
  • 25g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 200g masła
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
Przygotowanie:

Przepis na fenomenalny makowiec na cieście krucho-drożdżowym (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania makowca, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

I. Przygotowanie masy makowej

  1. Gotowanie maku: Słodką śmietankę podgrzej w rondelku. Gdy będzie mocno ciepła, wsyp mak i mieszaj na wolnym ogniu [01:27, 01:29].

  2. Dodawanie dodatków: Następnie dodaj bakalie, masło, aromat migdałowy oraz miód (dostosuj ilość miodu do preferowanej słodkości) [01:34, 01:42].

  3. Studzenie: Domowa masa makowa jest gotowa – wyłącz i pozostaw do wystudzenia [02:01].

II. Przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego

  1. Rozczyn: Do drożdży i śmietany (musi być w temperaturze pokojowej) wsyp cukier i rozpuść drożdże [02:40, 02:45].

  2. Wyrabianie: Do rozczynu dodaj mąkę i masło, a następnie wyrabiaj na jednolitą masę [03:02, 03:14].

III. Składanie i pieczenie makowca

  1. Spód: Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj i wyłóż nią spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia [03:14, 03:28].

  2. Masa: Na spód wyłóż i rozprowadź wystudzoną masę makową [03:37, 03:55].

  3. Wierzch: Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na wierzchu masy [03:59, 04:16].

  4. Wyrastanie i pieczenie: Nakłuj ciasto widelcem (zrób dziurki), przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby podrosło [04:22, 04:28]. Włóż do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) i piecz przez około 45 minut [04:28, 04:37].

  5. Wykończenie: Po upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu możesz polać makowiec polewą [04:46, 05:01]. (Ciasto jest najlepsze minimum po 24 godzinach) [05:01].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz