czwartek, 30 listopada 2023

Przepis na lefse - ziemniaczane podpłomyki

Podpłomyki ziemniaczane


    Podpłomyki jadłem od dzieciństwa. Kojarzyły mi się z twardym i chrupkim przysmakiem. Te podpłomyki ziemniaczane mnie zaskoczyły. 

👉Jak zrobić lefse❓

   Dziś na śniadanie Agnieszka zrobiła naleśniki norweskie w wersji wytrawnej, bo innych nie lubię. Dokładnie to nie zrobiła naleśniki, tylko śniadanie z tych naleśników- podpłomyków... Może nie zgodne z oryginałem, bo nie na słodko, ale ja wiecie na słodko nie lubię, bo to bomby kaloryczne.
 
   Zapraszamy na przepis na podpłomyki ziemniaczane.
 
   Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
  • 500g puree ziemniaczanego (zimne)
  • 45g masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka soli 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczne podpłomyki ziemniaczane (norweskie naleśniki Lefse) - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podpłomyków ziemniaczanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Wyrabianie ciasta: Do zimnego puree ziemniaczanego i kwaśnej śmietany dodaj mąkę, sól i miękkie masło [00:58, 01:30]. Całość wyrabiaj na jednolite ciasto [01:38, 01:40].

  2. Dzielenie ciasta: Wyrobione ciasto przełóż na blat, uformuj kuleczkę i podziel na 10–12 części [01:40, 01:55].

  3. Wałkowanie: Z każdej części uformuj kuleczkę [02:12]. Następnie wałkuj je na cienki placek (o grubości maksymalnie 2–3 mm) [02:16, 03:13]. Możesz delikatnie podsypywać mąką, aby ciasto nie przywierało [03:07].

  4. Pieczenie: Rozgrzej suchą patelnię [02:54]. Wrzucaj placki na patelnię [02:59] i podpiekaj do momentu, aż zaczną pojawiać się bąble [03:19, 03:22]. Gdy pojawią się bąbelki, przewróć na drugą stronę [03:31, 03:38].

  5. Podawanie: Gdy placuszek podpiecze się z drugiej strony, zdejmij go z patelni [03:49] i włóż kolejny [03:49]. Podpłomyki możesz jeść na ciepło (bezpośrednio po upieczeniu) lub na zimno [05:12, 05:22]. Można je serwować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie [05:22].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz