Podpłomyki jadłem od dzieciństwa. Kojarzyły mi się z twardym i chrupkim przysmakiem. Te podpłomyki ziemniaczane mnie zaskoczyły.
👉Jak zrobić lefse❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 250g mąki (użyłam orkiszowej typ 630)
- 500g puree ziemniaczanego (zimne)
- 45g masła
- 3 łyżki gęstej śmietany
- płaska łyżeczka soli
Przepis na fantastyczne podpłomyki ziemniaczane (norweskie naleśniki Lefse) - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podpłomyków ziemniaczanych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Wyrabianie ciasta: Do zimnego puree ziemniaczanego i kwaśnej śmietany dodaj mąkę, sól i miękkie masło [00:58, 01:30]. Całość wyrabiaj na jednolite ciasto [01:38, 01:40].
Dzielenie ciasta: Wyrobione ciasto przełóż na blat, uformuj kuleczkę i podziel na 10–12 części [01:40, 01:55].
Wałkowanie: Z każdej części uformuj kuleczkę [02:12]. Następnie wałkuj je na cienki placek (o grubości maksymalnie 2–3 mm) [02:16, 03:13]. Możesz delikatnie podsypywać mąką, aby ciasto nie przywierało [03:07].
Pieczenie: Rozgrzej suchą patelnię [02:54]. Wrzucaj placki na patelnię [02:59] i podpiekaj do momentu, aż zaczną pojawiać się bąble [03:19, 03:22]. Gdy pojawią się bąbelki, przewróć na drugą stronę [03:31, 03:38].
Podawanie: Gdy placuszek podpiecze się z drugiej strony, zdejmij go z patelni [03:49] i włóż kolejny [03:49]. Podpłomyki możesz jeść na ciepło (bezpośrednio po upieczeniu) lub na zimno [05:12, 05:22]. Można je serwować zarówno na słodko, jak i na wytrawnie [05:22].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz