wtorek, 31 października 2023

Przepis na szakszukę

Szakszuka ze świeżych pomidorów

   Szakszuka, to dla mnie zasadniczo jajka sadzone. Tylko, że zrobione w obłędny sposób, to znaczy smakują obłędnie... Nasuwa się wtedy myśl: "Dobre! Tylko dla czego tak mało?" 

👉Jak zrobić szakszukę z pomidorami❓ 

   Od dziś możecie wprowadzić do swojego menu śniadaniowego nową pozycję. Jak już zrobicie szakszukę z Agnieszki przepisu, to się zakochacie, oczywiście w nowym śniadaniu... 

👉Jak sparzyć pomidory❓

    Przy okazji dowiecie się jak w genialny sposób sparzyć pomidory i obrać ze skórki. 
 
   Zapraszamy na przepis na szakszukę z pomidorami. 
 
Mariusz i Agnieszka 


Link do filmu z przepisem
 

 



Składniki:
  • 6 sztuk małych pomidorów lub 4 duże
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • sól
  • pieprz 
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:

Przepis na fantastyczną szakszukę ze świeżych pomidorów - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podstawowej wersji szakszuki, czyli śniadania z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie pomidorów:

    • Natnij skórkę pomidorów (zrób mały krzyżyk) [01:16, 01:29].

    • Sparz pomidory i ściągnij z nich skórkę [01:52]. Skórka powinna łatwo schodzić dzięki nacięciu [02:08, 02:21].

    • Pokrój pomidory w kosteczkę, usuwając twarde środki [02:37, 02:48].

  2. Podsmażanie i gotowanie bazy:

    • Na patelnię wlej tłuszcz i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę [01:36, 01:44]. Podsmażaj [01:44].

    • Pokrój czosnek w drobną kostkę [02:21, 02:28].

    • Do podsmażonej cebuli dodaj czosnek [02:50, 02:58].

    • Dodaj pokrojone pomidory i smaż do momentu, aż lekko się rozpadną i całość się zagęści [03:12, 03:18].

    • Dorzuć przyprawy (bazylię, paprykę wędzoną, kumin, paprykę ostrą) [03:22].

    • Dodaj sól i pieprz i wymieszaj [03:29, 03:37].

  3. Dodawanie jajek i zapiekanie:

    • Zrób dziurki w pomidorowej bazie [03:40].

    • W każdą dziurkę wbij jajko (najlepiej robić jedną dziurkę, wbijać jajko, a potem następne) [03:46, 03:58].

    • Każdą porcję jajka delikatnie posól i popieprz [04:18, 04:23].

    • Przykryj patelnię i zmniejsz ogień [04:28, 04:29]. Czekaj, aż jajka się zetną [04:31, 04:44].

  4. Podanie: Gotową szakszukę wyłącz [04:44] i posyp natką pietruszki [04:48]. Podawaj najlepiej na patelni, gdy jest jeszcze ciepła [04:51, 04:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz