Szakszuka ze świeżych pomidorów
👉Jak zrobić szakszukę z pomidorami❓
👉Jak sparzyć pomidory❓
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 6 sztuk małych pomidorów lub 4 duże
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka bazylii
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Przepis na fantastyczną szakszukę ze świeżych pomidorów - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania podstawowej wersji szakszuki, czyli śniadania z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie pomidorów:
Podsmażanie i gotowanie bazy:
Dodawanie jajek i zapiekanie:
Zrób dziurki w pomidorowej bazie [03:40].
W każdą dziurkę wbij jajko (najlepiej robić jedną dziurkę, wbijać jajko, a potem następne) [03:46, 03:58].
Każdą porcję jajka delikatnie posól i popieprz [04:18, 04:23].
Przykryj patelnię i zmniejsz ogień [04:28, 04:29]. Czekaj, aż jajka się zetną [04:31, 04:44].
Podanie: Gotową szakszukę wyłącz [04:44] i posyp natką pietruszki [04:48]. Podawaj najlepiej na patelni, gdy jest jeszcze ciepła [04:51, 04:58].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz