Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a
skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe,
drożdżówka z truskawkami.
👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓
Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by
zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki,
układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak
Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i
zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej drożdżówki z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Na cieście ułóż umyte i osuszone truskawki (mniejsze truskawki są lepsze, nie kładź ich zbyt gęsto na środku, żeby nie przygniotły ciasta) [02:45, 03:19].
Kruszonka i pieczenie:
Posyp wierzch ciasta kruszonką (przygotowaną z mąki, masła i słodzika/erytrytolu) [03:53, 04:13].
Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny [04:13, 04:22].
Włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:22].
Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:22].
Studzenie:
Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można ciasto wyciągnąć z foremki [04:46].
2 łyżki (jeśli lubimy bardziej słodkie to więcej) zmielonego erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:
Przepis na domowe lody jagodowe - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zdrowych i pysznych lodów jagodowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie śmietanki (bazy):
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (miska, w której ubijasz, również powinna być schłodzona) ubijaj [01:01, 01:35].
Dodaj zmielony erytrytol lub inne słodzidło (ilość według własnego uznania) [02:04, 02:33].
Kontynuuj ubijanie, aż powstanie sztywna bita śmietana [02:33].
Ubitą śmietanę wstaw do lodówki na czas miksowania jagód [02:33, 02:44].
Miksowanie jagód:
Zamrożone jagody wsyp do blendera [02:44, 03:12]. (Możesz użyć świeżych jagód, ale czas oczekiwania na lody będzie dłuższy).
Miksuj jagody pulsacyjnie (jeśli są zamrożone) lub na normalnych obrotach (jeśli są świeże) [03:25, 03:36].
Owoce zmiksuj na zupełnie gładką masę lub zostaw w kawałkach – w zależności od tego, czy wolisz jednolitą konsystencję, czy kawałki owoców w lodach [03:36, 03:58].
Łączenie i mrożenie:
Zmiksowane jagody przełóż do ubitej śmietany [04:08, 04:18].
Dokładnie wszystko wymieszaj lub wymieszaj tylko kilka razy, jeśli chcesz uzyskać efekt nierówno wymieszanych lodów [04:18, 04:29].
Od dziecka zawsze lubiłem zupę ogórkową. Może dlatego, że lekko kwaskowa
i dzięki temu miała jakiś charakter, nie tak jak kultowy rosół... Lub
najbardziej popularna zupa pomidorowa - tzw. zupa pielgrzyma.
👉Jak zrobić zupę kalafiorową❓
Zrobienie zupy kalafiorowej, to aspekt budzący moje zadowolenie, aż
ślinka mi już cieknie.... Zupa kalafiorowa, to zupa robiona z różnych
warzyw, jednak zawsze przebija się smak kalafiora...
Czy stanie się jedną z Waszych ulubionych zup? Sprawdźcie sami.
Przepis na zupę kalafiorową - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warzywnej zupy z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Byłem bardzo zdziwiony gdy Agnieszka zapowiedziała sałatkę ziemniaczaną. Powiedziałem:
- Już taką mamy na kanale i to w nie jednej wersji.
Na to Aga odparła!
- Tak, ale ta będzie z zielonym ogórkiem, takim świeżym, a nie kiszonym
👉Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka❓
"Pal licho, jak to zrobić" (i tak zobaczycie na filmie) pomyślałem sobie.
"Bardziej ciekawe jest jak będzie smakowało?" A jedno mogę Wam
powiedzieć, że po dokładki była kolejka.
Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z zielonym ogórkiem.
Z latem kojarzą nam się lody... A Tym starszym jak ja tylko w kolorze białemy bo takie były za czasów PRL...
Sorbet to fajna alternatywa dla lodów. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze bo to praktycznie mielone owoce.
👉Jak zrobić sorbet truskawkowy❓
Tajemnica tkwi w tym co dodamy do truskawek i jak je uformujemy. A to wsztki zobaczycie w przepisie.
Zapraszamy na przepis na sorbet truskawkowy.
2 łyżki miodu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie
Przygotowanie: Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Dobrze jest truskawki schłodzić (można nawet lekko zmrozić), wtedy szybciej sorbet nam się zamrozi.
Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny, miód i całość dokładnie blendujemy.
Zblendowane truskawki przelewamy do foremek na lody, lub jednego większego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli sorbet robimy w pojemniku, to należy tak co godzinę przemieszać aby równomiernie się zamroził i wtedy łatwo nam będzie gałkownicą robić gałki. Aby sorbet był gotowy potrzebujemy 6 godzin (tyle czasu musi się mrozić w zamrażarce).
Można walnąć na grilla kawał mięcha lub kiełbasę, a można także trochę
włożyć pracy i zrobić pyszne szaszłyki z piersią kurczaka w marynacie
piwnej.
👉Jak zrobić szaszłyki z piersią kurczaka❓
Pamiętam czasy, gdy szczytem ekstrawagancji na grillu było przyprawianie
ziołami lub innymi posypkami.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie piwnej.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na takie kawałki, jakiej wielkości będziemy kroić warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Następnie wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: majeranek, paprykę, czosnek, pieprz, sól, oliwę i sos sojowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i mieszamy. Pudełko zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Możemy zamarynować mięso tego samego dnia, ale musi leżeć w marynacie chociaż 4 godziny.
Następnego dnia, na pół godziny przed robieniem szaszłyków, wyciągamy mięso z lodówki i wyjmujemy z marynaty, żeby się ociepliło.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok.1cm. Papryki kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy.
Pieczarki jeśli są malutkie, to zostawiamy w całości. Jeśli duże, to kroimy na 3 lub 4 kawałki.
Na patyczki nabijamy pierś z kurczaka i rozdzielamy ją warzywami i pieczarkami.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony po kilka minut.
Kapusta, a szczególnie młoda kapusta, to obok buraczków na ciepło moje
ulubione danie. Tym razem Agnieszka wymyśliła nową wersję obiadu i już
mogę stwierdzić, że był pyszny i poszedłem po dokładkę. Gdy poszła po
dziewczyny do szkoły, wdarłem się do kuchni niczym szpieg z krainy
deszczowców i zajumałem drugą porcję...
👉Jak zrobić młodą kapustę po węgiersku❓
Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką pyszną, młoda kapustę po
węgiersku, to koniecznie musicie obejrzeć przepis. Tylko pamiętajcie, że
trzeba zrobić duuuużo, bo cała wataha domowników zgłosi się po
dokładki...
Zapraszamy na przepis na młodą kapustę po węgiersku.
0,5 litra passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Przepis na młodą kapustę po węgiersku - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty po węgiersku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Podsmażanie kiełbasy:
Rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz) na dużej patelni [01:33, 01:36].
Przemieszaj i dorzuć resztę kapusty [03:23, 03:29].
Gdy kapusta zmięknie, wlej przecier pomidorowy lub passatę [03:29, 03:36].
Delikatnie posól, wsyp czosnek i paprykę [03:36, 03:40].
Wymieszaj i duś, aż kapusta osiągnie preferowaną miękkość (dłużej dla miękkiej, krócej dla al dente) [03:40, 03:54].
Finalne doprawienie i podanie:
Ostatecznie dopraw kapustę solą i pieprzem [04:16, 04:20].
Jeśli nie jedzą z Wami dzieci, możesz dodać papryczkę chilli lub pieprz cayenne dla ostrości (użyto tylko papryki wędzonej ostrej i pieprzu) [04:28, 04:39].
Wyłącz palnik, nałóż kapustę i podawaj [04:39, 04:54].
Przepis na szparagi z czosnkiem i pestkami słonecznika - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szparagów z czosnkiem i pestkami słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy
zawsze musi to być samo mięso?
👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓
Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości
tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A
jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego!
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka.
Przepis na kotlety z piersi kurczaka z brokułami - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z piersi kurczaka i brokułów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie brokuła i bazy mięsnej:
Ugotuj brokuł al dente (na parze lub w lekko osolonej wodzie), nie rozgotowuj go [01:13, 01:31].
Pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę i wrzuć do miski [01:43].
Przepis na surówkę z surowej cukinii - krok po kroku z filmu
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z surowej cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie cukinii i odsączanie:
Pokrój cukinię w słupki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:09, 01:22].