piątek, 9 czerwca 2023

Przepis na młodą kapustę po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

     Kapusta, a szczególnie młoda kapusta, to obok buraczków na ciepło moje ulubione danie. Tym razem Agnieszka wymyśliła nową wersję obiadu i już mogę stwierdzić, że był pyszny i poszedłem po dokładkę. Gdy poszła po dziewczyny do szkoły, wdarłem się do kuchni niczym szpieg z krainy deszczowców i zajumałem drugą porcję...

    👉Jak zrobić młodą kapustę po węgiersku❓

    Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką pyszną, młoda kapustę po węgiersku, to koniecznie musicie obejrzeć przepis. Tylko pamiętajcie, że trzeba zrobić duuuużo, bo cała wataha domowników zgłosi się po dokładki... 
    Zapraszamy na przepis na młodą kapustę po węgiersku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty (do 1 kg)
  • 250g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 0,5 litra passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na młodą kapustę po węgiersku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty po węgiersku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie kiełbasy:

    • Rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz) na dużej patelni [01:33, 01:36].

    • Pokrój kiełbasę w półplasterki [01:43, 01:57].

    • Wrzuć kiełbasę na patelnię i podsmaż [01:57, 02:07].

  2. Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój cebulę w kosteczkę, a paprykę w paseczki [02:07, 02:27].

    • Do podsmażonej kiełbasy dorzuć cebulkę i chwilę podsmażaj [02:27, 02:37].

    • Poszatkuj drobno kapustę [02:37, 03:09].

  3. Duszenie:

    • Dorzuć paprykę i chwilkę przesmaż [03:09, 03:17].

    • Dodaj pokrojoną kapustę [03:17].

    • Przemieszaj i dorzuć resztę kapusty [03:23, 03:29].

    • Gdy kapusta zmięknie, wlej przecier pomidorowy lub passatę [03:29, 03:36].

    • Delikatnie posól, wsyp czosnek i paprykę [03:36, 03:40].

    • Wymieszaj i duś, aż kapusta osiągnie preferowaną miękkość (dłużej dla miękkiej, krócej dla al dente) [03:40, 03:54].

  4. Finalne doprawienie i podanie:

    • Ostatecznie dopraw kapustę solą i pieprzem [04:16, 04:20].

    • Jeśli nie jedzą z Wami dzieci, możesz dodać papryczkę chilli lub pieprz cayenne dla ostrości (użyto tylko papryki wędzonej ostrej i pieprzu) [04:28, 04:39].

    • Wyłącz palnik, nałóż kapustę i podawaj [04:39, 04:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz