Można walnąć na grilla kawał mięcha lub kiełbasę, a można także trochę
włożyć pracy i zrobić pyszne szaszłyki z piersią kurczaka w marynacie
piwnej.
👉Jak zrobić szaszłyki z piersią kurczaka❓
Pamiętam czasy, gdy szczytem ekstrawagancji na grillu było przyprawianie
ziołami lub innymi posypkami.
Zapraszamy na przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie piwnej.
Mariusz i Agnieszka
Link do filmu z przepisem
Link do filmu z przepisem
Składniki:
- 800g piersi z kurczaka
- 250ml piwa
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- płaska łyżeczka soli
- 1 cukinia
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej lub żółtej
- 3-4 cebule
- kilka pieczarek (starczyły mi 4 bardzo duże)
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na takie kawałki, jakiej wielkości będziemy kroić warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Następnie wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: majeranek, paprykę, czosnek, pieprz, sól, oliwę i sos sojowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i mieszamy. Pudełko zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Możemy zamarynować mięso tego samego dnia, ale musi leżeć w marynacie chociaż 4 godziny.
Następnego dnia, na pół godziny przed robieniem szaszłyków, wyciągamy mięso z lodówki i wyjmujemy z marynaty, żeby się ociepliło.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok.1cm. Papryki kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy.
Pieczarki jeśli są malutkie, to zostawiamy w całości. Jeśli duże, to kroimy na 3 lub 4 kawałki.
Na patyczki nabijamy pierś z kurczaka i rozdzielamy ją warzywami i pieczarkami.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony po kilka minut.
Smacznego :)
Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz