środa, 7 czerwca 2023

Przepis na szparagi z czosnkiem

szparagi z czosnkiem

   Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam potrawy z czosnkiem. Szczególnie te, do których trzeba ten czosnek podsmażyć. Już sam zapach pobudza apetyt...

    👉Jak zrobić szparagi z czosnkiem❓

    Mógłbym napisać podsmażyć czosnek i szparagi. Jednak jest jeszcze trochę detali, których nie można pominąć.
    Zapraszamy na przepis na szparagi z czosnkiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • pęczek szparagów zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 60ml wody
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na szparagi z czosnkiem i pestkami słonecznika - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szparagów z czosnkiem i pestkami słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Pokrój drobno czosnek [01:09, 01:25].

    • Zielone szparagi umyj i nie obieraj [01:25].

    • Odetnij lub odłam drewniane końcówki szparagów [01:31, 01:37].

    • Pokrój szparagi na kawałki o długości 2-3 cm [01:49, 02:09]. (Główki szparagów zostaw na później, będą wrzucone do smażenia nieco później niż reszta).

  2. Smażenie szparagów:

    • Rozgrzej oliwę [01:09].

    • Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i podsmażaj dosłownie przez minutę [02:09, 02:18].

    • Wrzuć pokrojone kawałki szparagów (bez główek) do oliwy z czosnkiem i podsmażaj około 3 minuty [02:29, 02:41].

  3. Prażenie słonecznika i duszenie:

    • Na osobnej, suchej patelni upraż pestki słonecznika [02:53, 03:09].

    • Na ostatnią minutę smażenia szparagów dorzuć główki szparagów i mieszaj [02:41, 03:17].

    • Po minucie wlej wodę [03:17, 03:23].

    • Duś szparagi do wyparowania wody, aż zmiękną (jeśli lubisz al dente, duś krócej) [03:31, 03:44].

  4. Finalizacja:

    • Gdy szparagi są miękkie, wsyp podprażony słonecznik [03:54].

    • Dopraw solą i pieprzem [03:54, 04:08].

    • Dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę [04:08, 04:22].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz