wtorek, 30 maja 2023

Przepis na kotlety z piersi kurczaka i brokuła


Brokułowe kotlety z piersią z kurczaka

   Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy zawsze musi to być samo mięso?

 👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓ 

   Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego! 
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 320g)
  • 3 jajka 
  • 100g sera żółtego 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
  • ok. 2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej lub sojowej
Przygotowanie:

Przepis na kotlety z piersi kurczaka z brokułami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z piersi kurczaka i brokułów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie brokuła i bazy mięsnej:

    • Ugotuj brokuł al dente (na parze lub w lekko osolonej wodzie), nie rozgotowuj go [01:13, 01:31].

    • Pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę i wrzuć do miski [01:43].

    • Dodaj przyprawy (pieprz ziołowy, bazylia, papryka, czarny pieprz, sól) [01:47, 02:00].

    • Przeciśnij czosnek [02:00, 02:06].

    • Dodaj majonez (np. domowy) [02:06, 02:18].

    • Wbij jajka [02:18, 02:28].

    • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki [02:37, 02:51].

    • Dodaj starty ser żółty (starty na grubych oczkach) [02:51].

  2. Dodanie brokuła i mąki:

    • Wystudzony brokuł pokrój na małe różyczki i dodaj do masy jajeczno-kurczakowej [03:00, 03:40].

    • Dosyp połowę mąki kokosowej (nie syp od razu całości, ponieważ mąka kokosowa bardzo wchłania płyny) [03:40, 03:59].

    • Wymieszaj – w zależności od konsystencji zdecyduj, czy potrzebujesz dodać resztę mąki [03:59, 04:23].

  3. Formowanie i pieczenie:

    • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia [04:23, 04:36].

    • Wykładaj porcje masy na papier [04:36].

    • Lekko formuj w okrągły kotlecik, troszkę spłaszczając [04:44, 04:50].

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (180°C) [05:14].

    • Piecz od 20 do 25 minut (w zależności od grubości), aż kotlety będą rumiane [05:20, 05:26].

  4. Podanie:

    • Kotlety podawaj z dowolną surówką lub innym dodatkiem warzywnym na ciepło [06:03].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz