czwartek, 22 czerwca 2023

Przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką



Ciasto drożdżowe z truskawkami

    Jak sprawić frajdę najmłodszym łasuchom? Najlepiej zrobić ciasto, a skoro jest sezon na truskawki, to może być to ciasto drożdżowe, drożdżówka z truskawkami.  


   👉Jak zrobić drożdżówkę z truskawkami i kruszonką❓

    Wystarczy łyżka, miseczka, trochę składników i chwila mieszania by zrobić ciasto i przejść do drugiego etapu. Walimy ciasto do foremki, układamy artystycznie truskawki, według własnej wizji lub tak jak Agnieszka. Zostaje wpakowanie brytfanki do piekarnika, poczekanie i zjedzenie. Prawda, że prosta robota?
    Zapraszamy na przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.
    Mariusz i Agnieszka


Link do filmu z przepisem
 

Składniki:
  • 20g drożdży
  • 250g mąki (u mnie orkiszowa typ 630)
  • 30g cukru
  • 180ml słodkiej śmietanki (użyłam 12%)
  • 40g masła
  • ok. 250g truskawek 
Kruszonka:
- 30g mąki
- 20g erytrytolu/ksylitolu 
- 20g masła 

Przygotowanie:

Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania prostej drożdżówki z truskawkami, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

    • Do drożdży wsyp cukier [01:13].

    • Wlej letnią śmietankę (np. 12%) [01:13, 01:16].

    • Wymieszaj, aby drożdże się rozpuściły [01:16].

  2. Przygotowanie i wyrabianie ciasta:

    • Wsyp mąkę (np. orkiszową) [01:50, 01:58].

    • Dodaj roztopione i przestudzone masło [01:58].

    • Wymieszaj całość łyżką [02:04, 02:18].

  3. Układanie ciasta i owoców:

    • Wymieszane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia [02:18, 02:45].

    • Rozprowadź ciasto po całej blaszce [02:45].

    • Na cieście ułóż umyte i osuszone truskawki (mniejsze truskawki są lepsze, nie kładź ich zbyt gęsto na środku, żeby nie przygniotły ciasta) [02:45, 03:19].

  4. Kruszonka i pieczenie:

    • Posyp wierzch ciasta kruszonką (przygotowaną z mąki, masła i słodzika/erytrytolu) [03:53, 04:13].

    • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny [04:13, 04:22].

    • Włóż wyrośnięte ciasto do nagrzanego piekarnika (180°C, grzanie góra-dół) [04:22].

    • Piecz około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane [04:22].

  5. Studzenie:

    • Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu można ciasto wyciągnąć z foremki [04:46].

    • Krój dopiero po całkowitym wystygnięciu [04:56].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


Przepis na domowe lody jagodowe

Lody jagodowe

    Po co kupować lody? Wystarczy przepis i można zrobić samemu pyszne, zdrowe, domowe lody owocowe...

    👉Jak zrobić lody w domu❓

    Co do lodów owocowych, to były już lody truskawkowe na naszym kanale; a dziś Aga prezentuje przepis jak zrobić lody jagodowe.
    Zapraszamy na przepis na lody jagodowe.
 



Składniki:
  • 300g jagód
  • 300ml słodkiej śmietanki (30% lub 36%)
  • 2 łyżki (jeśli lubimy bardziej słodkie to więcej) zmielonego erytrytolu lub innego słodzika
Przygotowanie:

Przepis na domowe lody jagodowe - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zdrowych i pysznych lodów jagodowych, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie śmietanki (bazy):

    • Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (miska, w której ubijasz, również powinna być schłodzona) ubijaj [01:01, 01:35].

    • Wstępnie ubij śmietankę [02:04].

    • Dodaj zmielony erytrytol lub inne słodzidło (ilość według własnego uznania) [02:04, 02:33].

    • Kontynuuj ubijanie, aż powstanie sztywna bita śmietana [02:33].

    • Ubitą śmietanę wstaw do lodówki na czas miksowania jagód [02:33, 02:44].

  2. Miksowanie jagód:

    • Zamrożone jagody wsyp do blendera [02:44, 03:12]. (Możesz użyć świeżych jagód, ale czas oczekiwania na lody będzie dłuższy).

    • Miksuj jagody pulsacyjnie (jeśli są zamrożone) lub na normalnych obrotach (jeśli są świeże) [03:25, 03:36].

    • Owoce zmiksuj na zupełnie gładką masę lub zostaw w kawałkach – w zależności od tego, czy wolisz jednolitą konsystencję, czy kawałki owoców w lodach [03:36, 03:58].

  3. Łączenie i mrożenie:

    • Zmiksowane jagody przełóż do ubitej śmietany [04:08, 04:18].

    • Dokładnie wszystko wymieszaj lub wymieszaj tylko kilka razy, jeśli chcesz uzyskać efekt nierówno wymieszanych lodów [04:18, 04:29].

    • Przełóż masę do pojemnika [04:29, 04:36].

    • Włóż lody do zamrażarki. Czas mrożenia jest krótki, zwłaszcza przy użyciu zamrożonych jagód [04:55, 05:07].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

niedziela, 18 czerwca 2023

Przepis na zupę kalafiorową

Przepis na zupę warzywną z kalafiora


    Od dziecka zawsze lubiłem zupę ogórkową. Może dlatego, że lekko kwaskowa i dzięki temu miała jakiś charakter, nie tak jak kultowy rosół... Lub najbardziej popularna zupa pomidorowa - tzw. zupa pielgrzyma.

 👉Jak zrobić zupę kalafiorową❓ 

   Zrobienie zupy kalafiorowej, to aspekt budzący moje zadowolenie, aż ślinka mi już cieknie.... Zupa kalafiorowa, to zupa robiona z różnych warzyw, jednak zawsze przebija się smak kalafiora... Czy stanie się jedną z Waszych ulubionych zup? Sprawdźcie sami. 
 
   Zapraszamy na przepis na zupę kalafiorową. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem:
 





Składniki:
  • 500g kalafiora
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 6 małych ziemniaków
  • kawałek selera
  • kawałek pora (biała część)
  • 1/2 cebuli 
  • 40g masła lub innego tłuszczu
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania po wierzchu 
  • ewentualnie śmietanka do zabielenia zupy
Przygotowanie:

Przepis na zupę kalafiorową - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania warzywnej zupy z kalafiora, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie cebuli:

    • Rozpuść masło [01:21].

    • Gdy masło się roztopi, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę [01:21, 01:44].

    • Szklij cebulę dosłownie 2-3 minuty [01:44, 01:54].

  2. Gotowanie zupy:

    • Do zeszklonej cebuli dorzuć włoszczyznę i ziemniaki [01:54, 02:05].

    • Wlej bulion (warzywny lub mięsny) [02:05].

    • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy [02:05, 02:14].

    • Dodaj odrobinę soli [02:14, 02:18].

    • Przykryj i doprowadź do zagotowania [02:18].

    • Gdy zupa się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw [02:39].

  3. Dodawanie kalafiora i finalizacja:

    • W połowie gotowania dodaj kalafior [02:47, 02:52].

    • Przykryj i gotuj, aż warzywa będą miękkie [03:10].

    • Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki [03:22, 03:26].

    • Dopraw pieprzem [03:32, 03:37].

    • Wymieszaj i wyłącz [03:40].

    • Jeśli lubisz, możesz zabielić zupę śmietanką (ilość według uznania) [03:49, 03:58].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka?

   Byłem bardzo zdziwiony gdy Agnieszka zapowiedziała sałatkę ziemniaczaną. Powiedziałem:
 - Już taką mamy na kanale i to w nie jednej wersji.
Na to Aga odparła!
 - Tak, ale ta będzie z zielonym ogórkiem, takim świeżym, a nie kiszonym 
👉Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka❓
 "Pal licho, jak to zrobić" (i tak zobaczycie na filmie) pomyślałem sobie. "Bardziej ciekawe jest jak będzie smakowało?" A jedno mogę Wam powiedzieć, że po dokładki była kolejka. 
 
   Zapraszamy na przepis na sałatkę ziemniaczaną z zielonym ogórkiem. 
 
 Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem:
 

 



Składniki:
  • 2 ogórki zielone gruntowe
  • 550g młodych ziemniaków (mogą być również stare)
  • 1/2 cebuli czerwonej 
  • 4 łyżki oliwy 
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka musztardy ostrej 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • natka pietruszki do posypania 
Przygotowanie:
    Ziemniaki jeśli mamy młode wystarczy wyszorować i ugotować na parze. Jeśli stare to ugotować w mundurkach, a po wystudzeniu obrać.
   Ziemniaki kroimy w pół plasterki, jeśli są małe to w plastry. 
   Ogórki porządnie myjemy i kroimy w pół plasterki.
   Cebulę kroimy w kostkę.
   Z oliwy, musztardy, soku z cytryny, soli i pieprzu robimy sos. Wszystkiego składniki dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita emulsja.
   Ziemniaki, ogórki, cebulę wkładamy do miski i polewamy sosem. Całość dokładnie mieszamy i gotowe. Po wierzchu posypujemy natką pietruszki.
   Sałatkę wystarczy schłodzić w lodówce i jest gotowa do jedzenia.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 13 czerwca 2023

Przepis na domowy sorbet truskawkowy


Sorbet truskawkowy

    Z latem kojarzą nam się lody... A Tym starszym jak ja tylko w kolorze białemy bo takie były za czasów PRL... Sorbet to fajna alternatywa dla lodów. Przede wszystkim dlatego, że są zdrowsze bo to praktycznie mielone owoce.

    👉Jak zrobić sorbet truskawkowy❓

    Tajemnica tkwi w tym co dodamy do truskawek i jak je uformujemy. A to wsztki zobaczycie w przepisie. Zapraszamy na przepis na sorbet truskawkowy.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 500g truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu lub więcej jeśli truskawki są mało słodkie 
Przygotowanie:
Z truskawek zdejmujemy szypułki, myjemy i osuszamy. Dobrze jest truskawki schłodzić (można nawet lekko zmrozić), wtedy szybciej sorbet nam się zamrozi.
Do blendera wrzucamy truskawki, dodajemy sok z cytryny, miód i całość dokładnie blendujemy. 
Zblendowane truskawki przelewamy do foremek na lody, lub jednego większego pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Jeśli sorbet robimy w pojemniku, to należy tak co godzinę przemieszać aby równomiernie się zamroził i wtedy łatwo nam będzie gałkownicą robić gałki. Aby sorbet był gotowy potrzebujemy 6 godzin (tyle czasu musi się mrozić w zamrażarce).

Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

poniedziałek, 12 czerwca 2023

Przepis na szaszłyki z piersią kurczaka i cukinią w marynacie piwnej

szaszłyki z piersią kurczaka

    Można walnąć na grilla kawał mięcha lub kiełbasę, a można także trochę włożyć pracy i zrobić pyszne szaszłyki z piersią kurczaka w marynacie piwnej.

    👉Jak zrobić szaszłyki z piersią kurczaka❓

    Pamiętam czasy, gdy szczytem ekstrawagancji na grillu było przyprawianie ziołami lub innymi posypkami. Zapraszamy na przepis na szaszłyki z kurczaka w marynacie piwnej.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 



Składniki:
  • 800g piersi z kurczaka
  • 250ml piwa
  • 1 cebula 
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pieprz
  • płaska łyżeczka soli 
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej lub żółtej
  • 3-4 cebule 
  • kilka pieczarek (starczyły mi 4 bardzo duże)
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na takie kawałki, jakiej wielkości będziemy kroić warzywa.
Cebulę kroimy w piórka i wkładamy do pojemnika. Następnie wlewamy piwo i dodajemy przyprawy: majeranek, paprykę, czosnek, pieprz, sól, oliwę i sos sojowy. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i mieszamy. Pudełko zamykamy i wkładamy na całą noc do lodówki.
Możemy zamarynować mięso tego samego dnia, ale musi leżeć w marynacie chociaż 4 godziny.
Następnego dnia, na pół godziny przed robieniem szaszłyków, wyciągamy mięso z lodówki i wyjmujemy z marynaty, żeby się ociepliło.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok.1cm. Papryki kroimy w sporą kostkę. Cebulę kroimy na ćwiartki i rozdzielamy. 
Pieczarki jeśli są malutkie, to zostawiamy w całości. Jeśli duże, to kroimy na 3 lub 4 kawałki.
Na patyczki nabijamy pierś z kurczaka i rozdzielamy ją warzywami i pieczarkami.
Szaszłyki grillujemy z każdej strony po kilka minut.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

piątek, 9 czerwca 2023

Przepis na młodą kapustę po węgiersku

Młoda kapusta po węgiersku

     Kapusta, a szczególnie młoda kapusta, to obok buraczków na ciepło moje ulubione danie. Tym razem Agnieszka wymyśliła nową wersję obiadu i już mogę stwierdzić, że był pyszny i poszedłem po dokładkę. Gdy poszła po dziewczyny do szkoły, wdarłem się do kuchni niczym szpieg z krainy deszczowców i zajumałem drugą porcję...

    👉Jak zrobić młodą kapustę po węgiersku❓

    Jeśli chcecie wiedzieć jak zrobić taką pyszną, młoda kapustę po węgiersku, to koniecznie musicie obejrzeć przepis. Tylko pamiętajcie, że trzeba zrobić duuuużo, bo cała wataha domowników zgłosi się po dokładki... 
    Zapraszamy na przepis na młodą kapustę po węgiersku.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mała główka młodej kapusty (do 1 kg)
  • 250g dobrej kiełbasy
  • 1 cebula 
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 0,5 litra passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka smalcu lub innego tłuszczu 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej lub słodkiej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na młodą kapustę po węgiersku - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania młodej kapusty po węgiersku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Podsmażanie kiełbasy:

    • Rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz) na dużej patelni [01:33, 01:36].

    • Pokrój kiełbasę w półplasterki [01:43, 01:57].

    • Wrzuć kiełbasę na patelnię i podsmaż [01:57, 02:07].

  2. Przygotowanie warzyw:

    • Pokrój cebulę w kosteczkę, a paprykę w paseczki [02:07, 02:27].

    • Do podsmażonej kiełbasy dorzuć cebulkę i chwilę podsmażaj [02:27, 02:37].

    • Poszatkuj drobno kapustę [02:37, 03:09].

  3. Duszenie:

    • Dorzuć paprykę i chwilkę przesmaż [03:09, 03:17].

    • Dodaj pokrojoną kapustę [03:17].

    • Przemieszaj i dorzuć resztę kapusty [03:23, 03:29].

    • Gdy kapusta zmięknie, wlej przecier pomidorowy lub passatę [03:29, 03:36].

    • Delikatnie posól, wsyp czosnek i paprykę [03:36, 03:40].

    • Wymieszaj i duś, aż kapusta osiągnie preferowaną miękkość (dłużej dla miękkiej, krócej dla al dente) [03:40, 03:54].

  4. Finalne doprawienie i podanie:

    • Ostatecznie dopraw kapustę solą i pieprzem [04:16, 04:20].

    • Jeśli nie jedzą z Wami dzieci, możesz dodać papryczkę chilli lub pieprz cayenne dla ostrości (użyto tylko papryki wędzonej ostrej i pieprzu) [04:28, 04:39].

    • Wyłącz palnik, nałóż kapustę i podawaj [04:39, 04:54].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

środa, 7 czerwca 2023

Przepis na szparagi z czosnkiem

szparagi z czosnkiem

   Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam potrawy z czosnkiem. Szczególnie te, do których trzeba ten czosnek podsmażyć. Już sam zapach pobudza apetyt...

    👉Jak zrobić szparagi z czosnkiem❓

    Mógłbym napisać podsmażyć czosnek i szparagi. Jednak jest jeszcze trochę detali, których nie można pominąć.
    Zapraszamy na przepis na szparagi z czosnkiem.
    Mariusz i Agnieszka

Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • pęczek szparagów zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g pestek słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • ok. 60ml wody
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na szparagi z czosnkiem i pestkami słonecznika - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania szparagów z czosnkiem i pestkami słonecznika, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie składników:

    • Pokrój drobno czosnek [01:09, 01:25].

    • Zielone szparagi umyj i nie obieraj [01:25].

    • Odetnij lub odłam drewniane końcówki szparagów [01:31, 01:37].

    • Pokrój szparagi na kawałki o długości 2-3 cm [01:49, 02:09]. (Główki szparagów zostaw na później, będą wrzucone do smażenia nieco później niż reszta).

  2. Smażenie szparagów:

    • Rozgrzej oliwę [01:09].

    • Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek i podsmażaj dosłownie przez minutę [02:09, 02:18].

    • Wrzuć pokrojone kawałki szparagów (bez główek) do oliwy z czosnkiem i podsmażaj około 3 minuty [02:29, 02:41].

  3. Prażenie słonecznika i duszenie:

    • Na osobnej, suchej patelni upraż pestki słonecznika [02:53, 03:09].

    • Na ostatnią minutę smażenia szparagów dorzuć główki szparagów i mieszaj [02:41, 03:17].

    • Po minucie wlej wodę [03:17, 03:23].

    • Duś szparagi do wyparowania wody, aż zmiękną (jeśli lubisz al dente, duś krócej) [03:31, 03:44].

  4. Finalizacja:

    • Gdy szparagi są miękkie, wsyp podprażony słonecznik [03:54].

    • Dopraw solą i pieprzem [03:54, 04:08].

    • Dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę [04:08, 04:22].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 6 czerwca 2023

Przepis na sałatkę z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią

 
    Nie ma nic fajniejszego na lekką przekąskę lub kolację jak sałatka. Sałatka z porcją białka, które pomoże zregenerować nasz organizm podczas snu.

    👉Jak zrobić sałatkę z grillowanej cukinii❓

    Prosty przepis więc nie będzie problemu, aby taką sałatkę zrobić. Wystarczy kierować się wskazówkami Agnieszki i sałatka gotowa.
    Zapraszamy na przepis na sałatkę z grillowanej cukinii.
 
    Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem
 




Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 100g fety
  • 2 garście rukoli lub innej sałaty
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

wtorek, 30 maja 2023

Przepis na kotlety z piersi kurczaka i brokuła


Brokułowe kotlety z piersią z kurczaka

   Tym razem trochę urozmaicenia. Czy kotlety zawsze trzeba smażyć? Czy zawsze musi to być samo mięso?

 👉Jak zrobić kotlety z brokułami i piersią kurczaka❓ 

   Robimy zdrowsze kotlety czyli bez smażenia. Bez dodatkowej ilości tłuszczu, który wsiąka podczas smażenia oraz część kotleta to warzywo. A jak wiadomo warzywa są zdrowe... Smacznego! 
 
Zapraszamy na przepis na kotlety z brokułami i piersią kurczaka. 
 
Mariusz i Agnieszka
 

Link do filmu z przepisem
 





Składniki:
  • 1 brokuł
  • pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 320g)
  • 3 jajka 
  • 100g sera żółtego 
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz 
  • ok. 2 łyżki mąki kokosowej/migdałowej lub sojowej
Przygotowanie:

Przepis na kotlety z piersi kurczaka z brokułami - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania kotletów z piersi kurczaka i brokułów, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie brokuła i bazy mięsnej:

    • Ugotuj brokuł al dente (na parze lub w lekko osolonej wodzie), nie rozgotowuj go [01:13, 01:31].

    • Pokrój pierś z kurczaka w drobną kosteczkę i wrzuć do miski [01:43].

    • Dodaj przyprawy (pieprz ziołowy, bazylia, papryka, czarny pieprz, sól) [01:47, 02:00].

    • Przeciśnij czosnek [02:00, 02:06].

    • Dodaj majonez (np. domowy) [02:06, 02:18].

    • Wbij jajka [02:18, 02:28].

    • Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki [02:37, 02:51].

    • Dodaj starty ser żółty (starty na grubych oczkach) [02:51].

  2. Dodanie brokuła i mąki:

    • Wystudzony brokuł pokrój na małe różyczki i dodaj do masy jajeczno-kurczakowej [03:00, 03:40].

    • Dosyp połowę mąki kokosowej (nie syp od razu całości, ponieważ mąka kokosowa bardzo wchłania płyny) [03:40, 03:59].

    • Wymieszaj – w zależności od konsystencji zdecyduj, czy potrzebujesz dodać resztę mąki [03:59, 04:23].

  3. Formowanie i pieczenie:

    • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia [04:23, 04:36].

    • Wykładaj porcje masy na papier [04:36].

    • Lekko formuj w okrągły kotlecik, troszkę spłaszczając [04:44, 04:50].

    • Włóż kotlety do nagrzanego piekarnika (180°C) [05:14].

    • Piecz od 20 do 25 minut (w zależności od grubości), aż kotlety będą rumiane [05:20, 05:26].

  4. Podanie:

    • Kotlety podawaj z dowolną surówką lub innym dodatkiem warzywnym na ciepło [06:03].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Przepis na surówkę z cukinii

Surówka z cukinii surowej

 
   Często jest tak, że jesteśmy przyzwyczajeni do jakiegoś warzywa, które jest przygotowywane dzięki obróbce termicznej. 
   Możemy się jednak zaskoczyć, gdy przełamiemy paradygmaty i wyjdziemy poza standardowe ramki społeczne. 

👉Jak zrobić surówkę z cukinii surowej❓ 

   Surówkę z cukinii można zrobić w dwóch wersjach, a dokładniej chodzi o formę przygotowania cukinii i o tym mówi Agnieszka, więc sami usłyszycie. 
 
   Zapraszamy na przepis na surówkę z cukinii... 
 
Mariusz i Agnieszka
 


Link do filmu z przepisem




Składniki:
  • 2 młode cukinie 
  • czubata łyżka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czubata łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz 
Przygotowanie:

Przepis na surówkę z surowej cukinii - krok po kroku z filmu

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania surówki z surowej cukinii, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  1. Przygotowanie cukinii i odsączanie:

    • Pokrój cukinię w słupki lub zetrzyj na tarce na grubych oczkach [01:09, 01:22].

    • Pokrojoną cukinię delikatnie posól [02:15, 02:22].

    • Potrząśnij naczyniem, aby sól oblepiła całą cukinię [02:22].

    • Zostaw na parę minut, aby cukinia puściła sok [02:37].

    • Odlaj nadmiar soku [02:37, 02:44].

  2. Przygotowanie sosu:

    • Wyciskaj sok z cytryny [02:47].

    • Do sosu potrzebna jest jedna duża łyżka soku [02:53, 02:55].

    • Dopraw sos pieprzem i odrobiną soli (ostrożnie, ponieważ cukinia była już solona) [02:55, 03:06].

    • Dodaj oliwę [03:06].

    • Dokładnie wymieszaj składniki sosu, aby powstała jednorodna emulsja [03:18, 03:24].

  3. Łączenie składników i chłodzenie:

    • Do odsączonej cukinii dodaj posiekany szczypiorek [03:33].

    • Dodaj przygotowany sos [03:33].

    • Wymieszaj wszystkie składniki [03:33, 04:01].

    • Gotową surówkę przełóż do miseczki [04:01, 04:06].

    • Schłódź surówkę przez około pół godziny (lub dłużej) – wtedy jest gotowa do jedzenia [04:12, 04:19].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗