Kupiłem tofu!
Agnieszka musiała coś wykombinować, trochę poszukać, coś poczytać, trochę pomyśleć by dostosować i stworzyć mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋
Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄
Składniki:
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy najlepiej na parze, po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczamy i układamy połowę warzyw, delikatnie przyprawiamy: solą, pieprzem i tymiankiem, a na nie posypujemy rozkruszonym tofu. Kładziemy drugą warstwę warzyw i też przyprawiamy:solą, pieprzem, tymiankiem i posypujemy natką pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i troszeczkę soli, wszystko razem ucieramy. Powstałym sosem polewamy zapiekankę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Agnieszka musiała coś wykombinować, trochę poszukać, coś poczytać, trochę pomyśleć by dostosować i stworzyć mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋
Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄
Składniki:
- marchew, seler, brokuł, kalafior (dowolna ilość)
- 200g serka tofu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 150g sera wegańskiego
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 łyżka natki pietruszki
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy najlepiej na parze, po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczamy i układamy połowę warzyw, delikatnie przyprawiamy: solą, pieprzem i tymiankiem, a na nie posypujemy rozkruszonym tofu. Kładziemy drugą warstwę warzyw i też przyprawiamy:solą, pieprzem, tymiankiem i posypujemy natką pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i troszeczkę soli, wszystko razem ucieramy. Powstałym sosem polewamy zapiekankę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego :)