wtorek, 14 lutego 2017

Zapiekanka: Dynia zapiekana z ryżem

Dynie nam się jeszcze nie skończyły... 😆

Zapiekanka z mojego dzieciństwa to bułka z czymś i żółtym serem. Dziś znamy większy wachlarz możliwości w zakresie zapiekanek😋. Już nie tylko na kolacje, ale również na obiad... 😄

Składniki:
  • ok. 800g dyni
  • 2 papryki czerwone
  • 2 torebki ryżu
  • 1 cebula duża
  • 150g sera wegańskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • około 0,5l sosu pomidorowego 
Przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: Krokiety z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Przygotowanie:
Ryż ugotować. Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w kostkę. Cebulę dusimy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Gdy jest już gotowa dodajemy do ryżu, dyni, papryki i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem (ale nie tak dużo, ponieważ będziemy polewać sosem, który też jest doprawiony i może się okazać, że zapiekanka będzie zbyt słona i ostra). Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem i zwiększamy temperaturę do 220 stopni aby ser się zarumienił.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz