środa, 22 lutego 2017

Zapiekanka warzywna z tofu

     Kupiłem tofu!
Agnieszka musiała coś wykombinować, trochę poszukać, coś poczytać, trochę pomyśleć by dostosować i stworzyć mega dużo nowych połączeń neuronowych aby wyszło nowe danie, którego jeszcze nigdy nie jadłem... 😋
     Uwielbiam inspirować i obserwować jak ludzie się rozwijają... 😄

Składniki:
  • marchew, seler, brokuł, kalafior (dowolna ilość)
  • 200g serka tofu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 150g sera wegańskiego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy

Przygotowanie:
     Warzywa gotujemy najlepiej na parze, po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego dobrze natłuszczamy i układamy połowę warzyw, delikatnie przyprawiamy: solą, pieprzem i tymiankiem, a na nie posypujemy rozkruszonym tofu. Kładziemy drugą warstwę warzyw i też przyprawiamy:solą, pieprzem, tymiankiem i posypujemy natką pietruszki. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę i troszeczkę soli, wszystko razem ucieramy. Powstałym sosem polewamy zapiekankę. Na wierzchu posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz