piątek, 23 grudnia 2016

Ciecierzyca à la ryba po grecku

Wegańska ryba po grecku

 
      Na wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.

👉Jak zrobić WEGAŃSKĄ RYBĘ PO GRECKU❓

     Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.
     Należy więc pamiętać by spożywać ją w grupie potraw węglowodanowych, jak pisaliśmy o tym w jednym z niedawno publikowanych postów:



Link do filmu z przepisem
 

 




Składniki:
  • 400 g suchej ciecierzycy
  • 200 g cebuli
  • 100 g pora (biała część)
  • 200 g marchwi
  • 100 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 4 łyżki tłuszczu 
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka bazylii
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól
  • 250ml wody
Przygotowanie:

     Ciecierzycę ugotować według przepisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały dzień lub noc - 12 godz. moczyć!
     Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, a pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 250 ml wody, dokładamy ziele angielskie, listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy przecier pomidorowy, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze z 5 min. Gdy warzywa wystygną układamy w salaterce razem z ciecierzycą (pierwsza warstwa warzywa, druga ciecierzyca i tak na zmianę aż do wyczerpania się składników, ostatnia warstwa to warzywa). Po wierzchu możemy posypać natką pietruszki.
     Salaterkę zabezpieczamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny (aby ciecierzyca przeszła warzywami), im dłużej tym lepiej.

Smacznego 😃

  

czwartek, 22 grudnia 2016

Surówka z czerwonej kapusty - #2

Do obiadu, na grilla, do mięsa, jako dodatek i zdrowa przekąska oraz na święta... 😄

Składniki:
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • sok z cytryny
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkować, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem. Przykryć pokrywką i zostawić na około 10 min. Po tym czasie odcedzić i skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty, polać oliwą i wszystko dobrze wymieszać. Na samym już końcu doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną surówkę wstawić do lodówki i zostawić na około 2 godziny aby się dobrze schłodziła i składniki sie przegryzły.

Smacznego :)

środa, 21 grudnia 2016

Wigilia z Dietą Rozdzielną

W Święta też zdrowo!

   Dla chcącego nie ma nic trudnego! Od lat nie należę do klubu "PLwŚ" czyli przejedzonych ludzi w święta i nie przybywa mi na wadze.
   Aby skomponować Wigilię zgodnie z dietą rozdzielną trzeba podzielić potrawy na 2 grupy. Pierwsza to potrawy węglowodanowe, po których uszczęśliwiamy się deserami bo też należą do węglowodanów, a druga to potrawy białkowe.



Dania węglowodanowe:
  1. Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty
  2. Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami
  3. Kluski z makiem
  4. Zupa grzybowa z makaronem 
  5. Krokiety z grzybami i kapustą
  6. Paszteciki
  7. Kutia
  8. Łazanki z kapustą 
  9. Ciecieżyca à la ryba po grecku
Słodkości:
  1. Makowiec
  2. Piernik
Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko.

Dania białkowe:
  1. Śledzik z cebulką w oleju
  2. Śledź w pomidorach
  3. Karp z chrzanem (lub inna ryba)
  4. Karp w galarecie
  5. Ryba po grecku
  6. Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą

Godzinowo może wyglądać to tak:

18:00 - początek Wigilii  (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie  to 16:00, 17:00, a u innych dopiero 19:00) i najpierw posiłki węglowodanowe.

20:00 - Deserki

20:30 - Przerwa i Mikołaj- przychodzi i rozdaje prezenty 🛍

!!! Przerwa na strawienie węglowodanów - to kluczowy element!

20:30 - 22:30 -zakładam 2 godziny przerwy. Pomimo, że węglowodany przebywają w żołądku tylko ok. 1 godz. to ze względu na tendencje do świątecznego przejadania się  proponuje wydłużyć i pozwolić by organizm poradził sobie z pierwszą częścią dań.

22:30 - Śledzik, karpik, rybka i sałatka jarzynowa...
  
23:30 - Wypad na pasterkę - lepiej wcześniej bo miejsc nie będzie
24:00 - Pasterka - lub idziemy do łóżka... :) 


Kilka Wigilii

Są tacy, którzy muszą być na wiecej niż jednej wigilii. Taka sytuacja też nie sprawia problemu:

Wigilia Nr 1 (albo też i Nr 2) - Dania Węglowodanowe

Wigilia Nr 2 (lub 3) - Dania Białkowe

Jeśli ktoś ma pomiędzy Wigiliami dłuższy przejazd np. 2-3 godz. to może pokombinować: węglowodany 1 godz. przerwy, białka i wyjazd na drugą Wigilię
W - 1 godz. - B - 3 godz. W - 1 godz. - B

Kombinujcie! Dacie radę! Wierzę w Was!

A na Święta życzę wiele ASERTYWNOŚCI
 by nie dać namówić się na zejście na złą drogę, 
bo zdrowie to SZACUNEK DO SIEBIE!




Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗


wtorek, 20 grudnia 2016

Przepis: Śledź w pomidorach

Śledź to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych. Może być przygotowany łagodnie lub na ostro. Osobiście preferuję łagodne wersje z cebulką i w oleju lub zaprezentowaną w tym poście... :)

Śledzie, o czym już pisaliśmy, wpływają pozytywnie na jasność myślenia, dlatego są istotnym elementem wigilijnego stołu. Pewnego rodzaju antidotum na ociężałość umysłu wynikającą z przejedzenia.




Link do filmu z przepisem: 
103 - Najlepszy przepis! ŚLEDŹ Atlantycki lub SAŁAKA W POMIDORACH - Potrawa wigilijna i świąteczna!



Przepis na śledzia w pomidorach

Składniki:
  • 0,5 kg filetów śledziowych
  • 4-5 cebul
  • 200 g przecieru pomidorowego (może być koncentrat pomidorowy)
  • 4-5 łyżek wody
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia 
  • 2 łyżki octu
  • pół łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
Przygotowanie:
Śledzie myjemy i kroimy w grubsze paski (jeśli są zbyt słone to trzeba je wcześniej namoczyć w wodzie). Cebulę kroimy w piórka i dusimy na patelni z odrobiną oleju (troszeczkę posolić - szybciej zmięknie), jak się zeszkli to dodajemy przecier pomidorowy, wodę, ocet, liść laurowy, ziele angielskie i dalej dusimy. Gdy cebula jest już całkiem miękka przyprawiamy pieprzem i papryką. Wszystko dusimy jeszcze ze 2 minuty i gotowe.
Gdy nasza marynata pomidorowa wystygnie, dodajemy do niej śledzie i wszystko razem mieszamy. Przekładamy do słoika lub do salaterki i szczelnie zamykamy. Tak przygotowane śledzie zostawiamy na minimum 24 godziny w lodówce (lub dłużej) aby się zmacerowały.


Smacznego :)


 


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
 
 
 
 
 

poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pierogi z kapustą

    SUKCES!!! W końcu udało mi się namówić Agnieszkę na pierogi. Oczywiście z kapustą bo pierogi z serem lub mięsem nie są zgodne z dietą rozdzielną... 😄
    Doskonały przykład dania na święta i Wigilię wg diety rozdzielnej, o czym napiszę w najbliższych dniach. 😆

Składniki na farsz:
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 duże cebule
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę ugotować, wystudzić i dobrze odcisnąć z wody. Cebulę pokroić w  drobną kostkę i podsmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie podsmażoną cebulkę dodać do odciśniętej kapusty (jeśli kapusta jest zbyt długa to trzeba ją pokroić nożem) i dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gotowe.


Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • duża szczypta soli
  • około 220 ml gorącej wody
  • kopiasta łyżka masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy masło i zaczynamy wszystko mieszać po trochu wlewając gorącą wodę (uważać aby się nie poparzyć). Wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, łatwo odchodzące od ręki. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 15 minut lub dłużej aby odpoczęło. Po tym czasie odrywamy porcję ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek, z którego będziemy wykrawać kółka. Następnie na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi aby powstał nam pierożek (jeśli pierogi słabo nam się sklejają to trzeba brzegi ciasta posmarować wodą). Przygotowane pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie 3-5 minut (od czasu wypłynięcia) w zależności od grubości ciasta. Ugotowane pierogi świetnie smakują polane masłem i podsmażoną cebulką.

Smacznego :)



piątek, 16 grudnia 2016

Spaghetti ze szpinakiem

     Prawie 30 lat miałem traume po szpinaku z przedszkola. 😲 Dziś to jedno z moich ulubionych dań.😆 Oczywiście przyrządzone jak wypada w cywilizowanym świecie, a nie jak dla przedszkolaków, biednych, małych, zastraszonych i katowanych przez panie kucharki, które przyprawy zajumały do domu... 😄

Składniki:
  • opakowanie makaronu spaghetti
  • 450g szpinaku 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron wykładamy na telerze, a na nim gorący szpinak.

Przepis na przygotowanie szpinaku znajdziesz tutaj: 
http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/nalesniki-ze-szpinakiem.html

Smacznego :)

czwartek, 15 grudnia 2016

Naleśniki ze szpinakiem


Naleśniki zdecydowanie

mniej kaloryczne

 
     Z czasów, kiedy byłem dzieckiem pamiętam dwa rodzaje naleśników: z dżemem i z białym serem. 
   Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy większy wybór i przede wszystkim zdrowszy.
 
 


 
 
 


 
 Składniki na farsz:
  • 450g szpinaku (mrożonego) lub opakowanie świeżego
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatałowa
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
     Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Następnie dokładamy szpinak i na początku smażymy na dużym ogniu aby odparować wodę, a następnie zmniejszamy i dusimy na średnim. Na ok. 5 minut przed końcem dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed wyłączeniem palnika zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
      Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i zawijamy w rulonik.

Przepis na naleśniki znajdziesz tutaj: http://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2016/12/krokiety-z-grzybami-i-kapusta.html



Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)



środa, 14 grudnia 2016

Krokiety z grzybami i kapustą

Danie węglowodanowe na każdą okazje.  Zarówno codziennie jak i z okazji świąt, a święta już nadchodzą... 😄

Składniki na farsz:
  • 0,6-0,7 kg grzybów (mogą być również pieczarki)
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby obieramy i drobniutko kroimy, następnie podsmażamy na patelni. Gdy grzyby będą już prawie gotowe dorzucamy drobno pokrojoną cebulkę i dusimy do miękkości. Kapustę kiszoną gotujemy, następnie po ugotowaniu odcedzamy i odciskamy z niej wodę. Jeśli kapusta jest długa to kroimy ją nożem i dorzucamy do grzybów. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.


Składniki na naleśniki:
  • 4 szkl. mąki
  • 2 szkl. mleka roślinnego
  • 2 szkl. wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli



Link do filmu z przepisem:
141 - Przepis na domowe NALEŚNIKI -Co zrobić by naleśniki wyszły idealne?

 

Przygotowanie:
      Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 
     Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto musi być lejące i gładkie. 
     Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor (do smażenia następnych naleśników już patelni nie smarujemy tłuszczem). 
     Gdy naleśniki przestygną nakładamy przygotowany wcześniej farsz i zawijamy. Przed podaniem podpiekamy z dwóch stron na patelni.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Smacznego:)


poniedziałek, 12 grudnia 2016

Dynia duszona z kaszą jaglaną

Ciekawe kiedy Agnieszka przestanie zadziwiać mnie ilością pomysłów na przepisy dyni? W połowie lutego... ?😉 Arsenał dyń jest, więc są możliwości do eksperymentowania. 😆

Składniki:
  • 1 kg dyni ( już obranej)
  • 0,2 kg kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Cebulę pokroić w kostkę, bierzemy trochę tłuszczu i dusimy ją na patelni. Gdy cebula jest prawie miękka dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, papryczkę chili i dalej dusimy. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku. Kaszę wykładamy na talerze, a na nią uduszoną dynię i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

środa, 7 grudnia 2016

Mikroorganizmy w układzie pokarmowym

   Podstawowym aspektem jest uświadomienie sobie, że nasz układ jelitowy zamieszkują mikroorganizmy. Jest ich tam nie kilka przez przypadek, a wręcz kilka kilogramów. Możemy je podzielić na 2 grupy:

  1. Bakterie przyjazne i potrzebne w procesach trawienia
  2. Bakterie nie przyjazne - patogenne, kancerogenne
Bakterie przyjazne

   Relacje tych bakterii polegają na korzystnej symbiozie bakterii i człowieka. 
Do korzystnych dla człowieka funkcji możemy zaliczyć:
  • zwiększenie stopnia wykorzystania składników żywności, 
  • hamowanie rozwoju patogenów i szkodliwych bakterii, 
  • stymulacja systemu odpornościowego w zwalczaniu drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • regulacja rozwoju jelit, 
  • synteza witamin (np. biotyna i witamina K), 
  • i produkcja hormonów.
Bakterie nieprzyjazne

   To zmory, których nie widzimy, a zmagamy się z nimi przez 24 godziny na dobę. Wpływają negatywnie, wytwarzając:
  • toksyny,
  • enzymy fekalne,
  • H2S,
  • gazy,
oraz chorobotwórczo:
  • powodując zakażenie oportunistyczne 
  • lub przyczyniają się do kancerogenezy - powstawania raka.
Zakażenie oportunistyczne – endogenne to rodzaj zakażenia pojawiającego się w różnych sytuacjach:
  1. w przypadku obniżonej odporności (u człowieka głównie spowodowane przez AIDS), 
  2. ale także wskutek immunosupresji (przy transplantacjach) 
  3. oraz przy stosowaniu antybiotyków (niszczenie flory fizjologicznej) z tym mamy do czynienia najczęściej. 
   Powodem tych zakażeń są głównie patogeny występujące we florze rezydentnej. Mogą mieć one u podstaw:
  • pierwotniaki (kryptosporydioza - wodnista biegunka),
  • grzyby (kandydoza jamy ustnej, przełyku i dalszych odcinków przewodu pokarmowego),
  • wirusy (cytomegalia - zajęcie układu pokarmowego i nie tylko),
  • bakterie (Clostridium difficile - poantybiotykowe zapalenie jelit). 



   Może teraz bardziej zrozumiale :)
Istnieje wiele czynników, które napędzają destruktywne procesy dla naszego organizmu. Przykładem mogą być "niewinne" zaparcia.

   Przyczyną ich jest zachwiana równowaga pomiędzy bakteriami przyjaznymi i negatywnymi. Dodatkowo kiedy kał zalega w jelicie grubym następuje zwiększenie procesów gnilnych i dalszą produkcje bakterii, drożdży itp. One z kolei pożywiając się tworzą toksyny nieprzyjazne dla przyjaznych mikroorganizmów. Po nagromadzeniu się toksyn dostają się do krwiobiegu i zalewają organizm powodując:

  • od złego samopoczucia
  • przez przewlekłe chroniczne przemęczenie (sam doświadczyłem tego w latach 2000-2002)
  • po nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu. 
   Oczywiście nie zapominając o całym wachlarzu innych chorób, a w tym o nowotworach, o czym już pisaliśmy w poście: Dieta rozdzielna rozwiązaniem na raka .

   Rosnąca dysharmonia w organizmie może dać znać dopiero po latach, która może być pogłębiana cały czas przez antybiotyki, które zabijają na ślepo wszystkie bakterie również te pożyteczne. Odtwarzenie się przyjaznej flory bakteryjnej jest o wiele trudniejsze w coraz bardziej zakwaszonym układzie trawiennym, a takie środowisko sprzyja namnażaniu się różnych patogenów.

Rozwiązania

Dieta Rozdzielna
   W tym momencie z pomocą przychodzi dieta rozdzielna, która wspomaga naturalne procesy trawienne, minimalizując ilość procesów gnilnych... Warto pamiętać, że najszybciej gnijącymi białkami w jelitach to mięsa; wieprzowina i wołowina, nawet sama w sobie. By takiej sytuacji uniknąć trzeba pamiętać o 3 czynnikach wspomagających:

  1. stosować dietę rozdzielną,
  2. dobrze i długo gryźć,
  3. minimalizować ilości spożywanego mięsa. 
   Kiedy już zaczniemy dbać o bardziej przyjazne środowisko dla naszych małym pomocników w układzie pokarmowym, przychodzi czas na kolejny krok.
Priobiotyki
   Drugim czynnikiem wspomagającym odbudowę flory mikroorganizmów to spożywanie probiotyków takich jak Lactobacillus acidophilus, który produkuje przeciwciała klasy IgA (chroniące przeciw grzybom i bakteriom) i jest w jogurtach, kefirze, maślance, kiszonej kapuście i kiszonych ogórkach.
   Warto pamiętać, że w samym mleku zsiadłym jest 300 szczepów różnych przyjaznych bakterii. Pijąc mleko zsiadłe i inne wcześniej wymienione źródła probiotyków będziemy mogli w naturalny sposób wspierać naszą florę mikroorganizmów.
   Ponadto, jeśli przez lata nie dbaliśmy o zdrowie, a raczej doprowadzaliśmy je do stanu często krytycznego to nie można spodziewać się w tempie ekspresowym poprawy. Odbudowa zniszczonych jelit i flory bakteryjnej może potrwać nawet miesiącami, a nawet rok. Tyle czasu należy podawać pokarmy zawierające probiotyki.
   Przywracanie organizmu do zdrowia to nie leczenie - łykam tabletkę i czuje się lepiej, to proces długotrwały. Proces, który odbudowuje nasze organy od poziomu molekularnego. Często związany z wymianą komórek, z nie prawidłowo działających na właściwie funkcjonujące. Trzeba więc uzbroić się w cierpliwość!    

środa, 30 listopada 2016

Przepis: Dżem z dynii

DYNIA!!! Hura! Dziś kolejny przepis. Tym razem od znajomych off-line.   Eksperymentujemy, modyfikujemy i dzielimy się.

Składniki:
  • 1 kg dyni już obranej
  • sok i skórka z 2 pomarańczy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie:


Dynię pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę z pomarańczy i wszystko razem gotować ok. 1 godziny ( często mieszając). Gdy już wszystko będzie miękkie zblenderować i dodać galaretki. Dokładnie rozmieszać i gorące nakładać do słoików, szczelnie zakręcamy i gotowe.

Smacznego :)

poniedziałek, 28 listopada 2016

Przepis: Dynia marynowana

Znowu Dynia! Kolejny przepis zmodyfikowany, zrealizowany, sprawdzony i poprawiony... Idealny dodatek do dań węglowodanowych 😆

Składniki:
  • dynia (dowolna ilość)
  • 7-8 szkl. wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 10 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  •  goździki (na każdy słoik po 2 szt.)

Przygotowanie:
Dynię pokroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i włożyć do wyparzonych słoików. Z wody, octu, cukru, soli i przypraw przygotować zalewę. Wszystko razem zagotować, gorącą zalewą zalać dynię. Zakrecić słoiki i pasteryzować 25 minut.

Smacznego :)

poniedziałek, 21 listopada 2016

Naleśniki gryczane z jabłkami i cynamonem

Jedno z moich ulubionych dań. Ulubionych do tego stopnia, że lata temu kupiłem sobie specjalną patelnie do naleśników i nauczyłem się je robić. 😆 Dziś nalesniki oczywiście robi Agnieszka i oczywiście smaczniejsze😋 i zdrowsze... 😄

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. mleka roślinnego 
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na 15 min. aby sobie odpoczęło, po tym czasie sprawdzić ciasto, jeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Do kolejnych naleśników nie dodajemy już tłuszczu (smażymy na suchej patelni) Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane smażonymi jabłkami i posypane cynamonem.

Smacznego :)

wtorek, 15 listopada 2016

Kryzys ozdrowieńczy


Dobry zwiastun

Na początku wielu terapii prowadzących nas do zdrowia możemy napotkać na zjawisko zwane kryzysem ozdrowieńczym.
Może dotyczyć to zarówno "diety" oczyszczającej, rozpoczęcia picia wody strukturalnej w większych ilościach, suplementów usuwających toksyny, wolne rodniki, pasożyty i patogeny, cholesterol itd. oraz diety rozdzielnej. Podczas procesu eliminującego z organizmu niepożądane substancje, organy odpowiedzialne za oczyszczanie:

  • jelita i pęcherz moczowy,
  • nerki i wątroba,
  • układ krwionośny i limfatyczny,
  • płuca, a nawet skóra
działają na największych obrotach.

   Konsekwencją tego może być szereg zjawisk:
  • intensywny i nie typowy zapach moczu i kału
  • biegunka
  • bóle głowy - migreny (nieraz podobne do kaca)
  • nudności 
  • podrażnienia skóry lub nieprzyjemny zapach potu
  • czy nawet przeziębienia.
Każdy organizm jest inny i w różny sposób można tego doświadczyć. Podczas osobistych eksperymentów doświadczyłem na sobie 2/3 objawów z tej listy ( z wyjątkiem nudności i podrażnienia skóry, a ta ostatnia wystąpiła np. u mojej córki Olivki), na różnych etapach i po różnych metodach. 
Co w takiej sytuacji zrobić? 
  1. Nie martwić się, a wręcz uśmiechnąć się i być szczęśliwym bo oznacza to, że jesteśmy na dobrej drodze do poprawy zdrowia.
  2. Można zmniejszyć intensywność terapii - osobiście nigdy tego nie stosowałem, może dlatego, że długo dbam o zdrowie i wiedziałem ( i czułem), że za dzień lub 2 dni to minie.
  3. Jeśli stosujemy suplementy oczyszczające* to należy również zadbać o zestaw suplementów dożywiających i wzmacniających organizm.
  4. Zwiększyć ilość wypijanej wody - przyspieszy wydalanie toksyn i innych związków, które docierają do nerek i pęcherza moczowego.
  5. ODPOCZNIJ! 
  • Przestań pracować. 
  • Przełóż wszytkie spotkania towarzyskie, zarówno te u siebie jak i u innych.
  • Zrelaksuj się, poczytaj książkę, usiądź w fotelu lub połóż się i wyśpij.
  • Pomedytuj. 
  • Weź kąpiel lub prysznic - to pomoże również zmywać toksyny wydzielane przez skórę.
   Najmniejszy problem sprawia DIETA ROZDZIELNA, ponieważ w momencie gdy zaczynamy stosować, zmniejszamy zanieczyszczanie organizmu (o czym pisałem już wielokrotnie). Zwiększenie ilości związków alkalizujących (odkwaszających) z warzyw i owoców, które docierają do krwioobiegu oczyszczają krew. A same warzywa i owoce jako lekkostrawne oczyszczają jelita. Warto tu zauważyć, że ponieważ drastycznie zmniejszamy ilość procesów gnilnych i zmniejszamy ilość bakterii gnilnych w jelitach, nawet jeśli nie zwiększymy ilości spożywanych warzyw i owoców, to i tak pozytywny wpływ na nasz organizm zostanie zwielokrotniony.
Podsumowując! Prawdopodobieństwo wystąpienia kryzysu ozdrowieńczego przy zastosowaniu diety rozdzielnej definitywnie jest bliskie zeru, a nawet zastosowanie diety rozdzielnej przy innych terapiach oczyszczających, może spowodować zmniejszenie przejawów kryzysu ozdrowieńczego.



* Moim zdaniem nazwa na suplementy, które oczyszczają (odkwaszają, usuwają toksyny, wolne rodniki, cholesterol, pasożyty)  jest nie do końca właściwa. Nazwa Suplement powstała z myślą o środkach uzupełniających braki witamin i mikroelementów w organizmie. Role, które przyjęły NOWOCZESNE SUPLEMENTY daleko wykraczają poza myśl pierwotną przyświecającą ich twórcom.

poniedziałek, 14 listopada 2016

Rola diety w leczeniu

Zapraszam do ostatniego nr Moda & Styl:

Strona 186-187

     W którym poruszam temat roli diety w leczeniu, na przykładzie historii poszukiwań lekarstwa na szkorbut. Lekarstwa, jedynego lekarstwa, którym okazała się dieta. Dieta bogata w owoce i warzywa bogate w witaminę C.
     Dzięki temu można lepiej zrozumieć, że do właściwego funkcjonowania organizmu potrzebne są odpowiednie związki chemiczne = witaminy i mikroelementy.
    Daje to do myślenia jakie właściwe reakcje chemiczne zachodzą w układzie pokarmowym, kiedy stosuje się DIETĘ ROZDZIELNĄ i jaka lawina niepożądanych reakcji chemicznych zaczyna zasypywać nasz organizm i to nie tylko sam układ pokarmowy, same jelita, a również inne organy, mięśnie i mózg kiedy nie właściwie łączymy pokarmy, czyli np. białka z węglowodanami.

Jako pasjonat i kapitan żeglarstwa poruszam ten temat podając historie szkorbutu na morzach i oceanach świata. Prześledziłem zjawiska choroby, jej usunięcia i podejścia świata medycznego na przestrzeni pięciu wieków. Zapewniam, że jest to fascynująca lektura dla wszystkich interesujących się zdrowiem lub żeglarstwem...

Strona 186-187

niedziela, 13 listopada 2016

Przepis: Zapiekanka - obiad lub kolacja białkowa


"Zapiekanki to jedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów. A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... "

 Mariusz Woyda


Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 szkl. śmietany
  • 2 jajka
  • 250 g boczku
  • 250 g sera żółtego
  • natka pietruszki
  • łyżka tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy w plastry. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem, następnie warstwami układamy produkty np. marchew, pietruszka, seler, cebula, boczek, ser i delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Układamy aż do wyczerpania się składników, na wierzchu musi być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

sobota, 12 listopada 2016

Dynia z makaronem spaghetti

Sezon na dynie Trwa...

"Dobre, smaczne! Tak smaczne, że jak dostałem końcówkę na kolacje, to z prędkością światła pojawiła się Olivka i nałożyła embargo na pół talerza... 😋"
Mariusz Woyda

Składniki:
  • paczka makaronu taki jaki mamy w kuchni
  • 0,8 kg dyni (obranej)
  • 150 g suszonych pomidorów 
  • 1 cebula duża
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu. Cebulę pokroić w kostkę, przełożyć do rondla z niewielką ilością tłuszczu (można użyć olej z pomidorów) i dusić z 10 minut, następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię i dalej dusić pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać pokrojone w paski pomidory, przeciśnięty czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze około 5 min. i gotowe. Dynię wyłożyć na makaron i posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

czwartek, 10 listopada 2016

Ketchup z dyni

Znowu dynia

    Jakby pomysłów i przepisów na potrawy z dyni komuś jeszcze było mało to prezentujemy kolejny... :)

Taki ketchup z dyni jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.

Składniki:
  • 3 kg dyni (obranej)
  • 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych)
  • 1 kg cebuli (obranej)
  • 2-3 papryki chili
  • 2 łyżki soli
Składniki zalewy:
  • 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego)
  • 1 szkl. octu
  • 0,4 kg cukru 
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano 
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka papryki słodkiej

Przygotowanie:
   Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę chili i całość zagotować. Pogotować 10 min. i zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 20 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min.

UWAGA :)
Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs, wędlin i jajek (białek).
Ten ze sklepu, który ma 25% objętości cukru jako zagęszczacza, też nie nadaje się do wędlin - warto czytać składy...

   Taki ketchup jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.

Smacznego:)

środa, 9 listopada 2016

Racuszki z dynii 😆


"Mamusia usmażyła racuszki. Pozwoliła mi zjeść 5 i pół racuszka😄. Żeby pochwalić, jak to robi tatuś, powiedziałam: Mniam!!!😙"
Olivka W.

Składniki:
  • 10 kopiastych łyżek mąki żytniej (może być inna)
  • 6 łyżek dyni zmiksowanej w blenderze
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • mleko roślinne
  • 1 łyżeczka sody
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, sodę i cukry, mieszamy je, a następnie dodajemy dynię i tyle mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego) i łyżką kładziemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (ogień nie może być zbyt mocny gdyż placuszki zaczną sie palić).

Smacznego :)

wtorek, 8 listopada 2016

Kotlety z kaszy jaglanej i dyni

Sezon na dynie Trwa!

"Agnieszka nie przestaje zadziwiać mnie nowymi pomysłami. Ponadto  wprowadza mnie w zakłopotanie, czy oby moje wyrazy uznania,  zarówno te werbalne jak i niewerbalne, będą w stanie oddać mój zachwyt nad nowym daniem."
Mariusz Wojda
P.S.
Dodatkowo oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana na parze.

Składniki:
  • 80 dkg dyni (już obranej)
  • 60 dkg kaszy jaglanej ugotowanej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki mąki żytniej lub innej
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min. aby puściła sok. Następnie dobrze wyciskamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy i dyni. Wszystko dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy 2 łyżki lub więcej mąki. Z przygotowanej masy kształtujemy  kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Smacznego :)