"Mamusia usmażyła racuszki. Pozwoliła mi zjeść 5 i pół racuszka😄. Żeby pochwalić, jak to robi tatuś, powiedziałam: Mniam!!!😙"
Olivka W.
Składniki:
- 10 kopiastych łyżek mąki żytniej (może być inna)
- 6 łyżek dyni zmiksowanej w blenderze
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- mleko roślinne
- 1 łyżeczka sody
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy sypkie składniki: mąkę, sodę i cukry, mieszamy je, a następnie dodajemy dynię i tyle mleka aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (ja użyłam oleju kokosowego) i łyżką kładziemy małe placuszki. Smażymy z obu stron na rumiany kolor (ogień nie może być zbyt mocny gdyż placuszki zaczną sie palić).
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz