Jedno z moich ulubionych dań. Ulubionych do tego stopnia, że lata temu kupiłem sobie specjalną patelnie do naleśników i nauczyłem się je robić. 😆 Dziś nalesniki oczywiście robi Agnieszka i oczywiście smaczniejsze😋 i zdrowsze... 😄
Składniki:
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na 15 min. aby sobie odpoczęło, po tym czasie sprawdzić ciasto, jeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Do kolejnych naleśników nie dodajemy już tłuszczu (smażymy na suchej patelni) Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane smażonymi jabłkami i posypane cynamonem.
Smacznego :)
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki gryczanej
- 1 szkl. mleka roślinnego
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na 15 min. aby sobie odpoczęło, po tym czasie sprawdzić ciasto, jeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Do kolejnych naleśników nie dodajemy już tłuszczu (smażymy na suchej patelni) Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane smażonymi jabłkami i posypane cynamonem.
Smacznego :)
czy mleko roślinne mogę podmienić na krowie?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńroslinnego??
OdpowiedzUsuńTak roślinnego, np. ryżowego, owsianego, kokosowego, migdałowego.
UsuńChyba mleka krowiego nie można dodawać do ciasta nalesnikowego
OdpowiedzUsuńUżywamy mleka roślinnego.
UsuńJesli użyjemy mleka krowiego to nie będzie to zgodne z dietą rozdzielną.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń