poniedziałek, 21 listopada 2016

Naleśniki gryczane z jabłkami i cynamonem

Jedno z moich ulubionych dań. Ulubionych do tego stopnia, że lata temu kupiłem sobie specjalną patelnie do naleśników i nauczyłem się je robić. 😆 Dziś nalesniki oczywiście robi Agnieszka i oczywiście smaczniejsze😋 i zdrowsze... 😄

Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki gryczanej
  • 1 szkl. mleka roślinnego 
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli 
  • 2-3 łyżki oleju

Przygotowanie:
Mąkę, wodę, mleko, olej i szczyptę soli dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić ciasto na 15 min. aby sobie odpoczęło, po tym czasie sprawdzić ciasto, jeśli jest zbyt gęste to dodać odrobinę mleka, a jeśli za rzadkie to odrobinę mąki. Pierwszy naleśnik smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Do kolejnych naleśników nie dodajemy już tłuszczu (smażymy na suchej patelni) Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane smażonymi jabłkami i posypane cynamonem.

Smacznego :)

8 komentarzy: