Znowu dynia
Jakby pomysłów i przepisów na potrawy z dyni komuś jeszcze było mało to prezentujemy kolejny... :)
Taki ketchup z dyni jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.
Składniki:
- 3 kg dyni (obranej)
- 1 kg papryki (po usunięciu gniazd nasiennych)
- 1 kg cebuli (obranej)
- 2-3 papryki chili
- 2 łyżki soli
- 0,8 kg przecieru pomidorowego (najlepiej własnego)
- 1 szkl. octu
- 0,4 kg cukru
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki oregano
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka papryki słodkiej
Przygotowanie:
Dynię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę, posypać solą, zamieszać i zostawić na 2 godz. Po 2 godz. odlać nadmiar soku, dodać pokrojoną paprykę chili i całość zagotować. Pogotować 10 min. i zmiksować blenderem.
Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać zmiksowane warzywa i całość pogotować ok. 20 min (od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie można dosypać soli ale to zależy od gustu każdej osoby). Gorący ketchup nakładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 min.
UWAGA :)
Ponieważ dynia jest węglowodanowa, więc ketchup z dyni też jest węglowodanowy. Zgodnie z zasadami diety rozdzielnej nie ma zastosowania do mięs, wędlin i jajek (białek).
Ten ze sklepu, który ma 25% objętości cukru jako zagęszczacza, też nie nadaje się do wędlin - warto czytać składy...
Taki ketchup jest doskonałym dodatkiem do warzywnych kanapek, czy też jako sos do pizzy.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz