Sezon na dynie Trwa!
"Agnieszka nie przestaje zadziwiać mnie nowymi pomysłami. Ponadto wprowadza mnie w zakłopotanie, czy oby moje wyrazy uznania, zarówno te werbalne jak i niewerbalne, będą w stanie oddać mój zachwyt nad nowym daniem."
Dodatkowo oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana na parze.
Składniki:
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min. aby puściła sok. Następnie dobrze wyciskamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy i dyni. Wszystko dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy 2 łyżki lub więcej mąki. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Smacznego :)
"Agnieszka nie przestaje zadziwiać mnie nowymi pomysłami. Ponadto wprowadza mnie w zakłopotanie, czy oby moje wyrazy uznania, zarówno te werbalne jak i niewerbalne, będą w stanie oddać mój zachwyt nad nowym daniem."
Mariusz Wojda
P.S.Dodatkowo oczywiście moja ulubiona marchewka gotowana na parze.
Składniki:
- 80 dkg dyni (już obranej)
- 60 dkg kaszy jaglanej ugotowanej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki żytniej lub innej
- 1 łyżka natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
- bułka tarta
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i zostawiamy na 15 min. aby puściła sok. Następnie dobrze wyciskamy i dodajemy do wystudzonej kaszy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy i dyni. Wszystko dobrze wyrabiamy, dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz i w zależności od konsystencji masy dodajemy 2 łyżki lub więcej mąki. Z przygotowanej masy kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz