Zupa gulaszowa
👉Jak zrobić zupę gulaszową❓
Jak na razie możecie zrobić gulasz i zupę gulaszową i zdecydować co bardziej Wam przypadnie do gustu.
Składniki:
- 1kg mięsa (z łopatki, szynki lub karczek)
- 2 szt. papryki (najlepiej w dwóch kolorach)
- 1 duża cebula
- 2 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszka
- pomidory krojone w puszce
- 2 duże ząbki
- 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz
- sól
- 3 szt. liść laurowy
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki dowolnego tłuszczu
Przepis na zupę gulaszową (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy gulaszowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Przygotowanie mięsa [02:54]: Pokrój mięso w większą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, aż straci swój różowy kolor.
Dodanie cebuli [03:05]: W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę. Gdy mięso straci różowy kolor, dodaj cebulę i smaż razem przez około 10 minut.
Przeniesienie do garnka i gotowanie [04:20]: Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj przyprawy: jeden listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) oraz majeranek [04:35]. Całość zalej wodą, przykryj i doprowadź do zagotowania. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa [05:10].
Przygotowanie warzyw [05:21]: W czasie gotowania mięsa pokrój pietruszkę i marchewkę w półplasterki, a paprykę w paseczki.
Dodanie marchewki i pietruszki [06:36]: Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj marchewkę i pietruszkę. Dodaj sól i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu [06:48].
Dodanie czosnku [07:05]: Pokrój czosnek w plasterki.
Dodanie pozostałych składników [07:43]: Na około 20 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw pieprzem [07:57].
Zakończenie gotowania [08:17]: Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj do miękkości mięsa.
Sprawdzenie i doprawienie [08:36]: Wyłącz zupę. W zależności od preferencji, możesz dodać trochę wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Zamiast pieprzu, jeśli lubisz bardzo pikantny smak, możesz użyć papryczki chili [08:47].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz