poniedziałek, 9 grudnia 2024

Przepis na zupę gulaszową


Zupa gulaszowa

   Przepis na gulasz już jest: https://youtu.be/FElpdJ9oQWw teraz jest zupa gulaszowa, przydała by się przystawka gulaszowa i deser gulaszowy i był by komplet.

    👉Jak zrobić zupę gulaszową❓


    Jak na razie możecie zrobić gulasz i zupę gulaszową i zdecydować co bardziej Wam przypadnie do gustu.
 
    Zapraszamy na przepis na zupę gulaszową.
 
 
    Mariusz i Agnieszka
 
 



Składniki:

  • 1kg mięsa (z łopatki, szynki lub karczek)
  • 2 szt. papryki (najlepiej w dwóch kolorach)
  • 1 duża cebula 
  • 2 szt. marchewki 
  • 1 szt. pietruszka 
  • pomidory krojone w puszce 
  • 2 duże ząbki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • pieprz 
  • sól 
  • 3 szt. liść laurowy 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1,5 litra wody 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki dowolnego tłuszczu 
Przygotowanie:

Przepis na zupę gulaszową (krok po kroku z filmu)

Oto szczegółowy opis procesu przygotowania zupy gulaszowej, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:

  • Przygotowanie mięsa [02:54]: Pokrój mięso w większą kostkę i podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, aż straci swój różowy kolor.

  • Dodanie cebuli [03:05]: W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę. Gdy mięso straci różowy kolor, dodaj cebulę i smaż razem przez około 10 minut.

  • Przeniesienie do garnka i gotowanie [04:20]: Przełóż zawartość patelni do garnka. Dodaj przyprawy: jeden listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, paprykę wędzoną (ostrą lub słodką) oraz majeranek [04:35]. Całość zalej wodą, przykryj i doprowadź do zagotowania. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa [05:10].

  • Przygotowanie warzyw [05:21]: W czasie gotowania mięsa pokrój pietruszkę i marchewkę w półplasterki, a paprykę w paseczki.

  • Dodanie marchewki i pietruszki [06:36]: Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj marchewkę i pietruszkę. Dodaj sól i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu [06:48].

  • Dodanie czosnku [07:05]: Pokrój czosnek w plasterki.

  • Dodanie pozostałych składników [07:43]: Na około 20 minut przed końcem gotowania dodaj pozostałe warzywa, pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dopraw pieprzem [07:57].

  • Zakończenie gotowania [08:17]: Doprowadź zupę do zagotowania i gotuj do miękkości mięsa.

  • Sprawdzenie i doprawienie [08:36]: Wyłącz zupę. W zależności od preferencji, możesz dodać trochę wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Sprawdź, czy zupa jest odpowiednio słona i pieprzna. Zamiast pieprzu, jeśli lubisz bardzo pikantny smak, możesz użyć papryczki chili [08:47].


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz