Śledzie po tatarsku
👉Jak zrobić śledzie po tatarsku❓
Składniki:
- 500g płatów śledziowych
- 1 mała czerwona cebula (może być też biała)
- czubata łyżka natki pietruszki
- 4-6 sztuk marynowanych grzybów lub pieczarek
- 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Przepis na śledzia po tatarsku (krok po kroku z filmu)
Oto szczegółowy opis procesu przygotowania śledzia po tatarsku, z dokładnym wskazaniem momentów w filmie, w których wykonywane są poszczególne czynności:
Krojenie warzyw: Na początku należy drobno pokroić w kostkę cebulę, pieczarki (lub grzybki marynowane) oraz ogórki konserwowe [01:10].
Mieszanie składników: Do salaterki dodaje się drobno pokrojoną natkę pietruszki, odrobinę soli i pieprzu, a następnie całość dokładnie miesza [03:17].
Przygotowanie śledzi: Śledzie należy dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie, nawet kilkukrotnie, jeśli są bardzo słone, aż stracą nadmiar soli. Następnie kroi się je na paski o szerokości 1,5 do 2 cm [03:56].
Układanie warstw: W salaterce układa się warstwami: na dno wykłada się porcję sosu, następnie układa śledzie, przykrywa sosem, ponownie śledzie i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być sosem [04:44].
Chłodzenie: Gotowe śledzie po tatarsku należy wstawić do lodówki na 24 godziny, po czym są gotowe do spożycia [07:05].
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna
ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz